Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Rubrika:

Parlamentarni debitant, apatrid bez političkog stava kompromisno uguran u fotelju predsjednika Skupštine

Jasno je kakvu poruku građanima Crne Gore šalje izbor Bečića na mjesto predsjednika Skupštine - ne morate da radite ništa, ne morate da se izjašnjavate po pitanju nacije, jezika, NATO-a, Kosova, žalite se kako ste proganjani... Za takvo beskičmeno ponašanje lišeno bilo kakvog stava bićete nagrađeni prvo desetinama hiljada iz državnog budžeta, a zatim možda i nekim visokim položajem. Nikad se ne zna, kad je uspjelo "balabanskom apatridu" možda uspije i vama

Predsjednik Demokratske Crne Gore i lider koalicije “Mir je naša nacija” Aleksa Bečić izabran je juče za predsjednika Skupštine na plenarnoj sjednici na kojoj su funkcioneri nove vlasti skandaloznim bojkotom himne pokazali kakav će biti njihov odnos prema državi dok budu vršili vlast. Kako saznaje portal Aktuelno u mnoštvu nesuglasica koji su pratili pregovore tri, sad već vladajuće koalicije, Bečić se pojavio kao najmanje bolno rješenje čiji je izbor samo privremeno smirio otvorene konflikte u novoj vlasti.

Aleksa Bečić: Nerad, odsustvo stava, bezprogramna politika lišena ideologije, izigravanje ugroženosti, sumnjivi magistarski rad – sjajne preporuke za mjesto predsjednika Skupštine

Jasno je da je izbor Bečića na mjesto predsjednika Parlamenta kompromisno rješenje  jer njegova bezprogramna koalicija prikrivenih svetosavaca nema potencijala da uslovljava i sebi diže cijenu nakon, za njih, neočekivano lošeg izbornog rezultata.

Ovaj ustupak će zadovoljti većinu njihovih političkih apetita dok se funkcioneri koalicija okupljenih oko DF-a i URA-e i njihovi nalogodavci budu žestoko borili oko raspodjele funkcija i privilegija u izvršnoj vlasti.

Iz bojkota u fotelju

Novopečeni predsjednik Skupštine Aleksa Bečić već je upamćen kao neponovljiv kuriozitet u svijetu modernog parlamentarizma – čitav prethodni mandat od 2016. do 2020. godine on i njegovi poslanici odsustvovali su iz politike i skupštinskih zasjedanja.

Niko ih od nadležnih skupštinskih organa nije previše kritikovao zbog toga, a za eskiviranje radnih obaveza, inertnost i neodgovornost prema građanima koji su ih glasali, Bečić i njegovi poslanici nagrađeni su stotinama hiljada eura iz budžeta Crne Gore.

Na osnovu zvaničnih podataka Skupštine, u koje je Aktuelno imao uvid, izračunali smo da je prosječna plata poslanika oko 1.500 eura, zavisno od mjeseca. To znači da je Bečiću u periodu od 2016. do 2020. godine, iako nije kročio u Skupštinu isplaćeno skoro 70.000 eura po osnovu plata koje nikad nije zaradio.

Država plaćala nerad

Da apsurd bude još veći “mladi i hrabri” svetosavski lider za svoj “trud” sad je dobio najveću nagradu – kao parlamentarni debitant koji prvi put ulazi u Skupštinsku salu zasjeo je u fotelju predsjednika ove institucije!? Ironija koja prevazilazi granice poimanja!

Đedove mlade svetosavske nade

U teatru apsurda crnogorske političke scene tragikomični predizborni nastup Alekse Bečića i njegovih “mladih, pametnih, hrabrih i ambicioznih” crvenokravataških svetosavskih pionira bio je bez premca po odsustvu bilo kakve ideološke obojenosti.

Novi šef parlamenta je na krajnje neumjesan način čitavu kampanju pokušavao da se ogradi od svojih velikosrpskih političkih korijena koje dosežu još do jedinstvenog SNP-a, kada ga je tadašnji šef medijskog tima te stranke Dragan Koprivica učio kako da se ponaša pred kamerama i kako da daje izjave novinarima. Koprivica je pred novinarima znao da “poništi” čitavu Bečićevu izjavu i naredi mu da ponovo pred kamerama pročita tekst koji su mu napisali, ali sa “ljepšom dikcijom”.

Mladi i hrabri kod đeda na konsultacijama

Što je najtragičnije vođa “mladih i hrabrih” po svaku cijenu je htio da sakrije svoje veze sa liderom svetosavske opozicije u Crnoj Gori Amfilohijem Radovićem i da se prikaže kao građanska politička opcija.

Od te apsurdno providne priče nije odustao čak i nakon što je lider SPC Radović otvoreno stao uz njega poručivši da “crkva podržava i blagosilja mlade, pametne i sposobne sinove i kćeri Crne Gore koji i na tom političkom polju žele i umiju da promijene stvari na bolje”. Takođe je javna tajna da se Bečić sastajao sa mitropolitom SPC, ali je želio da ti sastanci ostanu tajna, jer je Demokrate želio da profiliše kao građansku partiju, iako mu je to teško polazilo za rukom zbog nedostatka hrabrosti da iznese stav po bilo kom bitnom pitanju.

Ameboidna politička struktura  

Zbog nastojanja da svoje svetosavlje i veze sa Amfilohijem Radovićem prikrije iza maske prozapadnog, građanskog političara, Bečić i njegov tim u ovoj kampanji vodili su bezprogramnu, politički ameboidnu priču lišenu principijelnosti, rezultata i ideologije uz ogromnu dozu patetike na granici morbidnosti.

Organizatori Bečićeve kampanje svojski su se potrudili da zaobiđu  pitanja koja su od ključnog značaja za bavljenje politikom kao što su – nacija, jezik i spoljnopolitički stavovi. U tu svrhu smislili su krajnje čudnu parolu “Mir je naša nacija”, koja predstavlja u najmanju ruku neinteligentni pokušaj sakrivanja činjenice da se novoizabrani predsjednik parlamenta nikad nije izjasnio kojim jezikom govori, kojoj naciji pripada i kakva su njegova spoljnopolitička opredjeljenja.

Kako je portal Aktuelno već objasnio, s  obzirom da pojam “mir” nema veze sa nacionalnom pripadnošću već predstavlja “stanje u kojem nema sukoba,odnosno rata”, nije ni čudo što je Bečić tokom kampanje dobio nadimak “balabanski apatrid” (po mjestu Balabane iz kojeg vodi porijeklo).

Plagijator optuživao sadašnje saradnike za “prljavo podmetanje”

Ako sve gore navedeno uzmemo u obzir nije ni čudo što Bečić i njegovi saradnici u kampanji nijesu štedjeli na jeftinoj patetici da bi se opravdali za višegodišnji nerad, obmanu birača, nedostatak partijskog programa i politički diletantizam.

Treba podsjetiti da je bezprogramna Demokratska Crna Gora, sa “nacionalnim mirotvorcem” Bečićem na čelu, još u februaru krenula u predizbornu kampanju u kojoj su “od vrata do vrata” njihovi aktivisti dijelili političko-propagandne pamflete pod naslovom “Na meti! Više nas je, ne boj se”.

Taj pamlet u kojem je pobrojano nekoliko slučajeva, kako su ih Demokrate nazvale, “brutalnih napada”, osim što obiluje morbidnom patetikom, otkriva jedan interesantan slučaj.

Ko će upravljati Skupštinom?

U pamfletu Bečić je naveo da je bio meta združenih napora DPS-a i DF-a. Naveo je da su ga ove dvije stranke “lažno prijavile i prljavo podmetnule” kada je Senat Univerziteta Crne Gore pokrenuo postupak za utvrđivanje autentičnosti magistarskog rada Bečića. Nejasno je šta je ovdje Bečić vidio kao napad, s obzirom da su dvije nezavisne komisije utvrdile da je Bečićev magistarski rad očigledan plagijat.

Nakon svega jasno je kakvu poruku građanima Crne Gore šalje izbor Bečića na mjesto predsjednika Skupštine – ne morate da radite ništa, ne morate da se izjašnjavate po pitanju nacije, jezika, NATO-a, Kosova, žalite se kako ste proganjani… Za takvo beskičmeno ponašanje lišeno bilo kakvog stava bićete nagrađeni prvo desetinama hiljada iz državnog budžeta, a zatim možda i nekim visokim položajem.

Nikad se ne zna, kad je uspjelo “balabanskom apatridu” možda uspije i vama.

Balša Knežević

Najnovije

SRBIJA GORI, OVO JE POČETAK KRAJA VUČIĆEVE “IDILE”: Priziva se ozbiljna pobuna naroda, premijerka...

Završio je veliki protest naroda u Beogradu pod nazivom "Protiv režimskog nasilja" koji je održan ispred zgrade RTS-a. Građani su se okupili oko 18 sati...

U ponedeljak kiša

Sjutra umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša, ponegdje i pljusak s grmljavinom, a na sjeveru u planinama snijeg, koji će se krajem dana i...

Gvardiola se zarekao: Treniraću samo Siti u Engleskoj

Pep Gvardiola je izjavio da nikada neće trenirati nijednu drugu ekipu u Engleskoj. Guardiola ima važeći ugovor sa Sitijem do 2023. godine i samo čudo...

Najgore šifre u 2021. godini: Ljudi i dalje pišu lozinku sa ”123456”

Godinu su obilježili ozbiljni hakerski napadi na sisteme velikih kompanija i javnih preduzeća. Tome su u velikoj mjeri doprinijeli i sami korisnici (zaposleni) u...

Kijeza zbog povrede završio godinu

Juventus je potvrdio da će Federiko Kjeza biti odsutan do poslije katoličkog Božića zbog povrede butine, dok je stanje Vestona Mekenija manje ozbiljno. Oba igrača...

Najčitanije

Povezano

Joanikije: Bolest hara, treba da imamo discipline, makar osnovne, da se ne unosimo jedni drugima u lice

Bolest hara, odnosi mnoge živote, treba da se čuvamo, treba da imamo discipline, makar osnovne, da se ne unosimo jedni drugima u lice -...

Sjeverna Makedonija i Crna Gora primjer efikasne regionalne saradnje

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa predsjednikom Skupštine Republike Sjeverne Makedonije Talatom Džaferjiem. Ocjenjujući da dvije države imaju kvalitetan politički dijalog i...

Radusinović: Da se Cetinju vrati dostojanstvo

Diplomirani elektro inženjer Rajko Radusinović sa Cetinja pozvao je svoje sugrađane da 5. decembra glasaju za listu Demokrata i zaokruže broj 7. - U susret...

Bečić Lajčaku: Uvijek ćemo biti na braniku evropskih i evroatlanskih vrijednosti

Uvijek ćemo biti na braniku evropskih i evroatlantskih vrijednosti, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve