Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Zašto je bolje da Akademija šuti?

Nije, dakle, pravo pitanje zašto CANU šuti u ovome olovno teškom crnogorskom vremenu. Uistinu, dobro je da CANU šuti! Kad šuti, ne podśeća javnost od kakvog je intelektualnog i moralnog čemera poglavito sazdana. Kad šuti, navede ljude da za trenutak zaborave da je CANU vrhovni štab crnogorskog kompleksa inferiornosti! Najbolje je da se CANU uopšte ne ''eksponira u javnosti'', jer njeno intimno srbovanje ostaje tako između četiri zida!

Za aktuelno.me

Piše: Milenko A. Perović

Navršilo se pedeset godina od osnivanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Njeno Predśedništvo tim povodom izdalo je uobičajeno praznoslovno saopštenje. Bolje bi bilo da nije! Praznoslovlje uvijek otkriva više no što može sakriti!

Kad Predśedništvo i predśednik CANU nešto saopštavaju, čak i najdobrohotniji ljudi moraju ośetiti nelagodu. Suoče se s pitanjem kako je moguće da u CANU nema nikoga ko bi mogao i smio skrenuti pažnju da ne brukaju stalno tu instituciju!

Kako tolika skupina naučnih uglednika ne može sačiniti saopštenje koje bi dubinom misli prevazišlo standarde pismenih radova na slobodne teme iz maternjeg jezika koje gimnazisti veselo pišu – jer mogu do mile volje da „lamentiraju“ – u nižim razredima gimnazije?

Milenko Perovic
Milenko Perović

Teška je hipokrizija kad predśedništvo CANU praznoslovi o građanskoj, demokratskoj i evropskoj Crnoj Gori, dok se svaki dio državnog, društvenog, ekonomskog, kulturnog, religijskog i jezičkog bića Crne Gore ljulja iz temelja. Ono frazira o građanskoj, demokratskoj i evropskoj Crnoj Gori, dok je vladajuće klerofašističke falange pretvaraju u četničku, antidemokratsku i antievropsku državu!

Akademijini mudraci s brojanicama i bez njih mudruju o državi dok novi vlastodršci gledaju da ne ostave kamen na kamen od iste te države. Pacifisti iz CANU guslaju o miru dok Beograd, Moskva i domaći fašisti snuju kako će zavrgnuti građanski rat i istrijebiti Crnogorce i ostale nesrbe. Mudruju oni i o znanju, ali im nije muka da idu na noge  vladajućim neznalicama da za sebe „isprose koru ′ljeba suva“ i još nešto povrh toga! Similis simili gaudet!

Lementiraju akademici o kulturi kao glavnom osloncu države dok sve državne poluge preuzimaju diluvijalni četnički tipovi prispjeli iz antropološkog muzeja i guraju je u najsmrdljiviji glib gibaničarske i panađurske tudbo-folk „kulture“ s Ibarske magistrale. Šteta što je prošlo vrijeme đevojačkih spomenara, jer bi u njima lijepo djelovala krasnopisna umotvorina CANU o „sintezi umnosti, obrazovanosti i humanosti.“

Sve vragolije iz saopštenja CANU sitnica su pri dva kapitalna stava koje oglašava njeno Predśedništvo.

Veli ono da odlučno odbija svaku „ideološku pripadnost.“ Treba mu djelimično vjerovati. CANU se od početka do danas nije rukovodila ideologijom crnogorskog suverenizma, ideologijom hiljadugodišnjeg crnogorskog slobodarstva, ideologijom antifašizma, ideologijom društva multunacionalne demokratije! Ali se zato – dijelom otvoreno, dijelom prituljeno – rukovodila ideologijom srpskog velikodržavlja i vlastitim dubokim kompleksima inferiornosti prema svemu što dolazi iz Beograda!

Sitna je podvala za neuke kad rukovodstvo CANU oglašava vlastitu „dezideologizaciju.“ Može se s razlogom pretpostaviti da su njene „umne glave“ zaozbiljno uzele zapadnu propagandističku tezu o „kraju ideologija.“ Izvjesno je i da ne znaju da nikada u povijesti nije postojalo društvo bez ideologije. Ne znaju oni da je teza o „kraju ideologija“ samo jedan banalni ideologem koji pripada ideologiji neoliberalizma! No, vrlo dobro znaju da vlastitom pričom da je CANU „iznad ideologija“ prikrivaju duboku odanost dobrog dijela svojih članova velikosrpskoj ideologiji!

Nadalje, Akademijin pledoaje za „volju za kompromisom“ čini neprobavljivu mješavinu  seoskog mudrijašenja, filistarskog oportunizma i neizmjerne gluposti.

Po principu „Pomoz′ bog, čaršijo, na sve četiri strane“, akademijini „besmrtnici“ postuliraju kompromis u crnogorskom društvu koje je podijeljeno po svim šavovima. Kao ni drugi „ideolozi kompromisa,“ oni ne mogu ponuditi njegovu formulu, nego samo beznadežna fraziranja o kompromisu!

Akademici CANU očigledno nikada nijesu čuli za logički pojam kontrerne suprotnosti? Zato ne mogu niti žele shvatiti prirodu i nerješivost „slavne“ crnogorsko-srpske aporije. Uvid u povijest nastanka i trajanje te aporije, uvid u njenu logiku i dobra volja ne mogu je kompromisno sanirati! Naprotiv, porijeklo i vijek trajanja te aporije zavise isključivo od prodora velikosrpstva u Crnu Goru i sposobnosti crnogorskih suverenista da je odbrane od te smrtonosne pošasti!

Dakle, Akademijina pomiriteljska gospodo, kako otkloniti sudar htijenja da se Crna Gora održi kao slobodna i suverena država i htijenja da bude uništena kao država i priključena Velikoj Srbiji? Znate li kako načiniti kompromis između želje za samoodržanjem nacionalnih Crnogoraca i velikosrpskog negiraja postojanja crnogorske nacije?

Kako pomiriti svijest o hiljadu godina crnogorske državne tradicije sa strategijom velikosrpskih laži koje negiraju ili prisvajaju svu crnogorsku tradiciju? Kako pomiriti one koji govore crogorskim jezikom s onima koji tvrde da on ne postoji? Kako dovesti za „pregovarački sto“ one koji znaju da autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve postoji od Crnojevića s onima koji tvrde da CPC nikad nije postojala?

Kako sačuvati crnogorskog pjesnika Njegoša od velikosrpskih svojatanja i namiriti one koji tvrde da je Njegoš srpski pjesnik?

Kakva je formula kompromisa između crnogorskog suverenizma i anticrnogorskog četništva? Kako može istodobno važiti stav o „kontinuitetu i identitetu Crne Gore“ i velikosrpski stav da Crna Gora nema kontinuiteta i identiteta?

Kako kompromiserski uskladiti put Crne Gore na Zapad i put Crne Gore na Istok? Kako pomiriti sliku crnogorskog trajanja u budućnosti s prijetnjom da Crna Gora ne treba da postoji?

Najposlije, valjalo bi da Predśedništvo bude opreznije kad se hvali pedesetogodišnjim rezultatima CANU. Doziva tako ljubopitljivog đavola da se spomene svih onih vitalnih područja crnogorskog trajanja kojima je CANU morala prevashodno da se bavi, a nije se bavila!

Nije CANU izdala Istoriju crnogorske književnosti! Učinio je to Fakultet za crnogorski jezik i književnost!

Nije CANU organizovala ni provela standardizaciju crnogorskoga jezika! Naprotiv, u bitnim situacijama negirala je postojanje crnogorskog jezika! Standardizaciju su načinili drugi, a iz njihovog djela rodili su se Institut za crnogorski jezik i književnost te Fakultet za crnogorski jezik i književnost.

Dok je CANU rasprodavao i posrbljivao Njegoša, veliku Njegoševu bibliografiju izdao je Fakultet za crnogorski jezik i književnost!

Nije CANU nikada objavila istoriju crnogorske države ni crnogorske nacije!

Nije CANU nikada objavila istoriju Crnogorske pravoslavne crkve!

Nije CANU nikad načinila istoriju crnogorske kulture ni umjetnosti.

O onome najbitnijem u crnogorskoj istoriji, nauci, kulturi, jeziku, religiji i obrazovanju CANU je šutala ili nemušto govorila!

Nije, dakle, pravo pitanje zašto CANU šuti u ovome olovno teškom crnogorskom vremenu. Uistinu, dobro je da CANU šuti! Kad šuti, ne podśeća javnost od kakvog je intelektualnog i moralnog čemera poglavito sazdana. Kad šuti, navede ljude da za trenutak zaborave da je CANU vrhovni štab crnogorskog kompleksa inferiornosti! Najbolje je da se CANU uopšte ne „eksponira u javnosti“, jer njeno intimno srbovanje ostaje tako između četiri zida!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Djevojčici iz Plava postavljen privremeni staralac, osumnjičenom određeno zadržavanje od 72 sata

Maloljetnici iz Plava za čiju obljubu i silovanje je uhapšen osumnjičeni U.M (27), postavljen je privremeni staralac i obilazak stručnih radnika, kazala je za...

Tijela 45 žrtava saobraćajne nesreće u Bugarskoj prebačena u Skoplje

Tijela svih 45 žrtava saobraćajne nesreće, izgorelih u makedonskom autobusu u Bugarskoj, prebačena su avionima u Skoplje. Dva bugarska vojna transportna aviona sa posmrtnim ostacima...

U 72. godini: Preminuo legendarni fudbaler Partizana Moca Vukotić

Legendarni fudbaler Partizana Momčilo Moca Vukotić je preminuo u 72. godini žitova nakon duge i teške bolesti sa kancerom grla. Bio je legenda Partizana i...

Ibrahimović: Petnjicu ćemo učiniti boljim mjestom za dostojanstven i kvalitetan život

Godinama unazad Bošnjačka stranka bila je jedini autentični i iskreni zastupnik bošnjačkih interesa u Crnoj Gori kada govorimo o nacionalnim, ekonomskim, manjinskim, trenutnim, strateškim,...

Krivokapiću, evo ti ćerke opet u Mojkovcu: Ne brini, čuva ih obezbjeđenje koje plaća...

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić još nema registrovanu političku partiju, ali aktivnosti njegovih članova uže porodice uoči izbora u Mojkovcu jasno potvrđuje da premijer stoji...

Najčitanije

Povezano

Liberalizam ili demokratija

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Srbiju je pośetila njemačka kancelarka kao uticajna predstavnica “slobodnog svijeta.” Slobodnim sebe taj svijet drži po tome što deklariše da...

Izabrani narod

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Djeluje kao fantazmagorično avetanje kad panađurski nacionalisti tvrde da su Srbi od Boga izabrani, pa valjda zbog toga misle da...

Otpis stanovništva

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Tri fašističke falange – uz nesebičnu pomoć Beograda, Moskve i tzv. Zapada – na lanjskim parlamentarnim izborima otele su državnu...

Crnogorsko Jevanđelje po Judi

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Mnogi i premnogi Crnogorci stavili su se danas u službu Jude Iskariotskog! Svjesni ili nesvjesni šta čine, od Crne Gore...

Komentari

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kerber
16.10.2021-08:29 08:29

Bravo, doktore! Nije mi lakše zbog ovog saznanja, ali neka ostane zabilježeno! Inače CANU-ovce treba stalno podsjećati na “solilo” pored kojega su se “ugnijezdili”! I “planduju” breskonačno dugo!

Milena
16.10.2021-10:00 10:00

Tako je,,cast izuzecima,koji se na prste mogu prebrojat,,ostali su trgovci,daleko od nauke,kao zemla od sunca,,tuga .

Anthropos
16.10.2021-10:09 10:09

“Ne plaši se neprijatelja – mogu samo da te ubiju, ne plaši se prijatelja – mogu samo da te izdaju. Plaši se samo onih nezainteresiranih, uzdržanih, onih koji šute, i dozvoljavaju ubicama i izdajnicima da slobodno šetaju svijetom.”

pero
16.10.2021-10:39 10:39

Bravo profesore i sve tacno!Nazalost oni samo primaju platu da sjede u foteljama i njih nista drugo ne zanima!CUTOLOZI!
Ovakvu akademiju teba rasformirati jer cute preko 30 g. i oni su prerasli u akdemiju penzionera i invalida rada,sem nekoliko akdameika i to je CANU=SANU!

Darko
16.10.2021-13:42 13:42

Novinari, ispitajte “prodaju” knjiga sadasnjeg predsjednika CANU Agenciji za elektronske komunikacije u vrijednosti 700 000 eura… koje inace nikad nijesu stigle…

Boss-Boss
16.10.2021-14:23 14:23
Reply to  Darko

Pa onda kažu da se od knjiga ne može dobro živjeti! Demantuje nas presjednik CANU u mnogim segmentima! Kako s jednom knjigom postati presjednik akademije? Kako biti suvlasnik privatnog Univerziteta? Kako se obogatiti od izdavaštva?

Mila
16.10.2021-14:34 14:34

Bravo profesore ,sjajan tekst,kao i uvijek uostalom.Oni traze da im se izgradi nova zgrada akademije.To ih jedino interesuje.Mozda bi u toj zgradi gradjenoj od novca crnogorskih gradjana dobili prosvjetllenje i shvatili zasto su uopste tamo.Lijepo ste nabrojali sto su trebali a sto nijesu uradili za sve ove godine postojanja.Neka se i dalje uljuljuskavaju u svojoj inferiornosti,mozda je i bolje da nista ne progovaraju.Vjerovatno cekaju momenat da mogu otvoreno stati na stranu koja im je bliza.,ali ne sa.novcem crnogorskih gradjana.

Milo Vujov
16.10.2021-20:26 20:26

Urednici,sta je sa Mojim komentarom koji je pusten na drugom Portalu,sta nije Tacno u Mojem komentaru,sta Krijete istinu nju mozete Kriti jedno vrijeme ali je Nemozete Ubiti ona uvijek ispliva na Vrh,viste kao pro Crnogorski Portal a ne Pustate komentare,no dajete sebi za Pravo da mislite umjesto Nas,koste vi za koga vi radite sto krijete istinu od Crnogoraca,i pustate beznacajne komentare od osoba sa Telecom naravi,a Mi imamo posla sa cetnickim Podmuklim Hijenama,pustajte istinu makoliko ona Boli i Vrijeđa nekoga dok jos imate vremena jer Multicetnicka vlast ima list koje Crnogorske medije u Crnu Goru treba eliminisati !!

snežana
17.10.2021-00:22 00:22

Hvala Vam profesore. Kad neko bude proučavao jednom ova ućebana vremena, bar nek zna da je bilo i čestitih i mislećih ljudi među nama.