Crna Gora ostaje posvećena razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, poručio je crnogorski ambasador u Beogradu, Tarzan Milošević, koji od autoriteta i medija u Srbiji očekuje da spuste tenzije povodom aktuelnih dešavanja izazvanihusvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

On je u intervjuu za Mondo kazao da političari moraju da se suzdrže od oštre retorike i vode računa kakve poruke šalju, kao i da je potrebno da zajedno budu promovisane pozitivne, a ne negativne strane odnosa dviju država. Iako su odnosi trenutno opterećeni, Crna Gora ostaje posvećena razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, koji su utemeljeni na realnim interesima, ekonomskoj, geografskoj i političkoj upućenosti jednih na druge. Dijalog predstavlja najbolje rješenje i trebauložiti napore u korist onoga što radimo zajednički sa Srbijom kao važnim spoljnotrgovinskim partnerom, sa kojim imamo dobre ekonomske odnose, zajedničke projekte i regionalne inicijative, kao i intenzivnu saradnju na planu evropskih integracija rekao je Milošević, koji tvrdi da želja i energija za to kod Crne Gore postoje.

Komentarišući zahtjeve da se proglasi za personu non grata i izjave usmjerene protiv njega lično i predstavnika vlasti u Crnoj Gori, on je rekao da su te parole, ružne poruke i postupci došli kao produkt neinformisanosti, nedobronamjernosti pojedinih ljudi i subjekata i neshvaćenih poruka koje su, kako je naveo, kao vrtlog usisale svu dotadašnj u dobronamjernost u odnosima dvijudržava. Svemu tome su doprinijele i ostrašćene reakcije pojedinih subjekata i ekstremnih pojedinaca kojima ne odgovoraju stabilizacija i bliski odnosi Srbije i Crne Gore. Ničija funkcija, pa ni ambasadorska, ne treba da bude prepreka u odnosima dviju država, a diplomatijom se treba služiti kako bismo prevazišli eventualne nesporazume, naveo je Milošević.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, on je ustvrdio da taj akt garantuje svakom građaninu Crne Gore slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbjeđuje da zakoni Crne Gore jednako važe za sve na čitavoj teritoriji. On je pojasnio da intencija zakonodavca nije bila da bilo šta uzurpira ili oduzima bilo kojoj vjerskoj zajednici, niti bi takav pred log zakona dobio ze leno svjetlo od relevantnih međunarodnih institucija.

 

 

Komentari

avatar