Francuska kompanija za proizvodnju ljekova Sanofi objavila je u petak da je napravila sporazum sa vladom SAD vrijedan 2,1 milijarde dolara za snabdjevanje 100 miliona doza eksperimentalnih vakcina. Dogovor sa firmama Sanofi i GlaxoSmithKline je najveći do sada sa vladom SAD.

Dogovor je doveo do toga da je ulaganje Trampove administracije u pronalaženje vakcine dostiglo više od osam milijardi dolara.  Ova inicijativa širenja napora kako bi se obezbjedila vakcina omogućava kompanijama da proizvode više miliona vakcina prije nego što se završe sve faze kliničkih ispitivanja.

“Globalna potražnja za vakcinom koja će rješiti problem infekcije koronavirusom je ogromna, tako da nijedna kompanija sama neće moći da zadovolji globalne potrebe”, izjavio je izvršni potpredsjednik i šef kompanije Sanofi Tomas Triomf.

Prema najavljenom sporazumu, Sanofi i njen partner, britanska firma GlaxoSmithKline biće finansirane od strane saveznih vlasti u fazi kliničkog ispitivanja vakcine protiv koronavirusa. Takođe, moguće je uključiti opciju o isporuci dodatnih 500 miliona doza vakcina. Kompanija očekuje da klinička faza ispitivanja bezbjednosti vakcine počne u septembru, a nakon toga će se ispitivati efikasnost vakcine, što se očekuje do kraja godine.

Sanofi je dodala da bi na tržištu mogla biti u prvoj polovini sledeće godine.

Savezna vlada je naglasila da ukoliko se vakcina pokaže kao bezbjedna i efikasna, biće besplatna za Amerikance.

Sanofi i GlaxoSmithKline nijesu rekli koliko će novca ići svakoj kompaniji pojedinačno, ali je jasno da će Sanofi dobiti najviše.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve