Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Za 2.720 građana po 300 eura zbog spiska o samoizolaciji

''Tim povodom zadužen je Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da zaključi Poravnanje sa 2.720 lica u iznosu od po 300 eura na ime naknade/satisfakcije za nematerijalnu štetu zbog povrede prava ličnosti objavljivanjem ličnih podataka'', navode iz Vlade

Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost za zaključenje Poravnanja u postupcima za naknadu nematerijalne štete lica čija su imena objavljena na internet stranici Vlade Crne Gore, na osnovu Odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti o objavljivanju imena lica u samoizolaciji.

“Tim povodom zadužen je Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore da zaključi Poravnanje sa 2.720 lica u iznosu od po 300 eura na ime naknade/satisfakcije za nematerijalnu štetu zbog povrede prava ličnosti objavljivanjem ličnih podataka”, navode iz Vlade.

Podsjećamo, zbog objavljivanja spiska osoba kojima je bila određena mjera samoizolacije i dijela spiska zaraženih od korona virusa, više stotina osoba najavilo je tužbu protiv Vlade i države.

Odlukom Ustavnog suda Crne Gore utvrđeno je da je Vlada Crne Gore objavljivanjem imena lica kojima su izdata rješenja o samoizolaciji povrijedila osnovna ljudska prava i slobode, i to čl. 40 pravo na privatnost, čl. 43 podaci o ličnosti, kao i čl. 8 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, i to pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života.

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je odluku Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti o objavljivanju imena lica u samoizolaciji od 21. marta prošle godine, utvrdivši da je ona suprotna Ustavu Crne Gore, Zakonu o zaštiti ličnih podataka, Evropskoj konvenciji i Konvenciji Savjeta Evrope.

Podsjećamo, NKT je 21. marta prošle godine objavio imena osoba kojima su izrečene mjere o obaveznoj samoizolaciji. Vlada je na svom sajtu objavila spisak i redovno ga ažurirala novim podacima, da bi ga potom uklonila.

U NKT-u su smatrali da bi se objavljivanjem spiska doprinijelo unapređenju poštovanja mjera samoizolacije, a radi zaštite javnog zdravlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
24.12.2021-17:34 17:34

E što nisam bila u samoizolaciji tada! Velika je muka na njih bila, plaćeno bolovanje plus 300 bonus! A ne sprdajte se, evo pozitivna đeca u školu idu bez problema!!!