Administrativni odbor Skupštine Crne Gore razmatraće u ponedjeljak zahtjev Posebnog kluba poslanika da Aleksandar Damjanović bude član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih zakona, ali će ovaj klub prihvatiti mjesto samo ukoliko Demokrate ostanu bez jednog člana Odbora.

Damjanović je sinoć Dnevnim novinama ponovio svoj stav da ne pristaje na bilo kakve političke ustupe i da insistira na zakonitosti.

“Ostajem pri zakonitom putu, a to je da se ispravi nezakonitost i da Posebnom klubu poslanika pripadne mjesto u Odboru, što znači da Demokrate moraju da ustupe to mjesto. Nakon toga, mi se više nećemo miješati u kombinacije koje Demokratska Crna Gora dogovori sa Demokratskom partijom socijalista. Ipak, ovo je prvi korak ka rješenju problema”, kazao je Damjanović.

Na drugoj strani, analitičar Srđan Vukadinović kaže da političke igre opozicije oko učešća u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva pokazuju krajnju neozbiljnost. On je u izjavi za Novu M kazao da opozicija hoće one promjene koje će je dovesti do pobjede na izborima, a to se ne dobija izbornim reformama, već putem glasača, animacije glasača i putem toga koliko ih glasači prihvataju.

Sa Vukadinovićem je saglasan i poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković, koji ističe da bi opozicija trebalo da pokaže jasan stav kada je u pitanju reforma izbornog zakonodavstva, ukoliko ga, kako navodi, ima. Opozicija je u svojim postupcima krajnje neprincipijelna, ističe poslanik DPS-a. Podsjeća na, kako navodi, krajnje neshvatljivo ponašanje Demokratske Crne Gore Alekse Bečića.

“Demokrate su se prethodne tri godine klele da neće da sjednu za sto s parlamentarnom većinom. Fascinacija DPS-om, “sa njima – ni u ludilu”, dok su drugi bojkotovali rad parlamenta, pa se vraćali… Ne iz razloga šta nas čeka u tom odboru, već iz drugih, da bi namirili neke svoje interese, bili su u parlamentu. Sad se promijenila situacija, a ne voljom onih sedam, koji predstavljaju parlamentarnu većinu”, kaže Vuković.

Vuković podsjeća i na zahtjev Demokratskog fronta – da ta grupacija “neće učestvovati u izbornim reformama ukoliko promjenama Ustava ne bude obezbijeđena ravnopravnost srpskom narodu i ako ne bude formirana tehnička vlada”. Traže navodno i skraćenje crnogorske himne, između ostalog. Ako im bude prihvaćeno, ući će u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva. Ako im ne bude prihvaćeno, ništa od reforme. Eto, koliko im je reforma bitna. To je moneta za potkusurivanje.

Naredna, peta sjednica Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva biće održana u ponedjeljak, 23. septembra, a predviđen je dolazak i eksperata ODIHR-a.

Podsjetimo, Demokrate su ušle u Odbor tek pošto je to tražio šef Delegacije Eu Aivo Orav. To su tijelo bojkotovali iako su inicirali njegovo formiranje. Treća sjednica Odbora prekinuta je nakon što su iz sale iz različitih razloga izašli poslanici Raško Konjević i Neđeljko Rudović, kao i Demokrate Momo Koprivica i Danilo Šaranović.

Raško Konjević iz SDP-a napustio je salu nakon što nije prošao njegov prijedlog o odgađanju sjednice Odbora. Potom su, zbog kako su naveli “opstrukcija i političke predstave” salu napustili i predstavnici Demokrata. Iz sale je izašao i Neđeljko Rudović, koji je podržao prijedlog Konjevića. Dan nakon toga, održana je četvrta sjednica, u prisustvu generalnog direktora Direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Kristijana Danijelsona, i šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Aiva Orava. Kristijan Danijelson je tada ukazao na značaj aktivne i konstruktive uloge svih političkih subjekata u rješavanju pitanja u cilju unapređenja vladavine prava i evropske budućnosti Crne Gore.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments