Federalni apelacioni sud ukinuo je smrtnu kaznu Džoharu Carnajevu – osuđenom za bombaški napad na Bostonskom maratonu 2013. godine, javlja Glas Amerike.

Advokati Džohara Carnajeva tvrdili su da je značajna medijska pažnja koju je taj slučaj imao doprinijela tome da je bilo gotovo nemoguće da njihov klijent dobije pošteno suđenje. Takođe, ukazali su i na, kako su ustvrdili, sporne objave dvoje porotnika na društvenim mrežama – postavljene prije nego što je 2015. počelo suđenje.

Zastupnici Džohara Carnajeva ukazali su da je jedan od porotnika, koji je kasnije postao glavni porotnik, imao na desetine objava na društvenoj mreži Tviter nakon bombaških napada. Kako su naveli, u jednom od njih, Carnajeva je nazvao smećem.

Apelacione sudije su tokom pretresa početkom decembra prošle godine značajnu pažnju posvetile propitujući nepristranost porotnika. Nastojali su da utvrde zašto dvoje porotnika nije izuzeto, ili makar, zašto nisu podvrgnuti dodatnim provjerama pošto se za njihove objave saznalo uoči početka suđenja Carnajevu.

Carnajev je osuđen po trideset optužbi – uključujući zavjeru i upotrebu oružja za masovno uništenje. Izdržava kaznu u zatvoru maksimalnog stepena bezbjednosti u državi Kolorado.

Njegov brat Tamerlan Carnajev ubijen je u obračunu sa policijom. Odbrana je tvrdila da je Džohar u vrijeme izvršenja zločina bio povodljivi 19-godišnjak, na kojeg je veliki uticaj izvršio njegov brat Tamerlan.

U napadu izvršenom 15. aprila 2013. blizu cilja Bostonskog maratona je poginulo troje, a povrijeđeno više od 260 ljudi.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve