Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Predavanje flautiste Sebastijana Bereta u KIC-u

U okviru predavanja biće predstavljena umjetnost flaute iz ugla izvođača-virtuoza na svim vrstama flauta

Flautista Sebastijan Bereta, profesor na konzervatorijumu „Patrisija Petibon“ u Montaržiju (Francuska) održaće predavanje “Flauta kroz vjekove” u ponedjeljak, 1.novembra u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 13 sati.

U okviru predavanja biće predstavljena umjetnost flaute iz ugla izvođača-virtuoza na svim vrstama flauta.

Sebastijan Bereta zavolio je flautu sa 17 godina u srednjoj muzičkoj školi “Savo Balaban” u Prijedoru, Bosna i Hercegovina, te se uz pomoć flautiskinje Snježane Hrvaćanin opredijelio za umjetnički poziv. Poslije završene srednje muzičke škole “dr Vojislav Vučković” u Beogradu u klasi prof Danijele Bajić, školovanje nastavlja u Parizu na konzervatorijumu “Ruel Malmezon” (Conservatoire de Rueil Malmaison) u klasi flautistkinje Paskal Fevrije (Pascale Feuvrier) gdje je 2015. godine završio usavršavanje. Iste godine započinje studije barokne flaute na konzervatorijumu u Versaju u klasi Fransoa Lazareviča.

Osnovne studije za muzičkog izvođača, pedagoga i muzikologa završio je na Visokoškolskom centru za muziku i ples (PESMD) u Bordou u klasi prof. Jute Pulcini (Jutta Pulcini) i Žilijena Bodimena (Julien Bodimen) 2019. godine, a master studije je nastavio na Nacionalnom konzevatorijumu u Parizu gdje izučava baroknu flautu u klasi prof. Jana de Vinea (Jan de Winne), kao stipendista “Meyer” fondacije za mlade umjetnike. Tokom studija u Bordou redovno je svirao u tamnošnjoj operi, pod upravom Marka Minkovskog.

Zaljubljenik u istoriju svog instrumenta Sebastijan svira sve istorijske flaute od početka baroka do modernog doba i učestvuje u radu omladinskog orkestra “Jeune orchestre de l’Abbaye”, u Santsu, Francuska, jedinom omladinskom orkestru na svijetu koji je specijalizovan za interpretacije klasičnog i romantičarskog repertoara na istorijskim instrumentima. Sa kolegom Arnoom Kondeom (Arnaud Condé), izvođačem na baroknom fagotu, je osnivao barokni ansambl “Poseidon” sa kojim redovno koncertira širom Francuske kao solista. Redovni je član Mladog evropkog orkestra Hektor Berlioz (Jeune orchestre Européen Hector Berlioz) koji je poznat po interpretiranju Berliozove muzike na originalnim instrumentima. Trenutno je redovni profesor flaute na konzervatorijumu Particija Petibon u Montaržisu (Conservatoire Patricia Petibon, Montargis).

Napominjemo važe mjere Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve