Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Internacionalni sajam knjiga u Podgorici od 27. septembra do 1. oktobra: Cilj je unapređenje kulturne ponude

Prateći program je i ove godine raznovrstan i veoma kvalitetan

Deveti Internacionalni sajam knjiga u Podgorici na programu je od 27. septembra do 1. oktobra u Bemax areni.

Otvaranje je na programu 27. septembra (20 časova).

Povodom početka 9. Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici, u Modernoj galeriji održana je konferencija za medije.

O Sajmu su govorili sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović, umjetnički direktor Vasko Raičević, i Jelena Đurđić Tomović, PR Sekretarijata za kulturu i sport.

Sekretarka Medigović kazala je da je misija Internacionalnog sajma knjiga od prvog dana unapređenje kulturne ponude Glavnog grada, poboljšanje uslova za rad crnogorskih izdavača i autora, ali i pospješivanje veza regionalne književne scene sa širim međunarodnim prostorom.

U odnosu na prethodnu godinu, kada je na Sajmu bilo predstavljeno 56 izdavača, ove godine će biti zastupljeno njih 64.

“Takođe je istakla da Sajam ima tradicionalno kvalitetnu saradnju s ambasadama Italije i Austrije, koja je rezultirala njihovim učešćem i na ovogodišnjem sajmu, te zastupljenošću italijanskih i austrijskih autora u pratećim programima. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji s italijanskom izdavačkom kućom “Besa Editrice”, stvorili su se preduslovi za bolju zastupljenost crnogorskih i regionalnih autoran na italijanskom tržištu, budući da je ova izdavačka kuća u proteklom period prevela niz djela istaknutih crnogorskih i regionalnih autora na italijanski jezik”, zaključila je Medigović, piše u saopštenju Sekretarijata za kulturu i sport.

Internacionalni sajam knjiga u Podgorici

Umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević osvrnuo se na svoju ulogu u okviru Sajma u prethodne četiri godine, i kazao kako je program, svih godina, koncipirao spram svog čitalačkog iskustva, te da je misija bila “da se oslobodimo pomalo arhaičnih književnih manifestacija, i da Sajam učinimo mjestom živog razgovora o književnosti, određenim autorima ali i književnim fenomenima, karakterističnim za sadašnji trenutak.

“U tom smislu nam je bilo važno da dovedemo one autore i predstavimo one knjige koje izazivaju neku vrstu promjene i polemike, i koje stiču određenu vrstu popularnosti u sredinama iz kojih dolaze”, kazao je Raičević, uz napomenu da ove godine u takve knjige spada roman “Aperkat”, Maje Iskre Vilotijević, ili zbirka poezije Vladimira Skočajića “Ponekad se probudiš u Beogradu”.

“Takođe, ono što me je uvijek zanimalo jeste mogućnost da se u književnost uđe van književnih elemenata, knjigama poput, recimo, onih koje su pisane o muzici ili muzičarima, ili o sineastima ili o filmovima. Ove godine, u tom smislu, imamo promociju knjige o Niku Kejvu ali i promociju vrijedne monografije posvećene jednome od najvećih reditelja ex-YU prostora Živojinu Pavloviću, što umnogome doprinosi raznovrsnosti ovogodišnjeg programa. Još jedan važan segment Sajma predstavlja promocija domaćih autora, pa smo ove godine probrali nešto što spada u novu crnogorsku književnost, neke nove zanimljive glasove, koji već dobijaju priznanja i van granica Crne Gore. Takođe smo željeli da damo prostor i glasovima u književnosti, te će u tom smislu, posljednjeg dana Sajma, biti organizovan zanimljiv panel ‘Žene i romani – crnogorske književnice u romanesknom žanru'”, dodao je Raičević.

Prateći program je i ove godine raznovrstan i veoma kvalitetan, navodi se u saopštenju.

Podgoričkoj publici će se predstaviti crnogorski autori, ali i poznata imena iz regiona i Evrope. Nakon svečanog otvaranja, u 21 čas, umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević razgovaraće s jednim od najznačajnijih regionalnih pisaca, dvostrukim dobitnikom Ninove nagrade – Draganom Velikićem.

Internacionalni sajam knjiga u Podgorici održava se svake godine u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Total dizajn Sajma uradio je Filip Đurišić, a sve informacije i detalje o ovogodišnjoj smotri knige, zainteresovana javnost moći će da pronađe na stranicama Sajma na Fejsbuku i Instagramu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve