Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Kina cenzurisala “South Park”, autori odgovorili: “Si Đinping ne liči više na Vini Pua”

Nedavna epizoda "South Parka" - "Band in China" - privukla je ogromnu pažnju javnosti zbog oštre kritike načina na koji se Holivud prilagođava kineskim vlastima kako bi izbjegao cenzuru na tom atraktivnom tržištu, piše "Holivud riporter"

Nakon što su epizodom “Band in China” ismijali način na koji Holivud udovoljava kineskim vlastima kako bi izbjegao cenzuru u najmnogoljudnoj zemlji svijeta, Peking je na internetu uklonio svaki mogući trag o kultnoj animiranoj seriji “South Park”. Autori serije Trej Parker i Met Stoun odgovorili su urnebesnim izvinjenjem kojim su zapravo čvrsto stali iza kontroverzne epizode.

“South Park”, epizoda “Band in China”

Nedavna epizoda “South Parka” – “Band in China” – privukla je ogromnu pažnju javnosti zbog oštre kritike načina na koji se Holivud prilagođava kineskim vlastima kako bi izbjegao cenzuru na tom atraktivnom tržištu, piše “Holivud riporter”.

Vlada u Pekingu brzo je reagovala i sa kineskih sajtova, striming servisa i društvenih mreža izbrisala bukvalno svaki klip, epizodu, pa čak i diskusiju o “South Parku”.

Tako je među milijardama poruka na društvenoj mreži Veibo (Weibo) – kineskom pandanu popularnom Tviteru – sada nemoguće pronaći ijednu jedinu riječ o “South Parku”. Na striming servisu Juku (Youku) u vlasništvu internet giganta Alibabe, izbrisani su svi linkovi ka klipovima, epizodama i celim sezonama “South Parka”.

Autori setije Trej Parker i Met Stoun, odgovorili su sarkastičnim izvinjenjem kineskim vlastima.

“Poput NBA lige, želimo dobrodošlicu kineskim cenzorima u naše domove i naša srca. I mi volimo novac više od slobode i demokratije. Si (Đinping, predsjednik Kine) uopšte ne liči na Vinija Pua. Gledajte našu 300. epizodu u srijedu u 22h. Živjela velika Komunistička partija Kine. Nek nam jesenja žetva šećerne trske bude blagorodna! Jesmo li sad OK, Kino”, naveli su Parker i Stoun u pisanoj izjavi.

Kontroverzna epizoda “Band in China” paralelno prati Rendija Marša koji je zatočen u kineskom radnom logoru zbog prodaje marihuane, i dječake iz South Parka čiji je bend postao tolika internet senzacija da uticajni menadžer želi da snimi film o njima.

Dok Rendi rmbači u radnom logoru, a društvo u susjednoj ćeliji mu pravi Vini Pu (inače cenzurisan u Kini zbog internet šale da liči na predsjednika Sija), uticajni menadžer prepravlja scenario filma o Stenu, Džimiju, Keniju i Batersu, kako bi mogao da ga distribuira u Kini.

“Znate kako kažu – morate da snizite svoje ideale slobode, ako želite da se nakačite na toplu kinesku sisu”, savjetuje menadžer klince iz Kolorada.

Epizoda je uslijedila nakon nedavnog incidenta sa NBA klubom Hjuston Rokets čiji je generalni menadžer Deril Mori na Tviteru podržao demonstrante u Hongkongu, što je bilo dovoljno da kineske TV mreže najave bojkot prenosa utakmica Roketsa, a sponzori iz Kine povuku sredstva za tim iz Teksasa.

Ubrzo je uslijedilo javno izvinjenje Roketsa i NBA lige, u tonu koji su autori “South Parka” efektno podvrgli satiri.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve