Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Jakov kao dijagnoza

Nekako mi kao prava slika i prilika Milatovićevih glasača dođe onaj momak koji, dok slavi rezultat nakon prvog kruga izbora, drži stisnutu šaku ispred usta, oponašajući mikrofon kojeg nema. Otprilike, tako stoje stvari i sa Milatovićevim obećanjima na čijim talasima polaže nade u konačnu pobjedu: pjesma je tu, ali muzike nema. Nema ni mikrofona. Ni para, osim ako im neko da kredit. A kako će kada nam je kreditni rejting za ove dvije i po godine toliko pao, da nas više niko ne uzima za ozbiljno

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Nije lako crkvi Srbije u Crnoj Gori. Pogotovo kada se progovori o profitu koji ubira iz ukradenih crnogorskih manastira i crkava. O nekih 50 miliona koliko godišnje ubiraju samo iz Ostroga. I ko zna još koliko iz svetinja koje su gradili preci Crnogoraca, a ovdašnje posrbice, nahuškani od Amfilohija Radovića i ostalih spodoba u crnom, sakrivenih iza Boga, ukrali uz pomoć domaćih, odrođenih nesretnika. Pa još kada se pojavi ona fotografija kada pop daje svežanj od po 500 eura za dobro obavljeni posao dostavljanja Joanikija na Cetinje, prosto čovjek da poželi da se prijavi makar u Glovo, jer sve miriše na unosan posao.

Čovjek koji drži u ruci ikonu i najmanje 50 hiljada eura i neskriveno se šepuri pred fotografima, postavio je standarde. Visoke, ali ne i nedostižne za crkvu Srbije. Od kada su vidjeli Kneževića sa hrpom ljubičastih, teško da će neki Aleksa, Dritan ili Jakov pristati da odrade prljavi posao za crkvu Srbije bez najmanje toliko debelog štosa. Tu ne pomažu ni Bog, ni sveci (čak ni pop Maca), ni autoritet vladike. Sve se (i kod naručioca radova i kod izvođača) svodi na to ko će ubrati više novca i krenuti u misiju ostvarenja nekog zadatka za potrebe srpskog sveta. Koji će zamaskirati u potrebu „svrgavanja bivšeg režima“, „slanje Mila Đukanovića u istoriju“ ili nastavak „oslobodilačkih“ akcija.

Sjećam se razgovora sa mojim urednikom iz Vašingtona negdje tokom 2019. godine. Čovjek me onako nenadano pitao: šta treba da se dogodi pa da Milo Đukanović padne? Odgovorio sam mu kao iz topa, polušaljivo, ali i brutalno istinito: Treba da Amfilohije Radović osnuje partiju! Svoj stav zasnovao sam na saznanjima o povjerenju ovdašnjeg stada u institucije i višegodišnji, ponavljajući odgovor da najviše vjeruju tzv. SPC-u. Čak sam od svog kuma koji je tada bio jedan od glavnih u CEDEM-u tražio da mi se zakune da je to realna anketa, da takav odgovor anketiranih nije naručen, namješten ili izmišljen. Kada mi je potrvrdio da je zaista tako, da SPC uživa najveće povjerenje javnosti u Crnoj Gori, moj analitički nerv koji je oduvijek protkan dozom pesimizma, šapnuo mi je da jedino crkva Srbije može nauditi onima koji su imali monopol na Crnogorstvo.

Joanikije sa kandidatom crkve Srbije

Mnogo puta sam imao primjedbu da kao dopisnik američke Vladine televizije (nepune 22 godine) moram nužno biti i saradnik CIA-e. Naravno da to nije bilo tačno, naravno da nikada nijesam imao ni usmeni ni pisani kontakt sa bilo kim iz USA ko se ne bavi novinarstvom, ali nikada neću saznati da li je neko moju ideju o Amfilohiju kao čelniku neke partije razmotrio i prihvatio. Tek, 2020. godine crkva Srbije imala je buljuk stranaka kojima je naložila da sastave izborne liste sa jednim jedinim zadatkom: da se saberu i pobijede snage koje je predvodio Milo Đukanović. Potom su ih odveli pod Ostrog, sastavili im Vladu, proglasili nove ministre apostolima, stavili im za lidera vjerskog fanatika i uveli u naš politički život klerofašizam kao način življenja. Ostalo je istorija.

To traje od Načertanija

Rukovođeni tim iskustvom koje im je kao matematičar vjerovatno došapnuo Miško Perović, novopečeni Srbin iz Morače, popovi crkve Srbije uoči predsjedničkih izbora ponovili su recept po kome četiri loša svetosavca mogu dati jednog dobrog. Iako su znali da se glasovi u prvom krugu predsjedničkih izbora ne sabiraju, bilo je jasno da će sve svetosavske snage na političkoj sceni Crne Gore stati uz bilo kojeg od te četvorice koji uđe u drugi izborni krug. Bitno je da je cilj isti: uništiti crnogorsku državu, razoriti joj ekonomiju, kulturu, državni kontinuitet, vojsku, policiju, školstvo, … preoteti joj istoriju, identitet, Oktoih, Ljetopis popa Dukjanina, dinastije, pobjede, junake, glumce, slikare, naučnike, sportiste… Ono što inače rade još od Nečertanija Ilije Garašanina 1844. godine.

Miodrag Miško Perović sa svojim stručnim konsultantom visokim funkcionerom SPC Gojkom Perovićem i njihovim, sada već rashodovanim, političkim projektom Dritanom Abazovićem

Za izvođača završnih radova postavili su Jakova Milatovića, mlađanog, bahatog japija u pokušaju, zalizane kose i ne baš zavidnog IQ-a. Da bude baš onakav kakvog zaslužuje današnja Crna Gora. Da izdaja još jednom bude predstavljena kao praksa. Da laž bude iznesena na pijedestal vrline. Da obmana birača postane normalnost.

Tako je adut srpskih popova najprije odstranio iz konkurencije najbližeg partijskog kolegu i saborca, Milojka Spajića. Naši izvori kažu da je čak dostavljao novinarima dokumentaciju kojom je dokazano da je Spajić državljanin Srbije, građanin Beograda, nastanjen na Zvezdari.

Prethodno, skupa sa Milojkom, ukinuo je izdvajanja za zdravstvo, urušio zdravstveni sistem i od tog novca, zajedno sa onim iz skupih kredita kojima su zadužili i praunuke, podijelili povišice oduševljenom puku. A pučina, kao pučina: vidjela je da je takulin puniji, iako joj nikako nije bilo jasno zašto je trpeza duplo praznija. No, „stoka jedna grdna“, ne razumije kada im kažu da je novac koji primaju nabavljen od duga, da će ih više koštati prvi naredni odlazak kod ljekara nego ukupna godišnja povišica, da će standard padati, a uskoro neće imati ko da ih liječi, neće biti penzija… Samo neka Jakov pobijedi Mila, grmi stado svetosavskih birača dok zvukom čaktara zvone zvona otetih crkava sa kojima odlaze ravno u propast.

Opet ću nešto lično: kao neko ko nikada nije dobio ni cent iz državnog budžeta, kao neko kome su ispostave DPS-a u medijima i nekim državnim firmama nebrojeno puta poništavali konkurse onda kada bih bio označen kao najbolji kandidat, kao neko ko nema ni dan radnog staža u javnom sektoru, kao neko kome je članstvo u nekadašnjem Liberalnom savezu vječito neoprostiv grijeh, čekao sam i ja kraj bivšeg režima nadajući se povoljnijim vjetrovima. Ali, kada vidim što smo dobili, kada mi je jasno da smo vraćeni u 19. vijek a da je sve crnogorsko označeno kao ekstremizam i kriminalizovano, poželim da i u poznim godinama pobjegnem daleko, što dalje i zaboravim ko sam, kako se zovem i odakle sam.

Na braniku ”zapadnog” puta Crne Gore sa četničkim vojvodom i putinistom iz Mojanovića

Ko su ti ljudi?

Iskreno, iako poznajem mnogo ljudi, ne znam nikoga ko je član Milatovićeve stranke. To su izgleda neki čudni ljudi koji pričaju o Evropi, a slušaju Cecu, ženu ratnog zločinca. Koji tvrde da su glasali za nezavisnost, a pjevaju Beogradu da ih zagrli. Koji poštuju sve vjere, ali im jedino smeta Crnogorska pravoslavna crkva. Koji su se školovali kao stipendisti DPS-ovih tajkunskih firmi, a sada tvrde da su se vratili da bi takve pohapsili. Koji obećavaju da će dati „predsjednika svih građana“, a nagovaraju albanskog poslušnika iz Uprave za dijasporu da nipodaštava naše iseljenike. Koji obećavaju platu od 1000 eura, a dižu kuće koje koštaju nekoliko stotina hiljada. Koji bi da hapse lopove, a neće da kažu gdje su nestali milioni od kredita koji su uzeli i ko je sve dijelio proviziju.

Nekako mi kao prava slika i prilika Milatovićevih glasača dođe onaj momak koji, dok slavi rezultat nakon prvog kruga izbora, drži stisnutu šaku ispred usta, oponašajući mikrofon kojeg nema. Otprilike, tako stoje stvari i sa Milatovićevim obećanjima na čijim talasima polaže nade u konačnu pobjedu: pjesma je tu, ali muzike nema. Nema ni mikrofona. Ni para, osim ako im neko da kredit. A kako će kada nam je kreditni rejting za ove dvije i po godine toliko pao, da nas više niko ne uzima za ozbiljno.

Vlast koja je za 30 mjeseci uništila skoro sve institucije u državi, čija je Vlada pala još 19. avusta 2022. godine, a Skupština raspuštena 17. marta ove, koja nema ambasadora u Vašingtonu, Briselu, Moskvi, Beogradu… kojoj u Podgorici trećerazredne diplomate kreiraju politiku koja Crnu Goru vodi u ponor… takva vlast želi predsjednika države iz svojih redova! I to države kojoj sve što žele jeste – da je nema.

Stotine spodoba u crnom, koji sebe nazivaju popovima, pristigli iz Srbije i Bosne, na čelu stada nose zvono kojim pokazuju pravac svojim sljedbenicima. Osnovne svetosavske djelatnosti, politika i biznis, direktno im zavise od Jakovljevog rezultata. Stadu su napunili glave Svetim Savom, Čiča Dražom i Mladićem i nezaustavljivo su krenuli u svetosavski mrak. Dali su mu ime Srpski svet – da djeluje manje tužno.

Povjerujete li im, gori ste od njih. A za nepovjerenje u takve nije potrebna ni sposobnost da prepoznate njihove šarene laže, ni neka posebna politička pismenost. Dovoljno je da ne dozvolite da od vas prave kretene. Da to ne dopustite ni Šešelju, ni Rakoviću, ni Mandiću, ni bilo kojem popu ili ratnom zločincu koji će do nedjelje podržati Milatovića. Jer, ruku na srce – svi su oni Jakov. On nije njihov kandidat, on je zapravo dijagnoza.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

23 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milena
26.03.2023-13:23 13:23

Bravo,sjajan tekst,Jakov nudi propast,a kreteni su odusevljeni,misle,njih ce zaobici,tesko,nije ni 90 tih ali glup covjek bira sopstvenu nesrecu po drugi put.

Antiposrbica
26.03.2023-13:44 13:44

Od trenutka kada sam stekao pravo glasa, na izborima bih zaokružio lscg, na referendumu DA. Na prvim izborima nakon 2006. glas je otišao PZP ( epski zajeb, znam ) i od tada pratim izbore sa pristojne udaljenosti. Ovog puta, nakon dugo vremena idem na glasanje i prvi put glas ide Đukanoviću. I da, ne glasam za njega već protiv svega što predstavlja crkva srbije a čiji je kandidat Jakov negdje Milatović, negdje. Na izbore, protiv klerofašizma! Za Crnu Goru!

Merlin
26.03.2023-18:19 18:19
Reply to  Antiposrbica

Briga koga za koga si glasao, totalno si nebitan. Neće vas građani i pristojan svet …Jakov je mlad, obrazovan, spoban, zna strane jezike i uspešan je…Narodu je dosadio autokrata koji je 30 godina na vlasti…

Mićko
26.03.2023-21:22 21:22
Reply to  Merlin

Merlin je začet od jednog Pakistana u picinom parku u BG, a predstavlja se Srbinom!

Merlin
26.03.2023-14:15 14:15

Kako li ćeš preživeti 03.04. kada shvatiš da ti je poglavnik izgubio ? Ako vas “rezervoar glasova” ne spasi i intelektualci i IT stručnjaci iz Gusinja, Rožaja i Plava, ništa neće … :)

Milena
26.03.2023-15:20 15:20
Reply to  Merlin

Samo cekaj i nadaj se,vi ste predplaceni na gubitnistvo,Bog vas ne voli,jer ste lazni vjernici,htjeli ste Veliku Srbiju,a izgubili ste Kosovo,bravo strucnjaci.,

Merlin
26.03.2023-18:23 18:23
Reply to  Milena

KiM je privremeno okupirano od strane NATO pakta, a vama je Bog rekao “doviđenja” jer niste vernici. Karma je čudo …

cikoticka.
26.03.2023-15:30 15:30
Reply to  Merlin

misli sto ces ti 03.04 kad ti MILO opet bude presjednik a ti mijenjaj nik da te ne trazimo

Merlin
26.03.2023-18:24 18:24
Reply to  cikoticka.

Milo gubi izbore, DPS se raspada, a vi nvo i partijski botovi ostajete bez posla …

Pop_Đukan
26.03.2023-16:21 16:21
Reply to  Merlin

Anatematetamo, prokletniče!

Merlin
26.03.2023-18:26 18:26
Reply to  Pop_Đukan

Zar ne vidiš da je Milo pušten niz vodu od stranaca i da nema matematike pomoću koje može da dobije izbore ? Dosadio je više i Bogu i narodu…Građani hoće bolji život, a ne podele i širenje mržnje …

Pop_Đukan
26.03.2023-16:41 16:41
Reply to  Merlin

Koja si ti anatemna džukela!

džudović
26.03.2023-15:08 15:08

Većina koja glasa za ES ne čita ništa na medijima, poneki vidi TV, obično srpsku, tako da su siromašno i kanalisano usmjereno informisani. Ne mogu da shvate da trenutne benefite koje imaju, povećanja najmanje plate, penzije, 150-300€ za glas neće biti vječito. Oni su ovim toliko zaslijepljeni da ne vide da najesen neće biti ni plata ni penzija, da će njihova djeca, ako ne gdje ne odu, živjeti mnogo lošije od njih. Takvi glupaci određuju sudbinu države, nažalost.

Merlin
26.03.2023-18:28 18:28
Reply to  džudović

Neće biti Sunca i Meseca ako Milo ne bude na vlasti, sve će propasti…Opusti se malo i navikni se da je vlast smenjiva.

Mihailo
26.03.2023-15:15 15:15

Bravo,Nebojsa saborce iz90 ih,na tvoj i moj ponos.Odavno bolji tekst nijesi napisao.Pravi ljudi uvijek biraju pravu stranu u svim okolnostima..

Mira
26.03.2023-15:17 15:17

Mnogi misle tako kao ti.Tako i treba,pametan covjek zna kada treba biti covjek i patriota.

Irena
26.03.2023-15:33 15:33

Tako je…surovo istinito!

Irena
26.03.2023-15:39 15:39

Otkud ti ovdje. Gnjido jedna, sram te bilo. Tebi je normalno da nam uzmeš čitavu zemlju!? E, nećeš dok je poslednjeg Cnogorca! Možda će tvoj pulen, nepametni, dobit ove izbore, ali džaba vam je!

Ibarruri
26.03.2023-16:12 16:12

Kakva svinja, takva mast. Kakav narod, takva vlast.

Pop_Đukan
26.03.2023-16:20 16:20

Pa nemoj tako, Nebojša! Vučić je od tih 50 ukradenih miliona poklonio “Šubari” i Nikšiću 3 miliona!

Merlin
26.03.2023-18:29 18:29
Reply to  Pop_Đukan

Vučić vas uopšte ne spominje a vi ste opsednuti njim …

Mirko
26.03.2023-21:20 21:20
Reply to  Merlin

Ko tebe što pita glupanderu, zanijetim u parku kod ekonomskog,sto se crkva u ustavu iz 1905 zove Cpc, Odgovori Merline, glupi Gedžovani-.

dragan
26.03.2023-22:10 22:10

Svaka cast Gospodine! Respekt!
Sve ima dobru i losu stranu. Davno je neko, mozda i Vi, rekao da ce zadnji staljinov Brk biti obrijan u Crnoj Gori.
Mozda je ta britva bio amfilohije. I sve sto se polovicno, i nekvaltetno uradi, na kraju mora ponovo da se radi.
Volio bih da se desi osnivanje Seljacko-gradjanske Crnogorske stranke, da osvoji apsolutnu vlast, i da ponovi Referendum sa dva pitanja:
Nezavisna Crna Gora, i clanstvo Nato.
Razumnim nema potrebe objasnjavati za koga da glasaju 2 aprila, ali nazalost nema ih puno