Fondacija Podrži život je saopštila da je skupljen novac za liječenje malog Dušana Todorovića iz Srbije i da se očekuje da tokom večeri ovaj četvorogodišnji dječak otputuje na liječenje u Španiju, pišu srpski mediji.

U Fondaciji ističu da su oni putem donacija prikupili 119.391 euro, dok je anonimni donator uplatio ostatak novca, odnosno 71.921 euro, direktno na račun klinike.

“Želimo da iskažemo zahvalnost svima koji su u ovoj akciji učestvovali, posebno je bila hitna i svaki dan, sat i minut su bili od posebne važnosti. Posebno se zahvaljujemo osobi koja je stupila u kontakt sa roditeljima bez posredstva Fondacije i koja je ostala anonimna i za Fondaciju. Ta osoba je uplatila klinici direktno preostali iznos, koji nije sakupljen preko Fondacije”, dodaje se.

Dušan Todorović je četvorogodišnji dječak iz Kušiljeva, kod Svilajnca, koji boluje od tumora neoblastom. Pojavile su mu se recidivne promene, zbog kojih je hitno morao da ode na liječenje.

Osnivač i predsednik Upravnog odbora Fondacije Podrži život Sergej Trifunović potvrdio je da je prikupljen novac za liječenje Dušana Todorovića, ali i uputio apel da se nastavi sa slanjem SMS poruka na broj 5757 jer još petoro djece čeka na šansu za izlječenje.

“Fondacija je od četvrtka 6. septembra do 15. septembra ukupno sakupila iznos od 119.391,14 eura, u koji ne ulazi prihod od SMS poruka, kao ni iznosi koji su uplaćeni tokom dana na račun Fondacije i devizni iznosi koji su uplaćeni u petak. Fondacija će u ponedeljak javno dostaviti izvještaje o preostalim sredstvima, nezvaničnom broju SMS poruka i nezvaničnom iznosu koji će operateri uplatiti po ugovoru koji imaju sa Fondacijom i plan realizacije preostalih osam akcija, koje su trenutno pokrenute”, navodi se u saopštenju.

Devet dana poslije pokretanja akcije, Dušanovo ime je na konferenciji za medije spomenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je “zamolio ministra zdravlja i premijerku da se država odrekne dijela budžetskih rezervi kako bi pomogla mališanu”.

“Dušan je prirasto svima za srce, trudimo se svima da pomognemo i tu nema granica već sam rekao da urade sve što mogu da se malom Dušanu pomogne”, rekao je Vučić.

Prvi simptomi bolesti su uočeni kod Dušana krajem 2016. godine, kada je analizom krvne slike primijećen pad hemoglobina.

Pedijatar u Domu zdravlja u Svilajncu je potom dijete uputio u Beograd, gdje je, prilikom daljih analiza dijagnostifikovan tumor-neoblasta.

Poslije biopsije, dobio je hemoterapiju, što je uticalo da se kancer smanji do veličine koja je mogla da se operiše.

Prva operacija urađena je u eksperimentalnoj klinici Sent Džud, u Memfisu (SAD).

Liječenje je zatim nastavljeno u Srbiji, gdje je urađena transplantacija koštane srži u Institutu za majku i dijete u Beogradu, gdje je Dušan primio i hemoterapije.

Tumor se vratio i Dušan mora sada hitno da ide u Barselonu na dodatnu dijagnostiku, testiranje i analizu krvi, ali i da primi dva ciklusa hemoterapije i imunoterapiju.

Brojne javne ličnosti i mnogo građana Srbije učestvovalo je ovih dana u kampanji prikupljanja novca za malog Dušana.

Ukoliko iz Crne Gore želite da donirate novac za liječenja Dušana možete to uraditi uplatom na devizni račun 0070800039876 otvoren kod Komercijalne banke.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve