Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

ZBOG POPARE KUNE BJELASICU: Zašto u Kolašinu ne može da se skija i jede džabe?

Naravno, da su crnogorska novinarska pera bila u Italiji, a posebno na njihovim skijalištima, nikada ne bi pisala nebuloze koje su horski svi objavili. Italijani drže do svoje turističke ponude, a visokim cijenama eksluzivni rizorti namjerno ciljaju one finansijski potentne. Jer od njihovog novca, ali i imidža zavisi i da li će skijališta zadržati konkurentnost i status koji imaju.

„Da Bog da vam pahulje jedne ne palo sve vam j…m. Nikada u životu neću ući ođe“, objavio je na društvenoj mreži X izvjesni Darko Bulatović uz slike cjenovnika restorana na Ski rizortu Kolašin 1450. Ovaj „argumentovani“ post dobro je zamislio sve u ovom gradu, pa su kafedžije pojurile da smanje cijene ne bi li erudita Bulatović svratio i kod njih pojeo kačamak, okrijepivši se dobrom šoljom domaćeg mlijeka, a sve ako bi moglo džabe, jer zašto bi plaćao kad je ovako pametan.

I na Ski rizortu Kolašin 1450, post je izazvao tektonske poremećaje. Da li uopšte da nastavljaju sa investicijama na skijalištu, u hotele visoke kategorije, šalete? Ima li smisla ulagati ako Bulatović neće dolaziti? Ili je bolje ostaviti Kolašin u stanju u kojem je bio do prije par godina, uvijek na ivici siromaštva, gdje je sve bilo „džabe“?

Logika domaćih provincijalaca: Zašto bi se Kolašin razvijao u elitno mjesto za ski turizam kad može da ostane ‘rupa’ sa burecima od euro i roštiljem za 3,5 eura?

Nakon što su se jedva povratili od prvobitnog šoka izazvanog objavom na mreži X i razmotrili budućnost svojih ulaganja, uslijedio je drugi. Gotovo svi crnogorski mediji prenijeli su nadareni, rječiti post sa društvenih mreža, dodajući, što bi naš narod rekao, iz ”malog mozga” da je Kolašin po cijenama prestigao čitavu Italiju! U ovu tragikomičnu priču se uključila i politika, pa su tako reagovali i pojedini funkcionerčići vladajućeg PES, prijeteći ”revizijama”…

Ali vratimo se sad Italiji i zašto baš pominju tu državu ostaje nepoznanica. Razlog se možda krije u činjenici da nam je ova susjedna država uvijek bila sinonom za blagostanje. Očigledno da pisci tih redaka nikada nijesu bili u Italiji, jer da jesu znali bi da u ovoj državi kao i u Kolašinu, cijene nijesu svuda iste. Ima ih za svačiji džep. I za one visoke platežne moći, kao i za one druge. Isto je i u Kolašinu. Kačamaka i mlijeka ima za svakoga, u skladu sa svojim mogućnostima. Ipak, čitaoci redova nabacanih „iz glave“ na crnogorskim portalima pomislili bi da su pisci istih bili po čitavoj Italiji, skijali na njihovim poznatim skijalištima, obišli najelitnije hotele i donijeli sud – cijene u Kolašinu su veće nego u Italiji! Postavlja se logično pitanje – zašto bi cijene u našem Kolašinu, što u podtekstu znači da je naš Kolašin, narodski rečeno, nikakav, bile kao u nekom eksluzivnom rizortu u Italiji? Jer Italija je san svakog Crnogorca a Kolašin „rupa“ gdje treba da se skija, jede i pije za nešto sitno. Sama činjenica da je nešto u Italiji, dovoljna je da se otvori novčanik, a u Kolašinu nek nas služe za ”dž”.

Je li u Rimu popara jeftinija no na Bjelasicu?

Naravno, da su crnogorska novinarska pera bila u Italiji, a posebno na njihovim skijalištima, nikada ne bi pisala nebuloze koje su horski svi objavili. Italijani drže do svoje turističke ponude, a visokim cijenama eksluzivni rizorti namjerno ciljaju one finansijski potentne. Jer od njihovog novca, ali i imidža zavisi i da li će skijališta zadržati konkurentnost i status koji imaju.

Osim Italije, „istraživački“ novinari su uporedili Kolašin sa cijenama na Jahorini i Kopaoniku. Kako nam je tuđa trava uvijek zelenija, tako su i predstavnici naše sedme sile detaljno „istraživali“  društvene mreže pa su pronašli komentare da se na Jahorini može jesti meso za 30 eura za dvije osobe a na Kopaoniku od 10-16 eura po osobi. Jedna insajderska informacija za naše istraživačke novinare – i u Kolašinu možete pojesti burek za euro. I roštilj za pet eura, i mnoga druga jela za mnogo manje novca. Samo ne u Ski rizortu Kolašin 1450.

Ono što, međutim, novinari sa mreža nijesu prenijeli je da je Ski rizort Kolašin 1450 obezbijedio besplatno skijanje za građane Kolašina, Andrijevice, Berana i Petnjice kao i besplatnu ski opremu za mlade Kolašince. Tako oni sada skijaju džabe, a kačamaka, kisjelog mlijeka i popare imaju i kod kuće. Za njih je zimska čarolija potpuna. Ostali će morati da plate i u Kolašinu i na Jahorini i Kopaoniku i u Italiji. I „influenser“ Bulatović sa početka teksta. Za njega jedan ”spoiler alert” – biće i skuplje kako se Kolašin bude razvijao u moderan ski centar na nivou najelitnijih, koji će kvalitetom i uslugom parirati „Italiji“ koju novinari pominju kao uzor.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

14 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SuperHik
04.01.2024-07:18 07:18

Treba vas bojkotovati i zaobilaziti u širokom luku, pa “razvijajte” Kolašin sa cenom od 100 evra za kačamak.

Rovca/Vračar
04.01.2024-08:21 08:21

I to su niske cijene za domaće i strane paraše i pokondirene tikve.Za nas penzionere je odličan Planinar a ni kućna varijanta nije loša. Tako da ti abera nedajemo na ovu halabuku.

SuperHik
04.01.2024-08:22 08:22

Ne razvija se mesto u elitno visokom cenom kačamaka, već izgradnjom infrastrukture. Napravili ste odličnu antireklamu. :)

COL
04.01.2024-09:38 09:38

Treba obesmisliti svaki vid elitnog grada i turizma treba Kolašin budvanizovati i pretvoriti ga u Guču ili Leskovac na planini. Treba na skijalištima otvoriti kioske, razne šatre ili čekerende đe će pravedni osvježivači nuditi kačamak za ponijeti, koji će se po ugledu na čuvenu dojč kafu nazvati dojč kačamak i nuditi za jedan €. Treba dovesti gologuze pevaljke koje će naricati o kukalom srbstvu i popove da kade i prekađuju, a novinare plavog tabloida podstrekavati na lihvarenje ili bolje rečeno na reketiranje ljudi koji bi od Kolašina htjeli da naprave metropolu turizma.

dragan
04.01.2024-10:09 10:09

Svaka cast Gospodo. Respekt.

Marko
04.01.2024-11:01 11:01

Samo me zanima pišu li ove jadne komentare Kolašinci sa kompleksom niže vrijednosti ili direktno mrtitelji Crne Gore sa Kopaonika i Jahorine?

Petar_Pan
04.01.2024-11:06 11:06

A, nije, jadove džaba kaćamak od 30 eura! Je.o vas kačamak! I tis e “razmećeš” znanjem o Italiji! U sred Rima možeš pojesti dobar sendvič sa “porketom” i popiti pivo za 5 eura! Pokušaj kupiti u budvi smrdljivi hamburger ispod 5 eura! Alal ti kaćamak kako odbrani litijaški turizam!

Perica
04.01.2024-11:24 11:24

Zna li pisac ovih redovq kako se pravi popara? Ne ona kada majka neposlušnom đetetu kaže: “Daću ja tebi popare!” Dakle, popara se pravi od ostataka hljeba, koji više nije za normalnuj upoptebu, pa ga treba “preraditi”! U poparu se, u nedostatku skorupa ili sličnog dodatka stavi kašika svinjske masti, a za “sladokusce” može i mrva cukra! Sramno je braniti ove turističke drumske razbojnike!

Rukfaš
04.01.2024-12:21 12:21

Čemu jadikovke zbog cijena??? Treba ponuditi svokome ono što žele. Ako mi je merak, idem na ćevape od 3 EUR-a. Ako mogu da platim idem na kačamak od 30 EUR-a. Neću da mi niko jaše na vrh glave. Nikada i niko nije nezadovoljan cijenama. Nezadovoljan je onaj koji nije za ono što je platio dobio kvalitet i uslugu koja toliko vrijedi. I na kraju… sve je tržište. Ovo je poslovna filozofija koja će pokazati rezutat. Ako “sjutra” budu imali rezultat – pozdravljam. Ako rezultat ne bude željeni, kačamak će biti po 10 EUR-a. Đe je problem?

eny
04.01.2024-14:55 14:55

kakva zastida od teksta. vrlo je razumljivo sto se autor potpisao inicijalima, treba zeludac da se imenom stane iza ove ZASTIDE.

Nowitzki
04.01.2024-15:05 15:05

I kad pomisliš kako prst obraza nemaju briljantni turistički doajeni, autori onakvih cijena, pojavi se ovaj tekst da pokaže da i nad tim fukarlukom ima i komat veći…

Nikola
04.01.2024-18:02 18:02

Nekako se mora opravdati lopovluk i nesposobnost rukovodioca uz sve to pomoći srbijansko zimskom turizmu
Oćerati turiste i poslati u Srbiju, ovaj menađžmet poslati hitno u Spuž na sankanje

Fiume
04.01.2024-19:59 19:59

Ja skijam i po Sloveniji, Italiji…i putujem tako da mogu dati komentar. Ako cemo objektivno kacamak, grah tj pasulj, poara jesu jednostavna jela i svakako je cijena prevelika, ali isto tako to skojaliste je privatno i imaju pravo da formiraju cijene kako hoce, a nase je da li cemo to platiti ili ne. Na kraju krajeva jedite gdje su cijene prihvatljive

Ivan
05.01.2024-19:59 19:59

Eto i na Zlatiboru na Tornik ljetos je čaj bio 3,5e a ni limun ne dobijes uz njega