Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Značajan prostor za saradnju sa BiH u drvoprerađivačkoj industriji

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić istakla je da su međudržavni odnosi sa Bosnom i Hercegovinom veoma dobri, a da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih, naročito u drvopreradi

Forum privrednika drvoprerađivačkog sektora Crne Gore i Bosne i Hercegovine održan je u Podgorici i bio je prilika za utvrđivanje mogućnosti intenziviranja privredne saradnje dvije države, prezentaciju potencijala u sektoru drvoprerade i opremanja objekata, te bilateralne razgovore potencijalnih partnera na konkretnim poslovima.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić istakla je da su međudržavni odnosi sa Bosnom i Hercegovinom veoma dobri, a da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih, naročito u drvopreradi.

” Naša ekonomija zahtijeva dodatno privlačenje investicija i na tome posvećeno radimo. Bosna i Hercegovina je investirala u Crnu Goru 92 miliona eura, od čega 11 miliona u 2023, kada smo ostvarili i ukupnu trgovinsku razmjenu u iznosu 4,5 milijardi eura, što je rast od 5,9 odsto. Bosna i Hercegovina je drugi izvozni partner naše zemlje nakon Srbije. I pored navedenih pozitivnih pokazatelja, vidimo da postoji prostor za unapređenje saradnje, pa su zato važni tematski skupovi poput ovog koji vode uspostavljanju poslovnih kontakata “, rekla je Drakić.

Istakla je da postoji prilika za saradnju i u IT sektoru, realizaciji infrastrukturnih projekata, energetici, poljoprivredi i turizmu pa je predstavila najznačajnije projekte koji bi mogli privući BH investitore ali i doprinijeti razmjeni znanja.

” Rekonstrukcija putnog pravca Podgorica”Sarajevo, preko Šćepan Polja značajno bi doprinijela razvoju privredne saradnje naše dvije zemlje”, kazala je ona.

Zaključujući svoje obraćanje, predsjednica Drakić pozvala je BH privrednike da početkom aprila predstave svoju ponudu na predstojećem Sajmu namještaja u Budvi.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr Vjekoslav Vuković je u uvodnom obraćanju izrazio nadu da će poslovni forum u Podgorici, kao i bilateralni sastanci, rezultirati zaključivanjem konkretnih ugovora među učesnicima i uspostavljanjem novih modela saradnje, što će unaprijediti trgovinske i ekonomske odnose između dvije zemlje.

“Ovakvi forumi su prilika da se privrednici direktno upoznaju, predstave i ugovore saradnju. Tržište Crne Gore pruža velike mogućnosti za BH proizvođače iz oblasti drvoprerađivačke industrije i opremanja objekata”, kazao je on.

Vuković je istakao da će bilateralni sastanci omogućiti planiranje aktivnosti i uzajamnih posjeta, u cilju otvaranja tržišta Crne Gore i za druge robe iz Bosne i Hercegovine, te definisanje oblasti u kojima Crna Gora može biti konkurentna na tržištu BiH.

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedile su prezentacije Gorana Popovića, sekretara Odbora šumarstva i drvoprerađivačke industrije u Privrednoj komori Crne Gore i LejlE Međedović, savjetnice za izvoz u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koje su pružile bolji uvid u stanje u drvoprerađivačkoj industriji ovih zemalja, njenim potencijalima i perspektivi.

Popović je ocijenio, predstavljajući drvoprerađivački sektor Crne Gore, da se saradnja sa privrednicima Bosne i Hercegovine može podići na viši nivo te da imamo tržište za to, naročito u hotelskoj industriji.

“Moramo se više usmjeriti ka finalnoj proizvodnji, usvajanju novih tehnologija i sertifikaciji šuma “,  ocijenio je Popović.

Međedović je istakla da je drvoprerađivački sektor jedan od vodećih izvoznih sektora i sa metaloprerađivačkim čini polovinu izvoza ove države.

” Drvoprerada je izrazito suficitaran sektor u BiH sa pokrivenošću uvoza izvozom od preko 300 odsto. Sektor namještaja BiH je pouzdan partner za opremanje objekata u Crnoj Gori, i naša međusobna razmjena u ovom sektoru se može unaprijediti i ostati izbalansirana, jer su naše drvoprerade komplementarne “,  rekla je Međedović.

Uslijedilo je predstavljanje kompanija iz BiH”učesnica foruma, a skup je okončan njihovim bilateralnim razgovorima sa crnogorskim, potencijalnim partnerima.

U radu skupa učestvovali su potpredsjednici Privredne komore Crne Gore, Pavle D. Radovanović i Dragan Kujović, direktor Sektora za međunarodnu saradnju PKCG, Željko Baltić, a moderirala je Jelena Adžić, samostalna savjetnica u tom sektoru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve