Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Zemlje Zapadnog Balkana moraju unaprijediti ekonomsku saradnju sa EU

Fokus sastanka bio je na unaprjeđenju implementacije zelenih traka i jačanju povezanosti između transportnog sektora i CEFTA-e, posebno imajući u vidu problem čekanja kamiona na granicama

Zemlje Zapadnog Balkana moraju unaprijediti ekonomsku saradnju sa Evropskom unijom, poručeno je na sastanku ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i direktorice CEFTA Sekretarijata Danijele Gačević u Briselu.

Fokus sastanka bio je na unaprjeđenju implementacije zelenih traka i jačanju povezanosti između transportnog sektora i CEFTA-e, posebno imajući u vidu problem čekanja kamiona na granicama.

“Čekanje kamiona na granicama je velika barijera koju moramo riješiti u narednom periodu. Statistika pokazuje da se godišnje na graničnim prelazima čeka više od 20 miliona sati što zemlje Zapadnog Balkana košta oko 300 miliona eura“, rekao je Radulović.

Direktorica CEFTA Sekretarijata Danijela Gačević kazala je da je zahvaljujući zelenim trakama i CEFTA SEED sistemu za elektronsku razmjenu podataka vrijeme čekanja u prošloj godini, u poređenju sa 2022. godinom, smanjeno za sedam minuta po kamionu u CEFTA-i.

“To predstavlja 20 godina manje čekanja imajući u vidu ukupan broj prelaza u cijeloj CEFTA-i tokom 2023. godine. Ovo nam pokazuje da digitalizacija i transportna infrastruktura kriju dodatni potencijal ne samo za rješavanje problema čekanja na prelazima, već i jačanje ekonomskih veza sa EU “  istakla je Gačević.

Radulović je saopštio da Crna Gora treba da teži da sa svim zemljama sa kojima se graniči ima zajednički granični prelaz što će dodatno olakšati transport a samim tim uštedjelo bi se vrijeme ali i novac.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremi za novi Akcioni Plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta, koji je će biti usklađen sa Planom rasta Evropske komisije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve