Srijeda, 29 Juna, 2022
Rubrika:

PRIČA O MORONIMA Do čega nas je dovela opsesija mržnjom prema DPS-u?

U Crnoj Gori vlada politička šizofenija u kojoj se vječiti gubitnici, koji su se vlasti dokopali na silu uz pomoć parareligijeske sekte i stranih obavještajnih službi, ne bave politikom zbog mijenjanja društva na bolje - već zbog bolesne opsesije jednom političkom grupacijom. I naravno zbog patološke želje da oni osjete korito privilegija vlasti koje im je decenijama izmicalo zbog konstantnih izbornih poraza.

Piše: Balša Knežević

Epidemija političkog moronizma doživljava kulminaciju u Crnoj Gori i svi aspekti infantilnosti i intelektualne zaostalosti kod političkih djelatnika trenutne vlasti sve se jače manifestuju u vidu teške patologije koja razjeda crnogorsko društvo. Lokalni izbori u tri crnogroske opštine – Cetinju, Petnjici i Mojkovcu po ko zna koji put su otrktili tamnu stranu crnogorske političke scene koja je izgrađena na šizofreniji i demagoškom autizmu.

Kako drugačije nego kao šizoreniju opisati jednoglasno, autistično pojanje funkcionera trenutne vlasti koji su u neđelju veče horski slavili ”pobjedu” nad njihovom patološkom opsesijom, omraženim DPS-om.

Upravo je ta bolesna opsesija obogaljila sve konstituente trenutne vlasti i pretvorila ih u zbir neupotrebljivih vječitih demagoga i opozicionara, koji uopšte i ne znaju što treba da rade sa vlašću koja ih je spletom (ne)srećnih okolnosti zapala nakon 30. avgusta prošle godine.

Patologija: URA slavi pogoršanje izbornog rezultata koje je nastupilo iako su na vlasti

Politička šizofrenija

Opsesija DPS-om zbog višedecenijskih izbornih poraza, pretvorila je partije trenutne vlasti u paranoidno-šizofrene organizacije čije se političko djelovanje svodi da svim silama sruše predmet svoje patologije.

U toj opsjednutosti izgubljene su sve dodirne tačke sa realnošću, a DF, Demorkate, URA i ostali pioniri borbe protiv ”diktatora i njegove stranke” ušli su u programska srljanja, potpunu bezidejnost i apatiju.

Kada su u pitanju činjenice, rezultati izbora u nedjelju u svim ”normalnim” demokratski osvješćenim zemljama bi se protumačili ovako – Demokratska partija socijalista ubjedljivi je pobjednik izbora. Osvojili su ukupno 45 odborničkih mandata u tri crnogorske opštine, što od 95 koji su bili na raspolaganju predstavlja 47,3 odsto! I tu je kraj priče.

Međutim, u Crnoj Gori su stvari drugačije – mržnja prema DPS-u ujedinila je navodne građanske stranke, socijaliste, pritajene komuniste, neočetnike i velikosrbe u bućkuriš demagoške šizofrenije.

Jer upravo patološka opsesija i strah od partije koja je decenijama vladala Crnom Gorom, uzrokovali su da se srž programa svih sudionika trenutne vlasti zasniva na mantri da ”treba oboriti DPS”, i da će nekom magijom sve ostalo da dođe na svoje mjesto. Po sumanutom načinu rezonovanja funkcionera trenutne vlasti – ako se obori DPS nestaće kriminal, korupcija, nezapošljenost, nastupiće ekonomski procvat i živjećemo u zemlji iz bajke.

Važno je da je DPS pao, pa mi možemo i sa Ratkom Mladićem u koaliciju

Oborili smo DPS, što dalje?

Realnost naše politčke scene je nažalost potpuno drugačija – veoma mračna i zloslutna. Partije čije je glavni cilj bio obaranje omražene stranke Mila Đukanovića, nakon što su preko trulih kompromisa, besomučnog agitovanja i svesrdne pomoći stranih država uspjele da nekako ostvare svoj cilj, dolaze do zlokobnog pitanja – što dalje?

DPS je pao na državnom nivou, i što smo nakon toga dobili? Trenutno stanje u državi je nikad gore, izvršna i zakonodavna vlast vode mrtvu trku u nesposobnosti i nefunkiconalnosti, a funkcioneri koji su donijeli ”slobodu” pobjedom nad svojim arhi-neprijateljem su ogrezli  u svemu za što su optuživali bivšu valast – nepotizmu, revanšizmu, korupciji i nesposobnosti.

Udarili su u nepremostivu prepreku i pokazali su da su u suštini politički moroni za jednokratnu upotrebu, čiji je osnovni i jedini politički moto bio mržnja prema bivšoj vlasti.

”Ako su oni mogli tako,  možemo i mi”

Njihova istinska maksima nije – ”nakon pobjede idemo drugačije, bolje, vrijedno u prosperitet i neku drugačiju budućnost”.

Maksima partija trenutne vlasti je – ”ako su oni mogli tako, možemo i mi”.

Ova rečenica je u posljednjih godinu najčešće korišćena poštapalica kojom svoje djelovanje pravdaju svi u trenutnoj vlasti – od interent botova plaćenih da čiste brljotine svojih nalogodavaca, preko nižerangiranih funkcionera, pa sve do vrha izvršne vlasti.

Opsesija DPS-om je naša nacija

Dakle, ”pobjednici i oslobodioci” kao šizofrenici ili pripadnici nekog vjerskog kulta ponavljaju maksimu – ”Istorijska pobjeda nad DPS-om”, samo da bi nakon što preuzmu pozicije od poraženih funkcionera, prihvatili u potpunosti obrazac ponašanja zbog kojeg su ih u izbornoj kampanji kritikovali!?

Protivnici DPS-a ne žele da obore ovu stranku da bi Crnoj Gori donijeli promjene na bolje, već da bi zalegli na korito privilegija i valjali se u blatu nepotizma, korupcije i revanšizma za koji su tako revnosno optuživali bivšu vlast.

Reakcija na šizofreniju

Sa druge strane tužno je što pristalice i funkcioneri DPS-a lamentiraju nad sudbinom te stranke, kao da je ona bogom dana institucija koja je sudbinski predodređena da vlada Crnom Gorom do sudnjeg dana, umjesto da se zapitaju – što smo to loše uradili proteklih godina i decenija?

Da li imaju razloga za slavlje s obzirom na rezultate djelovanja vlasti na državnom nivou?

Da li je bilo sebično od nas što smo se decenijama oslanjali na jednog čovjeka i uski krug ljudi koji su dobijali izbore da bi mi zasjedali u udobne kožne fotelje i ne radili ništa?

Takvo stanovište je patologija samo po sebi nastala kao reakcija na političku šizofreniju koja se decenijama baštini u Crnoj Gori.

Demagoški  svingeraj

Ako se vratimo na lokalne izbore u tri opštine, objektivnom analizom uočavamo da su proevropske suverenističke snage odnijele ubjedljivu pobjedu u svim opštinama i da je DPS kao ubjedljivo najjača stranka pobjednik izbora.

Andrija Mandić – Rajo: Toliko navikao na patološku opsjednutost DPS-om, da i kao vlast, djeluje opoziciono!?

Valja ponoviti da bi u normalnom demokratskom i građanski osvješćenom društvu, sasvim prirodna stvar bila da te snage formiraju vlast u ovim opštinama i pošalju neočetničke i klerikalno-retrogradne snage nazad, u političko podzemlje.

Ali Crna Gora nije ”normalno” demokratsko, građansko osvješćeno i emancipovano društvo, koje vode pragmatični političari, čija je glavna vodilja dobrobit i prosperitet građana.

Ne, u Crnoj Gori vlada politička šizofenija u kojoj se vječiti gubitnici, koji su se vlasti dokopali na silu uz pomoć parareligijeske sekte i stranih obavještajnih službi, ne bave politikom zbog mijenjanja društva na bolje – već zbog bolesne opsesije jednom političkom grupacijom. I naravno zbog patološke želje da oni osjete korito privilegija vlasti koje im je decenijama izmicalo zbog konstantnih izbornih poraza.

Dokle god politička psihopatija i opsesija budu jače od principa zdravog razuma i dalje ćemo imati neprirodno parenje neočetnika i građana, socijalista i fašista, neoliberala i radničkih partija, ateista i vjerskih ekstremista…

Rezultat tog demagoškog svingeraja će uvijek rezultirati stanjem koje danas vlada u Crnoj Gori – haosom, bezvlašćem i na silu sklepanom vlašću izgrađenoj na trulim kompromisima, paralisanom međusobnim programskim mimoilaženjima koju na okupu drži samo mržnja i strah od povratka ”zlokobnog” DPS-a.

Crna Gora će biti oslobođena tek onda kad konačno pojedini shvate da cilj bavljenja politikom nije ”poraziti zlokobni DPS”, niti očuvati apsolutnu vlast DPS-a, već stvoriti političku klimu za, prije svega, funkcionalno društvo, od onog najboljeg što Crna Gora ima da ponudi.

Najnovije

Šaranović: Tragikomedija, Abazović zahvaljuje što će crnogorski poslanici u 21. vijeku moći slobodno da...

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je da bi bilo smiješno da nije tužno to što se premijer Crne Gore Dritan Abazović zahvaliošto će crnogorski...

Haos u Austriji: Bujica nosi sve pred sobom, proglašeno vanredno stanje

U Austriji je proglašeno vanredno stanje nakon što su neka sela u južnoj pokrajini Koruškoj odsječena klizištima i poplavama nakon obilnih padavina. Jake padavine su...

Lidija Đukanović učestvovala u damskom programu u okviru NATO Samita u Madridu

Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović učestvovala je danas u damskom programu, u okviru NATO Samita u Madridu. Za prve dame je upriličen obilazak Kraljevske palate...

Mali: Očekujem da robna razmjena Srbije i Crne Gore bude veća od milijardu eura

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas, u razgovoru sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem, kako očekuje da ukupna robna razmjena dvije...

Krivokapić u Madridu: Istorijske odluke na Samitu ojačaće bezbjednost evropskog kontinenta

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvuje na NATO samitu koji se održava u Madridu. Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, prvog dana Samita, Krivokapić e...

Najčitanije

Povezano

Rakočević: Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma, Crna Gore mora da bude u stanju da poštuje preduzete obaveze i nađe zajednički jezik sa stranim investitorima

Poslanik Demokratske partije socijalista Crne Gore Nikola Rakočević, tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore, kazao je da je Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma. “Aman Sveti Stefan...

Abazović: DPS i SDP bili upoznati sa tekstom Temeljnog ugovora, nisu imali primjedbe, sjutra sastanak sa Porfirijem

Premijer Dritan Abazović kazao je danas u Beogradu na konferenciji za medije sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska...

Bečić: Građanima je ogavnija ova prikrivena od one direktne izdaje kojoj smo svjedočili

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić na drugoj izbornoj Konvenciji Demokrata Bijelo Polje kazao je da su Demokrate na primjeru jedne velike partije koja je suštinski...

Janović: Nema argumenata za inicijativu Otvoreni Balkan, veliki je broj onih koji su protiv

Poslanik DPS-a Nikola Janović tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore rekao da je za njega logično da se prvo dobro izanalizira pa da se tek onda...

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ogledalo
07.12.2021-19:01 19:01

Balša, kapa dolje! Pravo u srži problema. Hvala ti!

Milena
07.12.2021-19:46 19:46

Bravo,sustina je u posljednoj recenici.

pero
07.12.2021-20:02 20:02

Bravo, mrznja prema Milu i DPS-u je neizčjeciva bolest ali i mrznja prema Crnpj Gori.Boriti se za vlast je u redu ali pprotiv svoje drzave je bolest za koju nema lijeka za ove u CG!

Multi kulti
07.12.2021-20:18 20:18

Umjesto potenciranja i maksimalnog afirmisanja crnogorskog patriotizma od kad je Cg povratila nezavisnost mi smo dobili posrbljavanje institucija i kulti multi formulu u deklarativnom smislu a sve parole iz supljeg u prazno dok je risto bio odlucan i mediji iz srbije su preuzeli trziste a vlast nije nista primjecivala i sad sto ima ko da kuka kad se radilo sto se celo pi

Marija
07.12.2021-23:52 23:52

Odlicna analiza naseg politickog i svakog drugpg stanja.Zadnji dio teksta je cista naucna fantastika.Naravno da bi to bilo najbolje,ali se nikada nece desiti.Ne mozemo ovakvi kakvi smo preskociti civilizacijski jaz.Samo cemo tavoriti sa svim nasim primitivizmima.