Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Glibava kašika popa Momčila

"Pojavio se ovaj novi virus i postaviće mnogi pitanje da li možemo da se pričešćujemo svi jednom istom kašičicom. Možemo, jer je Hristos sušta čistota”, veli pop Momčilo, mada njegova glibava kašika ima veze sa Hristom taman koliko on sa zdravim razumom. Vaistinu!

Piše: Goran Popović

Dok se planeta o jadu zabavila sa korona virusom, dok ljekari i ostalo medicinsko osoblje izlažu riziku vlastito zdravlje, danonoćno zbrinjavaju ugrožene i upućuju apele o prevenciji zaraze, dok država angažuje sve resurse za očuvanje zdravlja građana i sanaciju posljedica koje donosi pandemija, kotorski pop Srpske pravoslavne crkve Momčilo Krivokapić uči svoje stado kako je poželjno da svi ližu jednu kašiku tokom pričešća, jer će u suprotnom pokazati “malovjerje”.

“Pojavio se ovaj novi virus i postaviće mnogi pitanje da li možemo da se pričešćujemo svi jednom istom kašičicom. Možemo, jer je Hristos sušta čistota”, veli pop Momčilo, mada njegova glibava kašika ima veze sa Hristom taman koliko on sa zdravim razumom. Vaistinu!

Pop Momčilo je, nakon ove epizode sa glibavom kašikom, nastavio sa svojim “iscjeliteljskim činodejstvom”, pa je, prije dva dana, u crkvi okupio desetine vjernika, uprkos izričitoj naredbi državnih organa da se zabranjuju svi javni skupovi u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Ovoga puta, međutim, reagovala je policija i privela popa Momčila, koji, očigledno, u svojoj misiji efikasnijeg širenja korona virusa u Kotoru i šire, ne poštuje državu Crnu Goru. Prema nezvaničnim informacijama kotorsko tužilaštvo odlučilo je “da pokrene izviđaj i popa Momčila pustilo na slobodu?! Da opet glibavom kašikom liječi korona virus?

No, pošto pop Momčilo ne poštuje ni odluke glavara Mitropolije crnogorsko primorske, koja je podržala Vladine mjere za suzbijanje zaraze korona virusom, ostaje da se vidi hoće li i mitropolit Amfilohije “otvoriti izviđaj” nakon ovih incidenata i raščiniti, ili bar ukoriti popa Momčila.

Drugi delinkventni pop, jeromonah Sava Vukajlović uhapšen je prije dvije večeri dok je ilegalno prelazio granicu između Srbije i Crne Gore, čime je prekršio zakone i Srbije i Crne Gore. Njemu je bjelopoljski tužilac odredio samoizolaciju, a inspektoru za strance naložio da vidi šta će dalje s njim. Pop Sava, inače, službuje u Manastiru Đurđevi Stupovi u Beranama, iako je stranac koji nema odobrenje ni privremeni, ni stalni boravak. Đe mu je mjesto izolacije, nije poznato, ali je vjerovatno u društvu sa svojim eparhijskim šefom Joanikijem, kojem je ranije takođe određena mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana, jer je i on doputovao iz Srbije.

Što čine popovi?! Ali ima i onih kooperativnih, poput rektora cetinjske Bogoslovije Gojka Perovića, koji je Vladi ponudio objekte Mitropolije kao stacionare za oboljele od korona virusa.

“Vlada pozdravlja spremnost Mitropolije crnogorsko primorske da ustupi svoje zgrade za stacionare, kako je to najavio rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović. Pozivamo rektora Perovića da dostavi spisak objekata koji se mogu koristi za karantinski smještaj, kako bi stručne službe Ministarstva zdravlja sagledale i ocijenile ispunjenost uslova”, stigao je odgovor na tviteru.

PS: Sad čekamo spisak… Možda na njemu bude i katolička Crkva Sv. Ilije u Dobroti koja je upisana kao svojina Srpske pravoslavne crkve.

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jovan
21.03.2020-15:31 15:31

Odlicno

Kotor
31.03.2020-00:37 00:37

Pustili ga na slobodi ??? Kakvo je Kotorsko tuzilastvo ??? isti su kao litijasi