Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Rubrika:

Zašto treba posjetiti pet tematskih puteva

Predstavljeni novi turistički proizvodi i održana završna konferencija u okviru FORT NET projekta

U okviru prekograničnog projekta „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“, finansiranog od strane Evropske unije, juče je održana završna konferencija projekta u Ljubuškom, na kojoj su predstavljeni rezultati od strane projektnih partnera.

Završnoj konferenciji su prethodili programi upoznavanja (tzv. FAM ture) sa novim tematskim turističkim proizvodima u Crnoj Gori „Putevi istorije: Austrougarske tvrđave“ i Bosni i Hercegovini „Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini“.

FAM tura u Crnoj Gori u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore  i Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), koji su  ujedno i partneri u projektu,  održana je od 20. do 23. septembra, dok je u Bosni i Hercegovini održana od 13. do 16. septembra.

“Ture su kreirane za sve zainteresovane novinare, putopisne blogere, influensere iz oblasti turizma i putovanja, kao i predstavnike turističkih agencija koji žele da se upoznaju sa novom turističkom ponudom koja interpretira evropsku kulturnu baštinu i nasljeđe iz srednjovjekovnog i Austrougarskog perioda. Učesnicima su predstavljeni i najnoviji trendovi i tehnike interpretativnog turističkog vođenja, u cilju poboljšanja kvaliteta doživljaja i iskustava destinacije”, saopšteno je iz NTO.

U toku FAM tura, predstavljena su dva rezultata projekta: kulturno-turistički proizvod „Putevi istorije: Austrougarske tvrđave i kulturno-turistički proizvod „Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini“.

Prvim proizvodom se, prema potrebama savremenih turista, interpretirala evropska kulturna i vojna baština, djelovi odbrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne austrougarske granice sa Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju, a namijenjen je domaćim i inostranim posjetiocima, zaljubljenicima vojnih tema i istorije, te rekreativcima u prirodi.

Za njih je formirano pet tematskih turističkih puteva sa interpretacionim tablama i turističkom signalizacijom u Boki i Trebinju pod nazivom: „Tvrđave i vrhovi Krivošija“, „Čuvari planinarskih prevoja“, „Crkvice-zaboravljeni vojni grad“, „Pet moćnih tvrđava“ i „Kamena straža oko Trebinja“.

“Pet je razloga zašto treba da posjetiti svih pet temstkih puteva: mediteranska priroda i najljepši pogled na Jadranu i njegovo planinsko zaleđe, druženje u prirodi, najljepši stari gradovi Jadrana i zaleđe, kulturna baština Evrope i preispitivanje istorije koja je uticala na živote naših predaka”, navode u NTO.

Drugi proizvod, „Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini“, namijenjen je domaćim i stranim zaljubljenicima u kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu, zaljubljenicima u aktivni turizam, ali i ljubiteljima bogate eno gastro ponude.

Vidljivost zajedničkog proizvoda Crne Gore i Bosne i Hercegovine marketinški će biti ojačana zajedničkom turističkom brošurom, web sajtom (fort-net.org)  i mobilnom aplikacijom.

Projekat „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“ se sprovodi u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, u okviru EU instrumenta predpristupne pomoći IPA.

Projekat je počeo sa implementacijom 1. oktobra 2019. godine i realizuje se tokom 24 mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta Ukupna vrijednost projekta iznosi 470.079 eura, od čega Europska unija financira 399.556 eura.

Projekat sprovodi grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG).

Vodeći partner na projektu je Grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG) i Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

Najnovije

U nedjelju kiša, mjestimično pljuskovi i grmljavina

Umjereno do potpuno oblačno povremeno sa kišom, mjestimično pljuskovima i grmljavinom. U planinma na sjeveru u jutarnjim i noćnim satima susnježica i snijeg. Vjetar...

Napadač Votforda: Niko ne jede kao Haland

Erling Haland je postao zvijezda svjetskog fudbala, a saigrač iz reprezentacije Norveške Džošua King je pokušao i da nekada opravda ponašanje mladog asa. Haland nekada...

Vuković: Novo dječje igralište u Ulici 4. jula

Prije neki dan smo našim najmlađim sugrađanima predali na upotrebu novo, savremeno dječje igralište i lijepo uređenu zelenu površinu na 850 metara kvadratnih u...

Novi alat DuckDuckGo trebalo bi da spriječi aplikacije da prate Android korisnike

Novi alat DuckDuckGo ima za cilj da spriječi aplikacije da prate Android korisnike, o čemu je prvi izvijestio Wired. Alat će biti ugrađen u aplikaciju...

Omikron soj stigao do Italije i Njemačke

Italijanske i njemačke vlasti prijavile su prve slučajeve novog soja koronavirusa nazvanog omikron. U Njemačkoj su dvije osobe zaražene novom varijantom koronavirusa i to su...

Najčitanije

Povezano

Drakić: Ekonomija se oporavlja, cijene će još rasti

Crnogorska ekonomija je počela da se oporavlja od korona krize, ocijenila je v.d predsjednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić. Ona je, u emisiji “Takulin”...

Delegacija turske pokrajine Mugla i grada Bodruma u zvaničnoj posjeti Hotelskoj grupi ”Budvanska rivijera”

Povodom obilježavanja Dana opštine Budva, 22. novembra, metropolu turizma je posjetila delegacija turske pokrajine Mugla i grada Bodruma na čelu sa guvernerom Bilgehanom Bayerom...

Saslušanje Milatovića u Skupštini: Turistička sezona bila uspješna, razmotriti krizne mjere

Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore sproveo je konsultativno saslušanje Jakova Milatovića, ministra ekonomskog razvoja, na temu „Analiza turističke sezone...

Crna Gora na međunarodnoj turističkoj berzi u Londonu

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, predstavlja crnogorsku turističku ponudu na 42. Svjetskoj berzi putovanja WTM...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve