Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Počinje nedjelja Nobelovih nagrada

Dodjela Nobelovih nagrada pokrenuta je voljom pronalazača dinamita i donatora Alfreda Nobela (1833-1896). Oni su namijenjeni da odaju počast onima koji su tokom prethodne godine bili od najveće koristi za čovječanstvo u svakoj kategoriji. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju na svečanosti 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti

Ovogodišnja sezona dodjele Nobelove nagrade počinje danas proglašenjem nagrade za medicinu, prve od šest kategorija.

U prošlosti je bilo mnogo slučajeva nagrađivanja nekoliko naučnika u istoj godini, na primjer onih koji rade u istoj oblasti medicinskih istraživanja.

Od prve nagrade 1901. Nobelovu nagradu za medicinu dobilo je ukupno 225 ljudi.

Međutim, prošle godine je nagrada pripala jednom laureatu: švedskom genetičaru Svanteu Paabou dodijeljena je nagrada za svoja revolucionarna otkrića o ljudskoj evoluciji.

Sezona Nobelove nagrade prati isti obrazac svake godine: nakon kategorije medicine, proglašenja nagrada za fiziku i hemiju zakazana su za utorak i srijedu, a zatim Nobelova nagrada za književnost u četvrtak.

Petak donosi izbor ovogodišnje Nobelove nagrade za mir– jedine nagrade u nizu koja se ne raspisuje u Stokholmu, već u norveškoj prijestonici Oslu. Konačno, u glavnom gradu Švedske, sljedećeg ponedjeljka biće proglašena Nobelova nagrada za ekonomske nauke.

Dodjela Nobelovih nagrada pokrenuta je voljom pronalazača dinamita i donatora Alfreda Nobela (1833-1896). Oni su namijenjeni da odaju počast onima koji su tokom prethodne godine bili od najveće koristi za čovječanstvo u svakoj kategoriji. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju na svečanosti 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti.

Ove godine, Nobelova fondacija povećala je novčanu nagradu po kategoriji za milion švedskih kruna na 11 miliona kruna (950.000 eura).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve