Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Vlada usvojila Izvještaj o radu Ministarstva ekonomskog razvoja za 2021.

U cilju unaprjeđenja inovacionog ambijenta, zabilježeni su značajni iskoraci, a intenziviran je razvoj i unapređen inovacioni ekosistem

Vlada je na današnjoj Sjednici usvojila Izvještaj o radu Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) za 2021. godinu u kojem se navode značajni rezultati, kao ključni doprinos razvoju ekonomije.

“Izuzetno teške okolnosti oslikane kroz urušeno stanje javnih finansija i uspavanu ekonomsku aktivnost predstavljali su najveću zaostavštinu višedecenijskog upravljanja svim potencijalima, a zahvaljujući naporima, odgovornim i pravoremenim odlukama za veoma kratko vrijeme situacija je preokrenuta u pravcu održivog razvojnog puta Crne Gore”, saopštili su iz MER.

Kako su naveli, veoma loše zatečeno stanje koje je vodilo Crnu Goru u bankrot i ukazivalo na ugrožen ekonomski sistem, “ogolila je kriza izazvana pandemijom virusa Covid-19, zbog čega se desio i istorijski pad ekonomske aktivnosti od 15 odsto, kao najveći u cijeloj Evropi”.

“Vlada Crne Gore je u kratkom roku emitovala obveznice u iznosu od 750 miliona eura čime je preduprijedila strah građana od bankrota i omogućila redovnu isplatu plata i penzija, servisirala naslijeđene dugove, ali i omogućila mehanizme podrške privredi kako bi se očuvao minimum ekonomske aktivnosti”, dodali su iz resora.

Napominju da je pad turističke aktivnosti bio “glavni razlog za snažnu recesiju tokom 2020. godine koja je stvarala beznadežan ambijent za cijelo crnogorsko društvo”.

U cilju preokreta, pojašnjavaju iz MER,  svi potencijali stavljeni su u službu pokretačke snage i oživljavanja privrede, a “dobra priprema i odgovorno upravljanje ljetnjom turističkom sezonom rezultiralo je prihodom od oko 760 miliona eura, što je premašilo sva očekivanja”.

“U centar aktivnosti Ministarstva stavili smo privredu, građane i unapređenje životnog standarda. Niko ne može osporiti dvije krajnosti, a to je prazna državna kasa koju smo zatekli, i rast crnogorske ekonomije koji smo stvorili. U tom rasponu stoje rezultati koje smo kao Vlada i Ministarstvo realizovali i to zahvaljujući nadljudskim naporima da beznađe pretvorimo u otvoren put razvoja Crne Gore, prelijepe mediteranske zemlje u kojoj svi zaslužuju da žive dostojanstveno od svog znanja i rada” , kazao je Milatović.

Za kratko vrijeme, dodaju iz resora, uvećana je minimalna zaradu sa 222 eura na 250 eura, a onda i na 450 eura i to, “zahvaljujući istorijskom programu Evropa sad! zahvaljujući kojem imamo prosječnu zaradu od oko 700 eura”.

“Naša djeca dobila su dječije dodatke, a naši đaci iz osnovnih škola besplatne udžbenike. Ispravljajući nepravde iz prošlosti inicirali smo i stvorili mehanizme za finansijsku podršku bivšim radnicima metalske i rudarske industrije sa po 12,000 eura. I to je samo početak. Zaposleni u zdravstvu dobili su dodatno povećanje zarada, a poresko opterećenje na rad smanjeno je na najniži nivo u regionu. Početkom godine, kroz pakete mjera podrške privredi i građanima opredijeljen je iznos od preko 320 miliona eura za saniranje negativnih posledica izazvanih pandemijom”, naglasili su iz resora.

Prema njihovim riječima, finansijska podrška ostvarena je i kroz Program za unaprjeđenje konkurentnosti, a preduzete su aktivnosti na uspostavljanju Kreditno-garantnog fonda, kao institucionalne potrebe i ustanove koja će “pokazati sve benefite za građane i privredu već u ovoj godini”.

“MER je u aprilu 2021. godine preuzelo koordinaciju učešćem Crne Gore na najvećoj svjetskoj izložbi Expo 2020 Dubai gdje su tokom 182 dana trajanja, predstavljani svi turistički i investicioni potencijali u okviru jedne od najznačajnijih međunarodnih promocija. Naš Paviljon u Dubaiju nagrađen je sa Bronzanom statuom za Dizajn izložbe u kategoriji rentiranih paviljona od strane Međunarodnog biroa za izložbe (BIE)”, dodali su iz resora.

U cilju unaprjeđenja inovacionog ambijenta, zabilježeni su značajni iskoraci, a intenziviran je razvoj i unapređen inovacioni ekosistem.

“Uspostavljanjem i kontinuiranim jačanjem institucionalnog okvira kroz dvije važne institucije kao što su Fond za inovacije i Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju uvezani su svi značajni društveni akteri, čime je stvorena baza za dalji podsticajni razvoj i održivu ekonomiju”, naveli su.

Napominju, MER je tokom 2021. radilo na unaprjeđenju zakonodavnog okvira, kroz 26 usvojenih zakona koje je Vlada na predlog Ministarstva uputila Skupštini.

“Zakoni koji su prošli skupštinsku proceduru su iz oblasti rada i radnih odnosa, intelektualne svojine, trgovinske razmjene sa inostranstvom, zatim iz oblasti privrednog prava, zaštite potrošača, zaštite konkurencije, kao i zakona o nacionalnom brendu i zaštiti poslovne tajne”, istakli su.

Navode da su tokom prethodne godine uspostavljene i brojne bilateralne ekonomske saradnje sa zemljama regiona EU a i šire, uz predstavljanje na ekonomskim i biznis forumima koji okupljaju najznačajnije zemlje svijeta.

“Na predlog MER-a usvojeni su brojni operativni Programi, podsticajne mjere, akcioni planovi, a dodatno se radilo na strateškim okvirima za unapređenje ženskog preduzetništva, podršku zapošljavanju mladih, unapređenju socijalnog dijaloga, promociji seoskog i zdravstvenog turizma, te kreiranju Platforme ekonomskog oporavka kao dokumenta po kojem se gradi stabilna i čvrsta ekonomija.  Uzimajući u obzir sve postignuto, Ministarstvo ekonomskog razvoja je ostvarilo uspješne rezultate i stvorilo ambijent za dalji ekonomski rast i razvoj naše zemlje koji se suštinski ogleda kroz dostojanstven život i rad svih građana”, zaključili su iz Ministarstva.

Sažetak Izvještaja o radu MER-a za 2021. godinu možete preuzeti na link-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve