piše: Željko Vukmirović

Ima jedan album pulske grupe KUD Idijoti pod naslovom “Mi smo ovdje samo zbog para”. Neko je slušao, neko nikad nije. Neko je iz te priče nešto naučio, neko nikad nije. Od objavljivanja tog albuma prošlo je 29 godina.

Čelnici zemalja članica Evropske unije se nisu saglasili oko predloga otpočinjanja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Dvije zemlje Zapadnog Balkana su ostale u čekaonici. Vrata pored, u drugoj čekaonici su Crna Gora i Srbija. One, pak, imaju privid učestvovanja. Tek da svako malo zasluže neku pohvalu ili pokudu na svom putu do eventualnog članstva.

Hrvatska je već šest godina punopravna članica EU. Do sada, osim evidentiranog podbačaja u turizmu kao privrednoj grani od koje je zasigurno uzimala nešto novca, zaslužila je prema kazivanjima analitičara, a i istraživanjima, epitete desničarske i najkorumpiranije zemlje Istočne Evrope. Iza njih je Rusija. Nije im mogla ništa.

Ali, Hrvati samo prate evropski trend. Sa sličnim dijagnozama se suočavaju i Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Rumunija, Bugarska. Uz standardno prisutne Španiju, Francusku, Italiju…

Plate činovnika i čelnika EU se kreću od tri do 33 hiljade eura. Sa i bez dodataka.

Zato, zašto bi se ustručavali? Činovnici i čelnici EU mogu slobodno da se izjasne.

“Mi smo ovdje samo zbog para”.

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta. 

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments