Gore Sibir, Aljaska i Grenland

NASA na svojim stranicama upozorava da dim sadrži brojne polutante i štetne sastojke, od ugljen-monoksida, preko policikličnih aromatskih ugljovodonika, metala i dioksina, do čestica pepela i čađi, koje mogu biti štetne za zdravlje, posebno djece i starijih.

Oblak dima i čađi veći od Evropske unije širi se Sibirom, dok šumski požari nezapamćenih razmjera u Arktičkom krugu ulaze u treći mjesec. Vatra je toliko velika da se vidi iz svemira.

Uobičajeno zamrznut teren okovan snijegom i ledom, koji je ključni dio Zemljinog sistema hlađenja, izbacuje ugljen-dioksid u atmosferu i pogoršava ionako ugroženu klimu. Uslijed ogromnih požara na sjeveru Rusije, Aljasci, Grenlandu i u Kanadi, u junu je u vazduh izbačeno 50 megatona ugljen-dioksida, a 29 megatona u julu, što daleko premašuje prethodni rekord što se tiče Arktika.

U prethodnih 11 dana avgusta u vazduh je izbačeno 25 megatona ugljen-dioksida, a ukupna emisija ugljen-dioksida u atmosferu od početka godine ista je emisiji koju proizvede 36 miliona automobila godišnje, poručili su iz “Grinpisa”. Kako se navodi, ovo su do sada najistrajniji požari u sedamnaestogodišnjoj bazi podataka evropskog satelitskog monitoring sistema, sa vatrom čiji je intenzitet, kako kažu stručnjaci, daleko iznad prosjeka.

Rusija je najviše pogođena požarima, a dim iz Sibira i drugih gorućih površina proširio se u brojna područja Rusije i Evrope, na zapadu do Danske, a na istoku do zapadnih obala Kanade.

NASA na svojim stranicama upozorava da dim sadrži brojne polutante i štetne sastojke, od ugljen-monoksida, preko policikličnih aromatskih ugljovodonika, metala i dioksina, do čestica pepela i čađi, koje mogu biti štetne za zdravlje, posebno djece i starijih.

Anti Liponen iz Meteorološkog instituta Finske procijenio je da je pogođeno produčje veličine pet miliona kvadratnih kilometara.

Karli Filips iz Unije zabrinutih naučnika kaže da su požari na Aljasci spalili 7,3 miliona hektara šume od 2000. godine, što je dvostruko više no što je spaljeno u prethodnih 20 godina.

Takođe, emisije ugljen-dioksida iz ovih požara mogle bi ubrzati zagrijevanje planete. Ekosistem Aljaske sadrži ogromne količine ugljenika u ledu i tlu koji se akumulirao tokom milenijuma. Crna čađ takođe pada na arktički led slabeći njegovu sposobnost refleksije sunčeve toplote, a satelitski snimci sa Grenlanda ovog mjeseca su otkrili da su se požari raširili na teritoriju veličine 380 kilometara kvadratnih. Arktik nije jedini region koji je pogođen.

Do sada je u EU ove godine bilo 1.600 požara većih od 30 hektara, što je četiri puta veće od godišnjeg prosjeka tokom prethodne decenije, navode iz Agencije za monitoring atmosfere Kopernik.

Iako požari na sjeveru Rusije, Sibiru i Grenlandu bjesne već treći mjesec, sa rekordnim veličinama spaljenih šuma i zemljišta i količinama gasova, svjetska javnost se “probudila” tek nedavno. Ljetnji požari u Sibiru dio su uobičajenog, prirodnog godišnjeg ciklusa. Međutim, zbog klimatskih promjena, odnosno ekstremnih temperatura, suša i snažnih vetrova, oni su ove godine poprimili razmjere bez presedana, a čini se da će vremenske prilike u naredne dvije nedjelje pogodovati njihovom jačanju.

Komentari

avatar