Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada utvrdila izmjene zakona o PIO: U penziju sa 65 godina i najmanje 15 godina staža

''Predlogom zakona se reguliše pravna situacija koja je nastala nakon prestanka važenja odredbe člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja je ukinuta Odlukom Ustavnog suda'', saopšteno je iz Vlade.

Vlada Crne Gore je juče utvrdila predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se propisuju uslovi ostvarivanja prava na starosnu penziju osiguranicima kada navrše 65 godina starosti i najmanje 15 godina staža osiguranja.

“Predlogom zakona se reguliše pravna situacija koja je nastala nakon prestanka važenja odredbe člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja je ukinuta Odlukom Ustavnog suda”, saopšteno je iz Vlade.

Takođe, ovim Predlogom zakona određuje se novi nominalni iznos najniže penzije, koji će od 1. januara 2024. godine iznositi 450 eura.

Predlažena je i promjena načina usklađivanja penzija na osnovu statističkih podataka, sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih na teritoriji Cme Gore u prethodna četiri mjeseca u odnosu na četiri mjeseca koja im prethode.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve