Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
Rubrika:

Radovi Gordane Kuč na izložbama u Njujorku i Milanu

Kuč je kazala da je riječ o izložbi koja se bijenalno organizuje i okuplja umjetnike iz cijelog svijeta čiji su radovi realizovani isključivo na papiru.

Rad “Povratni putevi II” crnogorske umjetnice Gordane Kuč izložen je u njujorškoj Westvood galeriji (Westvoodgallery NYC), u okviru internacionalne izložbe ,,Paperworks 2021”.

Kuč je, Gradskom portalu, kazala da je riječ o izložbi koja se bijenalno organizuje i okuplja umjetnike iz cijelog svijeta čiji su radovi realizovani isključivo na papiru.

“Imala sam to zadovoljstvo da se radom “Povratni putevi II” iz 2020. predstavim u Njujorku, u okviru intrenacionalne izložbe “Paperworks 2021”, u saradnji sa istoričarkom umjetnosti i publicistkinjom Sewon Kang. Kang je kustoskinja projekta, stručnoj javnosti poznata po angažmanu u timu umjetnice Louise Bourgeois. Ona je, nakon uvida u moj portfolio, pokazala interesovanje za radove na papiru i pozvala me da učestvujem na izložbi”, saopštila je Kuč.

Na izložbi u Njujorku učestvuje sa prostornim radom pod nazivom “Povratni putevi II”, čiji je dio domaća likovna publika mogla vidjeti na njenoj samostalnoj izložbi u JU “Muzeji i galerije Podgorice”, tokom 2018.

“Papir – kao osnovni gradivni element, podloga u formatizaciji i realizaciji radova – posebno mi je zanimljiv, a moja želja za istraživanjem i stvaranjem prostornih radova, upravo sa tim materijalom, traje svih ovih godina. Radom “Povratni putevi II” nastavljam teme koje sam započela davne 1997. godine, instalacijom “Zapisi sa putovanja”, postavljene i realizovane u okviru Cetinjskog bijenala V”, kazala je Kuč.

Taj rad sastoji se od rolne papira duge nekoliko desetina metara, na kojoj se mehaničkim postupkom stvaraju perforacije.

“Na rolnama papira, u gustim pravilnim razmacima, oblikovala sam složenu rupičastu strukturu. Nastale rupice asociraju na kodirane poruke koje nose simboličku i metaforičku poruku. Rad se postavlja tako da svojom transparentnošću omogućava slobodno sagledavanje prostora”, objašnjava umjetnica.

Gordana Kuč je ranije ove godine bila selektovana među 12 umjetnika i učestvovala na izložbi u Milanu, u galeriji “Malmegi Art Lab”, u okviru projekta Arts Laboratory. Riječ je o projektu čiji je cilj da prikaže nove trendove umjetničkih praksi, koji dozvoljavaju kritičku analizu umjetničkih aspekata stvarnosti. Na toj izložbi, naša umjetnica predstavila se radom “Ja je neko drugi” iz 2017. Riječ je o seriji radova kojom Kuč preispituje pojam identiteta.

Gordana Kuč rođena je 1970. u Podgorici. Slikarstvo je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1993. godine. Magistarske studije završila je na istom fakultetu 2002.

Članica je ULCG-a od 1994. Pored slika i crteža, radi na instalacijama, objektima i kolažima. Njena djela se nalaze u značajnim muzejskim i galerijskim zbirkama, kao i u privatnim kolekcijama.

Pored aktivnog umjetničkog rada, Kuč je bila kustoskinja u Centru savremene umjetnosti Crne Gore i samostalna savjetnica u Ministarstvu kulture.

Učestvovala je u više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrada “Milunović, Stijović, Lubarda”, na 72. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (2017), Grand prix na XXXII Crnogorskom likovnom salonu “13. novembar” (2010) i Hercegnovski zimski likovni salon (2008).

Najnovije

Sjutra malo do umjereno oblačno, do 22 stepena

U južnim i centralnim predjelima malo do umjereno oblačno uz duže sunčane periode. Na sjeveru, ujutu ili prijepodne magla ili povećana niska oblačnost, a...

Njukasl kreće po asa Juventusa

Nakon što su bogati Saudijci kupili Njukasl, engleski klub sprema se za ljetnji prelazni rok. Engleski mediji prenose da će čelnici ''svraka'' ponuditi 120 miliona...

Twitter donosi tab Spaces za iOS

Još u septembru, Twitter je objavio da radi na posebnom tab-u Spaces kako bi korisnicima olakšao pronalaženje relevantnih razgovora koje mogu slušati. Sada je...

Dodjela nagrada Zlatni Globus odložena za januar

Udruženje holivudskih stranih novinara, koje organizuje godišnju dodjelu nagrada Zlatni globus, saopštilo je da će danas u januaru ipak uručiti nagrade za televizijska i...

Novi ugovor: Salemakers na San Siru do 2026.

Aleksis Salemakers potpisao je novi ugovor sa Milanom, potvrđeno je iz kluba sa ''San Sira''. Belgijanac je stavio paraf na vjernost ''rosonerima'' do juna 2026....

Najčitanije

Povezano

Ja je neko drugi: Izložba Gordane Kuč u ponedjeljak u Novom Sadu

Izložba "Ja je neko drugi" umjetnice Gordane Kuč biće otvorena u Kulturnom centru Novog Sada, u okviru Festivala savremene umjetnosti Dunavski dijalozi, 16. septembra...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve