Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

KotorArt: U subotu počinju Don Brankovi dani muzike

KotorArt Don Brankovi dani muzike počeće tradicionalno umjetničkim programom na Dan državnosti, 13. jula u 22 časa, ispred Katedrale sv. Tripuna. Programom se umjetnički obilježava 40 godina od razornog zemljotresa 1979. godine i, ujedno stavljanje Kotora na UNESCO-vu listu kulturne i prirodne baštine

Festival muzike, 18. KotorArt Don Brankovi dani muzike održaće se od 13. jula do 13. avgusta. Planirano je 28 glavnih i preko 150 pratećih programa, uz učešće brojnih umjetnika iz regiona i svijeta.

Foto: KotorArt

Pored koncerata velikih muzičkih imena u oblasti klasične, ali i popularne muzike, festival će ponuditi koncerte džez muzike kroz Pjacu od džeza, predstaviti KotorArt talente, prirediti nekoliko premijernih izvođenja poručenih kompozicija, kao i brojne izvedbe uličnih umjetnika i performera, kako bi oživjeli sve trgove, ulice i pjace Kotora, Luštice bay i Porto Montenegra tokom jula i avgusta, navodi se u saopštenju.

KotorArt Don Brankovi dani muzike počeće tradicionalno umjetničkim programom na Dan državnosti, 13. jula u 22 časa, ispred Katedrale sv. Tripuna. Programom se umjetnički obilježava 40 godina od razornog zemljotresa 1979. godine i, ujedno stavljanje Kotora na UNESCO-vu listu kulturne i prirodne baštine.

Premijerno porudžbine festivala

Premijerno će biti izvedene dvije kompozicije porudžbine Festivala, poznatih crnogorskih kompozitora Nine Perović i Ivana Marovića. Uz pratnju Festivalskog orkestra KotorArta i pod dirigentskom palicom maestra Julija Marića, kao solisti će nastupiti crnogorske sopranistkinje Olivera Tičević, Marijana Šovran i Milica Milanović, kao i rep grupa iz Kotora Who See.

Veče će biti zaokruženo još jednom porudžbinom festivala i to filmskom, emitovanjem dokumentarnog filma reditelja Dušana Vulekovića, koji se bavi refleksijama zemljotresa na stanovnika Boke, njihovim iskustvima, ali i važnošću prisustva UNESCO-a na ovom području.

“KotorArt svoju misiju ne doživaljava kao ‘spektakl per se, zabavu za mase ili tek kao pokriće za koktel poslije’. Duboko i ozbiljno promišljamo koncepte i programske detalje kroz koje, njegujući tradicionalne vrijednosti zapadne umjetničke muzike, procijenjujući potrebe našeg društva i potrebe struke, još kako osluškujemo, provociramo, inspirišemo i sarađujemo sa mladim, novim snagama koji svojim idejama, novim izrazom i tumačenjima, obilježavaju i oblikuju novo vrijeme koje živimo, a koje se jasno očitava i u umjetničkoj muzici” poručio je na konferenciji za novinare direktor Festivala je Ratimir Martinović.

Mađarski umjetnici na festivalu

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Jožef Neđeši, zahvalio se organizatorima Fesivala što su u program uvrstili i “Nedjelju mađarske kulture” tokom koje će nasupiti simfonijski orkestrar iz Budimpešte Obudai Danubia Zenekar, mađarska rok zvijezde Ildiko Keresztes i džez pjevačica Myrtil Mišeler.

“Putem kulturne diplomatije možemo podići mostove koji ne bi mogli biti izgrađeni na drugi način”, zaključio je ambasador.

Predstavnici Porto Montenegra i Luštice Bay najavili su aktivnosti koje će realizovati sa KotorArtom. Na Porto Montenegro Jaht klub bazenu 28. jula biće održan koncert No borders orchestra, dok Luštica Bay kroz pet programa dovodi brojne goste i to, kako kažu, ne samo iz svijeta muzike.

Pet godina sa Festivalom KotorArt sarađuje i kompanija Coca-Cola Hellenic koja, kako se čulo na konferenciji, pruža priliku mladim talentima, ali i afirmisanim umjetnicima.

Šansa za učenike

Već tradicionalno, na Festvalu “rame uz rame” sa istaknutim umjetnicima nastupaju učenici kotorske Muzičke škole “Vida Matjan”.

Najbolji đaci škole predstaviće se 15. jula, kazala je direktorica škole Jelena Ljoljić.

“Već afirmisaniji mladi talenti Nađa Janković i Boško Tujković nastupiće i solo na velikim koncertima 17. jula na Ljetnjoj pozornici uz Festivalski orkestar KotorArta i 31. jula na Stadionu malih sportova na Benovu uz pratnju orkestra mladih talenata sačinjenog od najboljih đaka muzičke škole Mokranjac iz Beograda i đaka naše škole” istakla je Ljoljić.

Novina festivala je i organizacija stručnog predavanja ekonomskog stručnjaka, dr Isaka Adižesa na temu “Tajne uspjeha: moderne kompanije i liderstvo”, saopšteno je iz KotorArta.

KotorArt Don Brankovi dani muzike proglašeni su za najbolju manifestaciju u Crnoj Gori za 2018. godinu od strane Nacionalne turističke organizacije i dobitnici “Wild Beauty” nagrade kao i “EFFE label”, evropskog pečata za kvalitet.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve