Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Epidemija ubažđele svijesti

COVID-19 će relativno brzo proći. Kao što su prošle druge planetarne pošasti kuga, kolera, španska groznica, SARS... Bolest ubažđele svijesti će, međutim, bar još izvjesno vrijeme ostati da i dalje parazitira na zdravom tkivu ove države.

Piše: Goran Popović

Uporedo sa pandemijom korona virusa, sučeni smo ovih dana i sa paralelnom epidemijom ubažđele svijesti koja se putem raznih medijskih platformi širi jednakom progresijom kao COVID-19.

Ne računajući medijsku septičku jamu koja se intenzivno puni preko društvenih mreža, ilegalnih portala i zagađenih tabloida, u Crnoj Gori ovu vrstu epidemije produkuju uglavnom retrogradni klerici, u sadejstvu sa dokazanim političkim luzerima.

Popovi Srpske pravoslavne crkve, frustrirani što više ne mogu da šetaju četvrtkom i neđeljom u anticrnogorskim litijama, i što više nijesu u prilici da vjernike uvjeravaju kako je masovno lizanje glibave kašike zapravo “prečica za (k)raj” (Ž.Vukmirović), preselili su svoju moleban revoluciju na zvaničnu internet stranicu “Ne damo svetinje”, kao i na Radio Svetigoru, gdje se, pored ostalog, emituje i emisija pod nazivom “Internet litija”. Ovdašnji pročetnički portali uredno rabe materijal iz ovih izvora, dosoljavajući ga vlastitim komentarima poput: “crnogorska vlast slavi koronu”, “u Milovoj Crnoj Gori su nepoželjni pravoslavci, Srbi”, “antisrpstvo u doba korone”, “velika pljačka režima u vrijeme epidemije”… Sve pod zajedničkim sloganom: “Pravoslavlje se brani u Crnoj Gori”. Od koga? Bolesno!

Sličan vokabular uočen je i kod opozicionara, hroničnih luzera na ovdašnjoj političkoj sceni. Tako Nebojša Medojević, parafrazirano, smatra kako bi najefikasnija mjera za suzbijanje korona virusa bila smjena Đukanovića i “slabe Vlade sa slabim mjerama”.

Demokrate, izgubljene u vremenu i prostoru, iz dana u dan, predlažu neke mjere, ali se, vidi čuda, uvijek ispostavi da je Vlada takve ili još efikasnije mjere, već uvela. Pa onda crvenokravataši vele kako je “DPS vlast naučila da otima” i traže da Bečiću “svaki dan Nacionalno koordinaciono tijelo dostavlja izvještaj o utrošenim donacijama”?!

A kad se o njihovom doniranju radi, saopštili su da je “poslanički klub Demokrata uplatio Opštini Tuzi 1000 eura”. Isti onaj poslanički klub koji je u dosadašnjem mandatu svoj bojkot Skupštini naplatio blizu 600.000 eura neto, odnosno oko million eura bruto. Fala im!

Lekićev Demos dao je, takođe, svoj značajan doprinos ovoj ubažđeloj kakofoniji. Juče je, naime, ustvrdio kako je “Đukanović duboko podijelio zemlju i ugušio autonomnost institucija”, te da očekuju da će “pokrenuti mehanizam za preispitivanje zakonskih normi, kojima je kumovao, i duboko, uz podsticanje mržnje, podijelio zemlju”?! Tako je to kad, razoren vlastitom mržnjom, neko ima potrebu da svoju frustraciju projektuje na nekog drugog. Još bolesnije!

Šta reći? U pravu su psiholozi koji upozoravaju da ova situacija može biti okidač i za one koji ranije nijesu imali psihičkih problema.

P.S. COVID-19 će relativno brzo proći. Kao što su prošle druge planetarne pošasti kuga, kolera, španska groznica, SARS… Bolest ubažđele svijesti će, međutim, bar još izvjesno vrijeme ostati da i dalje parazitira na zdravom tkivu ove države.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve