Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Milatovićevo “njet” Americi

''Milatović, dakako, kopa rukama i nogama da u vladu uđe Front, a ne DPS. No Milatović kao Frontov rovokopač u suprotnosti je sa postizbotnom strategijom PES-a, partije čiji je predsjednik Crne Gore visoki funkcioner. Ta strategija je: ni DPS ni Front. Ne manje bitno: platforma PES-a, dakle ni DPS ni Front, ujedno je i platforma Sjedinjenih Američkih Država''

Piše: Andrej Nikolaidis

Predsjednik Milatović je, dakle, odlučio da nas svađa sa Amerikom.

Između kooperacije sa našim najvažnijim saveznikom i poslušnosti Aleksandru Vučiću te služenja njegovoj fiks-ideji Srbije kao regionalne soft power imperije, koja će sprovoditi DNK analize ministara iz vlada susjednih država i mjeriti im količinu srpstva u genetskom materijalu – odabrao je ovo drugo. Što je, u jednu ruku, logično: predsjednikov brat, ako je vjerovati medijskim natpisima, unosan biznis nema u USA, nego u Srbiji. Tako da je predsjednikova odluka moguće dobra za familiju Milatović. Ali ne i za Crnu Goru.

Predsjednik svoj izbor nije obznanio nakon sastanka sa Gabrielom Eskobarom, dok je bio u Njujorku. Sačekao je da se vrati u Podgoricu, pa da se tu još jednom zakune na vjernost predsjedniku našeg sjevernog susjeda. Učinio je baš kao onomad njegov politički uzor, Momir Bulatović. I on je svojevremeno na konferenciji u Hagu saslušao zapadni plan za bivšu Jugoslaviju. I njegovi sagovornici, baš kao i gospodin Eskobar nakon razgovora sa Milatovićem, imali su utisak da ih je crnogorski predsjednik razumio. A onda se Bulatović, baš kao sada Milatović, vratio doma i svrstao se uz Miloševića. Posljedice te odluke bile su jezive: izgubljene decenije, godine sankcija, ekonomska devastacija zemlje, fašizacija crnogorskog društva, stotine hiljada raseljenih i mrtvih, spaljeni gradovi, genocid. https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-58420384

Predsjednik Milatović saopštio je da niko, pa ni bivši Demokratski front, ne može biti unaprijed isključen iz vlade. No to “niko” ujedno, iako to Milatović nije želio reći, znači da iz vlade unaprijed ne može biti isključen ni DPS. Ako isključen ne može biti niko, onda odbačena ne može biti ni ta partija.

Milatović, dakako, kopa rukama i nogama da u vladu uđe Front, a ne DPS. No Milatović kao Frontov rovokopač u suprotnosti je sa postizbotnom strategijom PES-a, partije čiji je predsjednik Crne Gore visoki funkcioner. Ta strategija je: ni DPS ni Front.

Ne manje bitno: platforma PES-a, dakle ni DPS ni Front, ujedno je i platforma Sjedinjenih Američkih Država.

Građani su DPS-u dali značajno više glasova nego Frontu. Kako je onda, kojom matematikom, moguće da je neulazak u vladu partije sa manje glasova iznevjerena volja glasača, dok neulazak partije koja je dobila više glasova – to nije?

Budući da su građani glasali tako da vlada može biti sastavljena i bez DPS-a i bez ex Fronta,  to znači da Sjedinjene Države ne zagovaraju izmjenu izborne volje građana, nego njenu verifikaciji. Upravo je suprotno: gurajući Front u vladu volju građana ispravlja predsjednik Milatović.

Povrh svega: kada očekivanja od nove crnogorske vlade izrazi SAD, najznačajniji spoljnopolitički i vojni partner Crne Gore, to je posve legitimno. Kada crnogorsku vladu po svojoj volji, preko predsjednika Crne Gore, pokušava sastaviti predsjednik susjedne zemlje, sa kojom naša država nije partner niti u NATO, niti u bilo kom drugom relevantnom vojnom, političkom ili ekonomskom savezu, to je nedopustivo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

Da: SAD vode imperijalnu politiku zato što jesu globalna imperija. Kakvu bi drugo politiku vodili? Istovremeno, imperijalnu politiku prema Crnoj Gori kao svojoj sferi uticaja vodi i Beograd koji sebe mašta kao wanna be balkansku imperiju.

Ima o tome dobar vic. Putovali avionom papagaj i majmun. Papagaj se najebe majke pilotu. To vidi majmun, pa učini isto. Onda ih pilot izbaci iz aviona. Padaju oni i majmun pita papagaja: a šta ćemo sad. Našto mu ovaj kaže: brate, što se kurčiš kad ne letiš.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelica
26.09.2023-20:11 20:11

Moze, jer njima dzabe sto objasnjavas, dzabe cinjenice, istine, oni guraj svoje. Odnosno Vucicevo koji ih tako kupio da moze veloiku nuzdu po njima da obavi oni ce se pokriti po usima.

Ante
26.09.2023-20:16 20:16

Mislim da je Predsjednik CG jedan “pošteni Srbin” i on se korektno ponaša prema onima koji su mu omogućili / pomogli da bude izabran,, tj. prema Vučiću i Putinu! Dakle, čemu čuđenje…, tu prvenstveno mislim na naivne Zapadnjake!

Tihana
26.09.2023-23:07 23:07

Hahahhhaha zakljucak je najbolji. Ovaj se kurči jer mu je pripalo što nije nikad smio ni samjati da će

MEGRE
27.09.2023-06:56 06:56
Reply to  Tihana

TEK ĆE DA STIGNE MUKA KADA BUDE POKUŠAO DA SE ODKURČI!

džudović
27.09.2023-07:17 07:17

Vidio sam negdje komentar na portalima. Nedostatak testosterona dobro opisuje stanje organizma: ženskasti glas, egocentrizam karakterističan za neodraslost itd.

BMX
27.09.2023-07:27 07:27

Mali momo se koristi seljačkom lukavštinom jer nema državnicki stav, viziju, integritet i autoritet. Nema ništa ! Radi samo ono sto mu sugerišu AV, BIA, ruske sluzbe SVR, FSB, popovi SPC i DF. Važniji mu je posao brata u Beogradu od opstanka i budućnosti države čiji je predśjednik. Zapad nije to prepoznao jos kad je počeo da hvali svog idola Momira Bulatovića u prvoj izjavi kad je došao na vlast. Mnogi su zaboravili samo da podsjetim: NE Momira Bulatovica je koštalo zemlju sankcija, rata, izolacije, bijede i siromaštva, masovnog odlaska mladih, pametnih, sposobnih i obrazovanih, opšteg rasula i katastrofe na… Pročitaj više »

Boj
27.09.2023-09:40 09:40

Kakav nivo? Sve u duhu teta Persi. Rukama i nogama se grebe po povrsini. Rekla-kazala.
Prašine nam ne fali.

dragan
27.09.2023-22:21 22:21

Svaka cast Legendo. Respekt!