Petak, 12 Avgusta, 2022
Rubrika:

Dugo putovanje od naroda do nacije

Na lažnoj hipotezi o srpskom etničkom porijeklu Crnogoraca - podupiranoj mnoštvom istorijskih falsifikata - drži se sva velikosrpska strategija hegemonističkih i asimilatorskih pretenzija prema Crnoj Gori i Crnogorcima. Nažalost, njena lažnost je imala ogromnu propagandnu i djelotvornu stragu u konvertovanju Crnogoraca i Srbe

Za aktuelno.me

Piše: Milenko A. Perović

Ponovno otvaranje crnogorskog nacionalnog pitanje mora počivati na jasnoj svijesti o odnosu etnološkog pojma naroda i politološkog pojma nacije. Samo iz toga odnosa može se shvatiti jedinstvo i razlika crnogorskog naroda kao povijesne kategorije i crnogorske nacije kao savremene političke kategorije.

U kojoj je razvojnoj fazi proces postajanja crnogorske, srpske, hrvatske i bošnjačke nacije? Kriterij odgovora na ovo pitanje nalazi se u stupnju razvijenosti cjeline građanskog i političkog bića modernih društava. Od toga zavisi da li je neki narod svoju cjelokupnu egzistenciju učinio svojim političkim interesom u savremenom demokratskom društvu te se tako utemeljio kao nacija!

Ova četiri naroda nalaze se u „međusvijetu,“ između patrijarhalnog i modernog svijeta. Djelovanjem modernog svijeta iskorjenjivani su iz patrijarhaliteta te više nijesu narodi u etnološkom značenju. Produžena moć patrijarhaliteta još im brani da stupe u modernu epohu te u političkom smislu još nijesu postali nacije. Oni lebde između svoje narodne i nacionalne egzistencije. Žele se uspostaviti kao moderne političke nacije, ali im inercija htoničke svijesti održava žudnju da se ovjekovječe u tribalnom životu.

Milenko Perovic
Milenko Perović

Od sredine 19. vijeka ovi narodi započeli su se konstituisati kao nacije, ali bez neophodnih duhovnih, ideoloških, društvenih i ekonomskih uslova. Ideolozi srpstva i hrvatstva žurili su da proglase srpskom, odnosno, hrvatskom nacijom na brzinu sastavljene etničke hibride. Osu njihove „nacionalne“ samoidentifikacije nijesu postavljali u legitimaciji političkog interesa koja narod pretvara u naciju, nego u „nacionalnoj“ sintezi na osnovu religijske pripadnosti.

U takvoj „kovačnice nacija“ konstrukcijska greška zamjene političke religijskom pripadnošću – kao i zamjene nacionalnog tribalnim – nijesu mogle voditi budućnosnoj emancipaciji naroda koji postaju nacije. Naprotiv, ovi narodi su gurani u povijesnu regresiju. Umjesto da gradi pluralnu modernost vlastitih društava, u kojoj je nacionalno združivanje samo jedan momenat društvene egzistencije građana, u ovim „kovačnicama“ građene su antigrađanske, reakcionalne i organicističke zajednice prema idealu „krvi i tla.“

Kada ono tribalno i ono religijsko stupe u sintezu pod lažnim imenom „nacije,“ neizbježno njihov „nacionalizam“ dobija fašistički i klerikalistički ideološki i politički smjer. Klerofašizam je zbog toga u potonjih stotinu godina nezaobilazni činilac u srpskom i hrvatskom političkom mišljenju i djelanju. S dodatnim povijesnim kašnjenjima, izazvanim specifičnim okolnostima, istim posuvrnutim povijesnim smjerom kreće se danas rad na konsolidaciji bošnjačke nacije.

Isti činioci otežavaju proces postajanja crnogorske nacije. Radikalnu smetnju uspjehu toga procesa stvara teški pritisak velikosrpstva. Uistinu, narod koji postaje nacijom mora iskusiti neke oblike „borbe za priznanjem.“ Velikosrpstvo je Crnogorcima nametnulo stalnu „borbu za priznanjem.“ Njegov teški psihopatološki karakter unaprijed ukida svaku mogućnost da će ikada priznati crnogorsku naciju.

„Najlucidnije“ što su ideolozi velikosrpstva mogli smisliti u osporavanju crnogorske nacije je osporavanje da je autohoni i samostalni crnogorski narod ikad postojao! Oni negiraju crnogorsku naciju tako što negiraju da je proistekla iz crnogorskog naroda. Njihova je „logika“ besmislena. Čak i da se pođe od stupidne hipoteze da nikad nije postojao nikakav crnogorski narod, to ne bi imalo nikakvog značaja pred činjenicom da su se Crnogorci uspostavili kao nacija!

Na lažnoj hipotezi o srpskom etničkom porijeklu Crnogoraca – podupiranoj mnoštvom istorijskih falsifikata – drži se sva velikosrpska strategija hegemonističkih i asimilatorskih pretenzija prema Crnoj Gori i Crnogorcima. Nažalost, njena lažnost je imala ogromnu propagandnu i djelotvornu stragu u konvertovanju Crnogoraca i Srbe.

Na terenu racionalnosti lako je razotkrivati laž o srpskom etničkom porijeklu Crnogoraca. Mnoštvo je dokaza o etničkoj autohtonosti i posebnosti Crnogoraca. Čak ni konvertovanje mnoštva Crnogoraca u Srbe nije nikakav argument protiv postojanja crnogorske nacije!

Nikakvog smisla nema dokazivati ontološkim lažovima, mitomanima i agresivnim psihopatama da se crnogorska nacija razvila iz crnogorskog naroda. Njihova svijest, kako veli Aristotel, nikad neće „popustiti pred razlogom!“ Dokazi imaju smisla samo ako su upućeni onima koji su spremni za argumentativnost.

Velikom korpusu takvih dokaza ovđe valja pridružiti jedan istorijski dokument, manje poznat crnogorskoj naučnoj i opštoj javnosti. Dokument je nastao u Vojvodini. U njoj se najprije počela buditi srpska nacionalna svijest početkom 19. vijeka. Prvi srpski istraživači biće srpskog naroda drže se činjenica. Mitologizacijama pribjegavaju samo kad ne znaju činjenice o starijoj povijest Srba.

Georgije Magarašević jedan je od najviđenijih vojvođanskih Srba iz prve polovine 19. vijeka. U prvoj svesci Letopisa za 1825. godinu (Budim), on piše o „pokolenjima slavenskog naroda u III desetini XIX veka.” Opisuje južne Slovene (Ilira), u koje pored drugih „Slavena“ spadaju i „Serbi“ („Slaveno-Serbsko koleno“).

Magarašević piše: „K ovome kolenu prinadleže:

  1. Bugari u starom kraljevstvu Bugarska, a sada se u tako nazivanoj provinciji SofijaVilajet, između Dunava, Crnog mora, Balkan gore i Serbije. Od Volge pristignuvši se 679 presele se ovamo, i tu obitavša Slavenska kolena koje suzbiju, koje pak s njima se sojedine, primivši Slavenski jezik i slav. običaje. Ima Bugara oko 500.000; od kojih 450.000 jesu pravoslavne vostočne cerkve, ostali pak katolici.
  2. Serbi su najpre u Kraljevstvu Serbskom (sadašnjoj provinciji Turskoj Serf Vilajet) s obe strane Morave između Timoka, Drine, Hema, Save i Dunava obitavali; posle su pak naročito pri koncu 17. veka u Avstr. Slavoniju i južnu Mađarsku prešli i tu se naselili. Oni se zloupotrebitelno i Raci nazivaju od inostrani(h); jer neka čast Serbalja živi oko reke Rasce, koja je nekad celu zemlju Rasciju delila. U Serf Vilajetu ima Serbalja 900.000; u Mađarskoj pak, izključujući Slavoniju, 338. 000; dakle svega 1.238.000; svi su vostoč. pravosl. cerkve.
  3. Bošnjaci žive između Drine, Verbasa, Save, Dalmacije i Hema, čislom 450.000; ispovedaju ili Islam; ili su Rimokatolici, ili pravoslavni.
  4. Cernogorci (Montenegri) nazivaju se Slavenski obitavatelji planina Cernogorski(h) u Turskoj Albaniji, koji se od primorja Antivarskog do Bosne proteže. Od Turaka nikad nisu pokoreni bili; i dan današnji jesu slobodni i nezavisimi. S njima upravlja Episkop i Mitropolit Petr Petrović. Ima ih preko 53.000 ljudi, koji su svi bez izjatija pravoslavne vost. cerkve sinovi.
  5. Slavonci, žitelji Kraljev. Slavonije, graniče s Rvatskom, i posredstvom Save, Drave i Dunava s Mađarskom. Vojvodstvo Srem prinadleži Slavoniji (čislom 500.000 od kojih su jedni 247.000 pravoslavni; a drugi 253.000 Rimokatolici).
  6. Dalmatini. Pored Adriatskog mora, između Kroacije, Bosne i Albanije leži Kraljev. Dalmacije. Dalmatina ima 300.000; ko ovima kad se doda još i oni(h) 80.000 koji su pod Turcima, i koji u Ercegovini žive, to izlazi 380.000 od koji(h) 70.000 jesu pravoslav. vost. cerkve i imaju svoga Episkopa u Šibeniku; a drugi su Rimokatolici 310 000.“

Koje zaključke izvodi Magarašević?

Crnogorci (Montenegri) su jedan od južnoslovenskih naroda. On je upućen u njihovu neprekidnu borbu za narodnu i državnu slobodu. Implicite, tu borbu ističe kao svojstvo koje Crnogorce razlikuje od okolnih slovenskih naroda, dakle, i od srpskog naroda.

On nije sklon lažima i falsifikatima potonjih velikosrpskih ideologa. Korektno svjedoči o Srbima kao narodu koji živi u Srbiji pod turskom upravom, u južnoj Ugarskoj te Slavoniji. Nikakve Srbe ne nalazi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Dalmaciji ni u Hrvatskoj. Zna da tamo žive i pravoslavci, ali ne i Srbe. U njegovom vremenu, pravoslavlje se još uvijek smatra „vostočnom“ ili „grčkom vjerom.“ Još ono nije postalo osnov srbizacije pravoslavaca koji nijesu etnički Srbi.

Izvještava on da u Bosni žive Bošnjaci, podijeljeni samo po vjeroispovijestima. Nema tamo Srba ni Hrvata. Nekoliko decenija kasnije ideolozi srpstva počinju prevoditi pravoslavne Bošnjake u „nacionalne“ Srbe, a ideolozi hrvatstva  katoličke Bošnjake u „nacionalne“ Hrvate.

Magarašević nije mogao pretpostaviti da će premještanje političkog i kulturnog središta Srba iz Vojvodine u Srbiju podstaći razvoj velikodržavnih pretenzija. Nije mogao znati da će Vuk i Garašanin dati snažni zamah velikosrpskom istorijskom revizionizmu, ideologiji prisvajanja tuđih narodnih i kulturnih identiteta te htijenjima srbizacije okolnih naroda.

Vjerovatno bi se taj čestiti čovjek grdno začudio da je kako mogao nazreti budućnost i viđeti kako Crnogorce proglašavaju etničkim i nacionalnim Srbima!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

U petak oblačno, povremeno kiša

Umjereno do potpuno oblačno, povremeno kiša ili pljusak sa grmljavinom. Više padavina u drugom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha...

Zvanično: Halilhodžić neće voditi Marokance u Kataru

Vahid Halilhodžić neće voditi reprezentaciju Maroka na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Fudbalski savez afričke države potvrdio je raskid saradnje sa stručnjakom iz Bosne i Hercegovine. “S obzirom...

YouTube bi uskoro mogao da dozvoli korisnicima da zumiraju video snimke

YouTube platforma za striming u vlasništvu Google-a testira novu funkciju u svojoj mobilnoj aplikaciji sa svojim premium pretplatnicima koja im omogućava da zumiraju bilo...

Studentski filmovi sa 10 fakulteta i akademija na festivalu u Herceg Novom

Selekcija 29 filmova studenata sa 10 fakulteta i akademija iz šireg regiona biće pred publikom u Herceg Novom na 35. Filmskom festivalu Herceg Novi...

Zamjenik ukrajinskog ministra: U Ruskom baru u Podgorici zaposleni nose uniformu sa Z simbolom...

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko objavio je na Tviteru fotografiju zaposlenog u lokalu “Ruski bar” u Podgorici koji na majici ima oznaku...

Najčitanije

Povezano

Skraćeni kurs istorije ustaštva za doškolovanje Joanikija Mićovića

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Velikosrpski ideolozi odavno ocrnjuju crnogorstvo. Čini im se da se najjači propagandni efekat postiže kad ga povežu s ustaštvom. Kao...

O, sveta podlosti!

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Spaljivanje filozofa, jeretika i „vještica“ u Srednjem vijeku uvijek je bilo praćeno opštenarodnim veseljem, kao kad turbo-folk „zvijezde“ dođu u...

Zašto Crnogorci tako lako postaju velikosrbi?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Na ulaznim vratima mnogih nacističkih konclogora pisalo je: Arbeit macht frei (Rad oslobađa)! Na ulaznim vratima svakoga nacionaliza moglo bi...

Tribina u susret 13. julu: Patriotska kultura i građanska Crna Gora

Fakultet za crnogorski jezik i književnost, Crnogorski PEN centar i Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića u susret 13. julu organizuju akademsku tribinu s temom...

Komentari

14 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ana
07.05.2022-08:12 08:12

Jesu li “istorijski falsifikati” istorija koja se učila u Titovoj SFRJ? U tvom školskom svedočanstvu piše da govoriš srpskim jezikom na kome si predavao na fakultetu. :) Kršten si i venčan u SPC. Srbi su živeli u Dalmaciji, Hrvatskoj, Vojvodini, Bosni, Hercegovini, Kosovu, itd. Ti živiš u “Srpskom Vojvodstvu” tj. Vojvodini.. :) Nemoj da počnu da se dele Brđani, Bokeljani i ostali po CG jer vam neće biti dobro.

JovoZ
07.05.2022-09:37 09:37
Reply to  Ana

Iu tvojem i u mojem svjedočanstvu pisalo je samo srpskohrvatski jezik.

Lada
07.05.2022-10:25 10:25
Reply to  JovoZ

Pa što onda? Danas u Hrvatskoj piše hrvatski jezik , u Srbiji srpski jezik pa može i u Crnoj Gori crnogorski jezik.
Jezik je sociolingvistička kategorija.

Riki
07.05.2022-13:31 13:31

Tako je , Crnogoraci su kao nacija postojali kroz svjedočanstva mnogih. Prepoznati po svojoj herojskoj i ljudskoj etici i po svom slobodarstvu, nijesu nikome bili sporni osim istorijski iskomplesiranim Srbima. Fino profa Miljenko piše, inače je predavao etiku, a drugo je što on nije u životu praktikovao tu etiku. Već je za promociju crnogorskih vrijednosti u Srbiji , sa bagrom oko sebe oteo stotine hiljada evra crnogorske sirotinje i strpali ih u svoje džepove. Zamislite da uplate bar pola od toga što su klepili na račun obespravljene crnogorske crkve, bez koje se nacija osporava, a ovaj “moralni” profa onda sa… Pročitaj više »

Ćamil
11.05.2022-17:51 17:51
Reply to  Riki

Ajde Riki ne riči tako ti boga. Nemaš ti pojma, vrijeđaš ljude i radiš za interes velikosrpstva i četništva. A te o kojima ti pišeš sa ogorčenim primitivizmom su, za tvoj lik i ne dijelo, uzor poštenja i dostojanstva.

Anthropos
07.05.2022-13:42 13:42

Veoma dobra studija problema stvaranja nacija na Balkanu. Problem je što su sve države na Balkanu “metamorfoze”. Što se stavlja “novo vino (zapadna demokratija) u stare mješine (tribalnu, crkvenu,”magijsku kulturu i tradiciju”)? Stvaranje Crnogorske nacije je znatno usporeno političkim “srbovanjem” posljednjih Petrovića, i prekinuto – brutalnom aneksijom CG od strane Srbije 1918. Srpstvo je crkvena nacija – a Crnogorstvo je politička (državna) nacija! Nacija iznikla iz petovjekovne borbe za slobodu. U etničkom, bolje reći, genetskom smislu, nema nikakve sumnje da su Crnogorci i Srbi dva različita naroda. Na to ukazuju i neke uporedne analize genetskih kodova. No, to su činjenice.… Pročitaj više »

QuQuLeLe
07.05.2022-19:51 19:51
Reply to  Anthropos

U etničkom i genetskom smislu Istrani, Dalmatinci i Slavonci nemaju nikakve vete, pa opet su Hrvati. Kakve veze imaju Bokelji, Brđani i Crnogorci iz Gusinja i Malesije ? :)

Anthropos
08.05.2022-12:21 12:21
Reply to  QuQuLeLe

Kažete: “U etničkom i genetskom smislu Istrani, Dalmatinci i Slavonci nemaju nikakve veze, pa opet su Hrvati.:)” Ni narodi koji žive u USA nemaju nikakve etničke ili genetske veze – pa su, ipak, svi Amerikanci (po zajedničkoj državi. Ali ne i po vjeri/Crkvi – ka “Srbi”) Pitate: “Kakve veze imaju Bokelji, Brđani i Crnogorci iz Gusinja i Malesije ?” Veoma bliske (identične) etničke i genetske veze. Uz to, kao i Amerikaci, građani su CG – dakle Crnogorci. U Srbiji takođe žive narodi koji se veoma razlikuju etnički i genetski – pa su, ipak, svi Srbijanci, odnosno Srbi (znam da vi… Pročitaj više »

Tine
07.05.2022-18:07 18:07

Profesore Milenko, da vratiš evre koje si sa svojim ništavilima opljačkao od građana C.gore .

Rakovic je cetnicko smece
07.05.2022-19:38 19:38

Svaka ti ka u Njegosa profesore ovo je istina

Niksa
07.05.2022-20:45 20:45

Treba pitati ovog profu Milenka.A. sa kime će prijavljivati projekte u Srbiji za otimačinu evra iz budžeta C.gore, kada mu privedu Mirka Zečovića i bagru oko njega za švercovanje crnogorskog identiteta, pljačke i špijunaže ljudi. Pitaj ga profo šta ono piše Blic u Srbiji…da ti pomognem što je ta ništarija od Mirka izjavila : nema ugroženih Crnogoraca i to niko ne može izjaviti , već to izmišljaju, kako veli ta protuva, crnogorski mediji I amaterski novinari. A ti se kao sjekiraš profo oće li nestati Crnogoraca. Da ti uplate iz C.gore neki evro, a šta veliš ….

Ranka
07.05.2022-20:56 20:56

Cetinjani masu ukrajinskim zastavama a neki srpski reditelj beckovic snima dokumentarnu seriju o srpskoj drzavi na Cetinje evo sad procitah i snima u Biljardu mauzolej i sve to dopusteno e kuku nama ne treba drzava niko da oglasi dje Canu Danu ili gradjanski aktivisti

Niksa
08.05.2022-06:28 06:28

Sudeći po komentarima i “lupanju” minusa, ovaj jadni Mirko Zečević nije spavao cijelu noć. Jadnik popriličnog mentalnog oštećenja, radi sve nebi li zamaglio stvarnost o opljačkanim evrima crnogorske sirotinje sa profom Milenkom, avetnim advokatom iz Vrbasa, špijunom Kos-a Mihailom , njegovom knkubinom, božonjom……Pravda će i vas sustići za sva nedjela koja ste počinili, lažno se predstavljajući kao podle i lažne crnogorske patriote.

Ćamil
11.05.2022-10:21 10:21

Kada kolektivna svijest naroda postane svjesna političke samostalnosti, svoje države,trajanja istosti i spremnosti da se to brani kao bitan entitet koletivnog identiteta nacija postaje subjekat u političkom mađunarodnim odnosima. Jezk i vjera nijesu jedine i bitne karakteristike nacije podjaednako za sve nacije. Mnogo je nacije iste vjere i istog jezika. Za CG je bitna nepromenljivost trajanja crnogorskog slobodarstva za svoje bratstvo,pleme i državu i koletivna svijest da se te vrijednosti sačuvaju kroz istoriju do danas.