Nešto kao fleš: Pazi što poželiš…

piše Željko Vukmirović

Ima jedna dobra stara izreka – pazi šta poželiš, možda ti se i ostvari. I to bi ukratko bila suština zvaničnog saopštenja pristiglog iz Kremlja o tome kako je predsjednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin potpisao ukaz o odlikovanju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog – za veliki doprinos u razvoju saradnje dveju država.

Svima je, vjerovatno, još u sjećanju dirljivo i do patetike gnjecavo prenemaganje srpskog predsjednika Vučića kada je još onomad, krajem oktobra prošle godine, komentarisao eventualnu dodjelu ordena Aleksandra Nevskog.

“Da budem iskren, još ne mogu da verujem…”.

Ili je samo htio da kaže – “Prosto ne mogu da biliv”.

Osnovana je pretpostavka da je tada pola Srbije drhtalo moleći se da im se predsjednik države ne rasplače pred kamerama. Čisto da ne moraju i taj blam još da nose.

No, orden je konačno zakucao na Vučićeva vrata. Neko bi pomislio, sada Srbija može da odahne. Ozbiljna varka.

Od Putina možeš da dobiješ orden.

Ono što ćeš Putinu zauzvrat da daš, biće mnogo više.

Jer prijateljstvo sa Putinom podrazumjeva, zaista, puno nesebičnosti i davanja. A interesi, gle čuda, znaju ponekad da budu isključivo jednosmjerna ulica.

Svejedno, povodom dodjele ordena Aleksandra Nevskog ima i par zanimljivosti.

Ovim ordenom se nagrađuju građani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari i javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom.

Od 2010. godine ovo odlikovanje je dobilo 237 pojedinaca. Uglavnom su to bili državljani Rusije.

Plus, nekoliko stranih državnika.

Nego, tek je to interesantna ekipa.

Prije Vučića orden su dobili predsjednici Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

Zdravo ga nosili.

Uz napomenu da je ovaj orden ustanovljen još u vrijeme Ruske imperije 1725. godine i postojao je do 1917. godine, kada ga je ukinula sovjetska vlast zajedno sa drugim carskim ordenjem.

Poslije raspada Sovjetskog Saveza, taj orden nije imao zvaničan status. Ponovo je uspostavljen 2010. godine ukazom tadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva.

I eto, stigao do Vučića. Sa sve Rusijom, na regionalne pragove.

A mi, svi ostali u ovoj balkanskoj regiji, upravo zbog politike jedne komšijske zemlje možemo slobodno da kažemo:

“Pazi što poželiš…”

 

 

1
Komentari

avatar
Najnoviji Najstariji Najpopularniji
Zoran
Gost
Zoran

Taj orden je dobio i srpski tajkun blizak srpskom diktatoru av.