– Sjednica Skupštine opštine Budva juče je ponovo prekinuta kada je osam odbornika Demokrata napustilo zasijedanje jer je sa dnevnog reda skinut njihov zahtjev o utvrđivanju javnog interesa kojim je traženo da dvije zelene površine – park u turističkom naselju Slovenska plaža i parcela ispred TQ Plaze – budu zaštićene od gradnje.

Zbog dva uzastopna preglasavanja od strane odbornika DF-a i DPS-a, lokalni odbor Demokrata najavljuje preispitivanje daljeg učešća u vladajućoj koaliciji.

Protiv prijedloga Demokrata glasali su odbornici DF-a, DPS-a, kao i nezavisni odbornici Stevan Džaković i Goran Pejović.

Odbornici Demokrata su poslije glasanja napustili salu lokalnog parlamenta, nakon čega je predsjedavajući Krsto Radović dao pauzu. U skupštinskoj sali se, nakon pauze, pojavilo svega sedam odbornika, pa je Radović zbog nedostatka kvoruma, prekinuo sjednicu.

Lider budvanskog odbora Demokrata Dragan Krapović ocijenio je da opozicioni DPS i vladajući DF konačno treba da otvore karte i formalizuju novu vladajuću koaliciju u Budvi. Najavio je i da će Demokrate u narednom periodu preispitati učešće u koaliciji.

– Ovo je druga zaredom sjednica da nas preglasavaju DF i DPS. Front od samog početka ne želi da se donesu odluke već pribjegavaju prizemnoj političkoj manipulaciji. Na nama je sada da preispitamo naše dalje učešće u koaliciji. Mislim da je mnogo poštenije da kolege sjednu za sto i dogovore neku novu većinu i preuzmu vlast. Mi nemamo problem da budemo opozicija. Na ovaj način teško da možemo dalje sarađivati – izjavio je Krapović.

Odbornici DF-a i DPS-a Đorđe Vujović i Marko Vuković tvrde, međutim, da o saradnji te dvije partije na lokalnom nivou nema ni govora, već da zahtjev Demokrata nije pravno utemeljen.

Demokrate su dobile podršku odbornika Crnogorske Dragana Ivančevića, koji je inicirao da se kao prva tačka dnevnog reda uvrsti analiza rada gradske vlasti tokom mandata aktuelnog predsjednika opštine Marka Carevića.

Carević, sa druge strane, ističe da njegovi koalicioni partneri još nijesu preboljeli rotacije na čelu lokalne uprave, te da ga od prvog dana opstruiraju. Ističe i da će on lično najviše dobiti time da ne bude dio „ovakve vladajuće koalicije“.

– To je, ako mene pitate, lično. To će biti još jedan scenario kao u Kotoru, oni su ti koji ruše vlast, a mi je držimo sa šest odbornika. DF i ja lično radimo u interesu građana. Mojim imenovanjem počele su opstrukcije, ali to nas neće omesti u radu u interesu građana. Donosim odluke u interesu grada, ali je i to problematično, jer ako nije po njihovom, onda ne može nikako. Ova opstrukcija je iznuđena – poručio je Carević i dodao da je već dva puta bezuspješno pokušavao da sazove koalicioni sastanak.

– Prvo u petak i nijesu se odazvali, pa onda u subotu i ni tada se nijesu odazvali – zaključio je Carević.

Rok za izlazak iz vlasti nije vremenski ograničen

Dragan Krapović je u izjavi za Pobjedu objasnio kako period u kome će razmotriti dalje učešće u vladajućoj koaliciji nije vremenski ograničen. Naveo je i kako budvanski odbor Demokrata, uz saglasnost i koordinaciju sa centralom partije, autonomno sprovodi politiku u Budvi.

– Lider Demokrata Aleksa Bečić nije slučajno rekao da opoziciji treba provjetravanje. Takav stav nije posljedica našeg odnosa prema drugima u opoziciji, već je isključivo uslovljen djelovanjem nekih opozicionara i političkih subjekata koje predstavljaju. Previše smo se puta mi spuštali na to uže da bi sada prihvatili dilove DPS-a i DF-a preko naših leđa, bilo da se radi o soliterima na Slovenskoj plaži ili o izbornom zakonodavstvu… Činjenica je, ne samo da smo dva puta preglasani glasovima DF-a i DPS-a, nego i da smo onemogućeni da neke tačke uvrstimo u dnevni red. Ja sad pitam kako se to drugačije zove nego neformalna koalicija. Ja zaista ne vidim svrhu našeg daljeg učešća u koaliciji, ako ćemo stalno biti preglasavani – rekao je Krapović Pobjedi.

Komentari

avatar