Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

”Najveći zločin u istoriji” konačno pred publikom u Boki

Time će kotorska publika konačno biti u prilici da se upozna sa knjigom kojoj je, odlukom Kulturnog centra ''Nikola Đurković'', prvo odobreno, a potom uskraćeno gostoprimstvo

Knjiga „Najveći zločin u istoriji“ autora Jovana Čubranovića, koja svjedoči o stradanju Crne Gore i njenog naroda nakon 1918. godine, biće prezentovana publici u Kotoru 31. marta u 19 sati, u kongresnoj sali hotela „Kataro“. To je potvrđeno je Pobjedi iz Crnogorsko-američke asocijacije „Cetinje“ koja je izdavač crnogorskog izdanja, odnosno prevoda djela originalno obavljenog na španskom, 1934. godine u Meksiku.

Time će kotorska publika konačno biti u prilici da se upozna sa knjigom kojoj je, odlukom Kulturnog centra „Nikola Đurković“, prvo odobreno, a potom uskraćeno gostoprimstvo, uz izgovor da su od dijela građana dobili prigovor jer su, kako je rečeno, uznemireni njenim sadržajem. Odluka te ustanove je i pored nekoliko obraćanja organizatora ostala na snazi.

Kako je ranije Pobjedi saopštio predstavnik izdavača i organizatora promocije Milenko Mito Marković, Čubranovićeva knjiga ukazuje na istorijski kontekst, ima za cilj da opomene one koji ne znaju, što se i na koji način događalo sa Crnom Gorom i njenim narodom nakon 1918. godine.

-Zabrana, odnosno povlačenje odluke o ustupanju prostora za promociju pod određenim pritiscima je, ispada tako, na ideološkom tragu onih istih zločina koji su provođeni 1918. godine pod srpskom okupacijom Crne Gore i naroda koji se nije mirio sa namjerom da ih, uz saučesništvo velikih sila, drugi izbrišu za kugle zemaljske – naveo je Marković tada.

Jovan Čubranović bio je crnogorski rodoljub, novinar i publicista, učesnik Prvog svjetskog rata, u kojem je dva puta ranjen. Nakon rata bio je istrajni borac protiv žrtvovanja države Crne Gore zbog beskrupuloznih interesa onih koje je podržala bez dvoumljenja i oportunizma, prije svega Srbije.

„Najveći zločin u istoriji“ predstavlja zbirku dokumenata i Čubranovićevih obraćanja predstavnicima velikih sila u periodu od 1918 – 1934. godine, kojima je nastojao da ih argumentovano, potakne da im proradi savjest i ponovo otvore crnogorsko pitanja krvavo ugušeno, protivno međunarodnom pravu, pravdi i etici u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Knjigu je štampao „Obod“ sa Cetinja, zahvaljujući inicijativi Predraga Peđe Markovića iz Crnogorsko-američkog udruženje Cetinje iz Los Anđelesa.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
25.03.2023-21:15 21:15

Svaka cast Gospodo! Respekt!

Dushka
26.03.2023-19:09 19:09

Gdje mogu kupiti knjigu?