Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Članovima grupe ABBA švedski kralj dodijelio viteške titule

Muzička karijera grupe ABBA je na planetarnom nivou doživjela veliki uspjeh nakon pobjede na Pjesmi Evrovizije 6. aprila 1974. godine sa pjesmom Waterloo

U Kraljevskom dvorcu u Stokholmu su prvi put za skoro pola vijeka dodijeljene viteške titule, a švedski kralj Karl XVI Gustav dodijelio je titule vitezova članovima grupe ABBA Ani-Frid Rojs, Agneti Feltskog, Bjornu Ulveusu i Beniju Andersonu.

Članovima grupe ABBA Ani-Frid Rojs, Agneti Feltskog, Bjornu Ulveusu i Beniju Andersonu u Stokholmu su dodijeljeni ordeni prestižnog kraljevskog viteškog reda Vasa.

U obrazloženju se navodi da su im titule dodijeljene “za izuzetan doprinos švedskom i međunarodnom muzičkom životu”.

Muzička karijera grupe ABBA je na planetarnom nivou doživjela veliki uspjeh nakon pobjede na Pjesmi Evrovizije 6. aprila 1974. godine sa pjesmom Waterloo.

Uslijedilo je višegodišnje putovanje po cijelom svijetu, pošto su održavali koncerte u brojnim zemljama, a razišli su se na vrhuncu popularnosti 1982. godine.

Uprkos tome, njihove pjesme se i dalje slušaju i na vjenčanjima i u klubovima, a neizostavan su dio programa brojnih radio-stanica i TV programa.

Po pjesmama grupe napravljen je pozorišni mjuzikl “Mamma Mia”, od kojeg su nastala i dva nastavka istoimenog filma.

Prije tri godine objavljen je novi album grupe, a od maja 2022. godine u Londonu se održavaju nastupi takozvanih “abatara” – digitalno generisanih članova čuvenog kvarteta.

Ipak, uprkos pojedinim zajedničkim pojavljivanjima, među kojima je i današnja dodjela ordenja, kvartet od raspada nije nastupio zajedno.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve