Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Zaštitom porijekla do veće vrijednosti crnogorske hrane

Zaštita poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na bazi porijekla omogućava povećanje njihove tržišne vrijednosti, veći nivo informisanosti potrošača o hrani koju konzumiraju, kao i razvoj ruralnih područja, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Promocija takvih proizvoda, kako smatraju u Komori, doprinosi prepoznatljivosti krajeva iz kojih potiču, pozitivno utiče na prihod poljoprivrednih gazdinstava i podstiče proizvođače na udruživanje i organizovaniji nastup na tržištu.

– Crna Gora ima značajan potencijal za proizvodnju visoko kvalitetnih proizvoda koji do sada nije bio adekvatno iskorišćen. Potrebno je podstaći poljoprivredne proizvođače da unaprijede i standardizuju kvalitet svojih proizvoda i na taj način povećaju konkurentnost, kazali su iz PKCG.

Povećanje kvaliteta proizvoda, povezivanje primarne proizvodnje i prerade te odgovarajuća zaštita porijekla mogu u značajnoj mjeri povećati šanse za plasman poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naročito kroz turizam.

PKCG brojnim aktivnostima, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, podstiče širenje svijesti o značaju brendiranja i zaštite proizvoda na bazi porijekla.

– Posljednja u nizu edukacija poljoprivrednih proizvođača na ovu temu organizovana je 4. aprila, a predavači su bili eksperti za ovu oblast – predstavnica resornog crnogorskog ministarstva, Merisa Čekić, kao i njene kolege iz Slovenije Vlasta Grašek i Lucijan Cencič, rekli su iz PKCG.

Proizvodnja i potrošnja autohtonih prehrambenih proizvoda su, kako se dodaje, u stalnom porastu. Širom svijeta prepoznat je i tražen kvalitet švajcarskog sira, francuskog vina, ruskog kavijara, indijskog karija i meksičkog čilija.

– Međutim, interes za povećanim profitom stvorio je i mnogobrojne surogate takvih proizvoda. Zbog toga postoji potreba za zaštitom originalnih proizvoda da bi potrošač kupovao hranu garantovanog kvaliteta i poznatog porijekla, naveli su iz PKCG.

Za te vrste proizvoda potrošači su spremni da plate veću cijenu od uobičajene, jer tako zadovoljavaju želju za prvorazrednim, specijalnim, drugačijim i pouzdanim jelima.

– Mnoga područja u Crnoj Gori su poznata po nekom od proizvoda jedinstvene recepture ponikle u tradiciji, iskustvu i običajima. Neki od tih proizvoda se već smatraju crnogorskim gastronomskim specijalitetima. Čuven je kvalitet njeguškog pršuta, vina, rakije, pljevaljskog i kolašinskog sira, plavske borovnice, krnovskog i kolašinskog krompira, maslinovog ulja, nikšićkog piva, barske žutice, planinskog meda i jagnjetine, precizirali su iz PKCG.

Mnogi od tih proizvoda tek treba da budu zaštićeni u skladu sa Zakonom o šemama kvaliteta.

– Izraz šema kvaliteta se odnosi na postupak ograničavanja upotrebe nekih imena/naziva hrane i pića na određene proizvode, da bi se spriječila zabluda o njihovom porijeklu, prirodi ili bitnim osobinama kod potrošača, kazali su iz Komore.

Šeme kvaliteta su pokazatelj razvoja i spremnosti za tržište. Crnogorske šeme kvaliteta su usklađene sa EU legislativom, što domaćim proizvodima daje mogućnost pozicioniranja kraj evropskih.

– Zakon o šemama kvaliteta propisuje mogućnost zaštite poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakama porijekla, geografskom, garantovano tradicionalnog specijaliteta. Od ove godine, uvedene su i oznake viši kvalitet, planinski proizvod i sa moje farme, naveli su iz PKCG.

Njeguški pršut je, kako se dodaje, prvi crnogorski proizvod zaštićen kao geografska oznaka, što predstavlja značajan korak na putu zaštite malih proizvođača i tradicionalnih metoda proizvodnje, kao i od zloupotreba i imitacija. Zaštićena geografska oznaka podrazumijeva da proizvod mora imati specifičan kvalitet, reputaciju ili druge karakteristike koje ga povezuju sa određenim regionom, iako sirovina može poticati iz drugog područja.

– Pljevaljski sir je zaštićen kao oznaka porijekla. To znači da je riječ o kompletno dobijenom proizvodu na crnogorskoj teritoriji, sa kvalitetom ili karakteristikama koje su rezultat terena na kome se proizvodi i umijeća lokalnih proizvođača. U toku je procedura za zaštitu meda i goveđe stelje na nacionalnom nivou, rekli su iz Komore.

PKCG nastavlja da snažno doprinosi jačanju konkurentnosti domaćih proizvođača u uslovima oštre konkurencije na tržištu.

– Da bi proizvod postao brend, akcenat mora biti na kvalitetu i njegovoj standardizaciji, zaključili su iz PKCG.

Izvor: Mina-business

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve