Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Vuković sa predstavnicima MMF-a: Kroz smanjenje neproduktivne potrošnje i širenje poreske baze planirano je generisanje prihoda

''Kroz smanjenje neproduktivne potrošnje, širenje poreske baze i mjere na suzbijanju sive ekonomije, planirano je dodatno generisanje prihoda, dok je rast ekonomije projektovan na 3,8 odsto BDP-a'', naveo je Vuković

Ministar finansija Novica Vuković sa menadžerskim timom, održao je danas uvodni sastanak sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu sa šefom ove institucije za Crnu Goru Srikant Seshadrijem, koja u našoj zemlji boravi sa ciljem redovnih konsultacija po članu IV Statuta MMF-a.

Kako je saopšteno iz njegovog resora, u uvodnom izlaganju, ministar Vuković se osvrnuo na do sada realizovane aktivnosti 44. Vlade u oblasti fiskalne politike, a koje se prevashodno odnose na kreiranje racionalnog i održivog budžeta za tekuću godinu kojim je obezbijeđeno redovno servisiranje svih obaveza države, ali i podrška pokretanju novog investicionog ciklusa koji će biti u funkciji ubrzanijeg rasta i razvoja naše zemlje.

“Kroz smanjenje neproduktivne potrošnje, širenje poreske baze i mjere na suzbijanju sive ekonomije, planirano je dodatno generisanje prihoda, dok je rast ekonomije projektovan na 3,8 odsto BDP-a”, naveo je Vuković.

U kontekstu makroekonomskih projekcijama, u narednom trogodišnjem periodu, kako je ministar istakao, očekuje se smanjenje deficita budžeta na ispod 3 odszto BDP-a , kao i uspostavljanje opadajućeg trenda javnog duga na nivo od oko 60 odsto. Takođe, u navedenom periodu projektovano je i ostvarivanje suficita tekuće potrošnje čime se postiže „zlatno fisklano pravilo“ budžeta da se sve tekuće obaveze države servisiraju iz tekućih prihoda

Gospodin Seshadri je istakao da će u naredne dvije sedmice, tim koji predvodi, imati aktivne razgovore kako sa predstavnicima Ministarstva finansija, tako i ostalih relevantnih crnogorskih institucija, tokom kojih će biti razmatrana i evaluirana aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska situacija u zemlji. Na kraju posjete, tim MMF-a će objaviti Završnu izjavu, koja daje pregled njegovih preliminarnih nalaza, što je uobičajena praksa za sve države članice.

Podsjećamo, posljednja misije MMF-a u vezi sa konsultacijama po članu IV je bila u decemebru 2021, a izvještaj sa te misije je objavljen u februaru 2022. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve