Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada usvojila prijedlog rebalansa budžeta, rasprava na vanrednoj sjednici Skupštine

Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici rebalans budžeta, i dala saglasnost EPCG da moze da emituje svoje akcije na berzi

Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici prijedlog rebalansa budžeta, a o njemu će parlament raspravljati krajem mjeseca na vanrednoj sjednici Skupštine. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je predložio da Vlada da saglasnost Elektroprivredi Crne Gore da može da emituje svoje akcije na berzi, što je na današnjoj sjednici podržano.

Što se dešavalo na sjednici pratite ispod.

14:03 Vlada dala saglasnost EPCG da moze da emituje svoje akcije na berzi

Abazović je predložio da Vlada da saglasnost Elektroprivredi Crne Gore da može da emituje svoje akcije na berzi, što je na današnjoj sjednici podržano.

Damjanović je rekao da će kupovina akcija biti obavljena iz budžeta, na način da će se kroz preraspored sredstava finansirati taj posao, a ta će sredstva biti nadomještena kroz rebalans.

– Šta će EPCG uraditi – hoće li neka sredstva iskoristi za kupovinu neke imovine ili drugih akcija, to je njena poslovna odluka, i u to se Vlada neće miješati. Zato ova dva posla ne bih doveo u vezu. Dao bih saglasnost da se EPCG omogući emitovanje akcija, da se izmijeni prethodni zaključak, kako bi krenuli sa pokušajem otuđenja sopstvenih akcija, do momenta od tri godine kad mora da ih poništi – naveo je Damjanović.

Smatra da treba dodati zaključak da je Vlada saglasna da može otkupiti akcije koje budu emitovana.

– Onda ćemo kad se steknu uslovi o tome i da odlučimo – rekao je Damjanović.

13:55 Vlada podržala izmjene Zakona o budžetu i odluke o zaduživanju za 2022. godinu

Na sjednici Vlade podržane su izmjene i dopune Zakona o budžetu, kao i odluke o zaduživanju za 2022. godinu.

Kako je premijer u tehničkom mandatu najavio na početku sjednice, uputiće Skupštini zahtjev da se vanredna sjednica povodom ovih akata održi 28. septembra.

13:33 Adžić: Ova Vlada je radila sve u korist građana

Vukotić-Jelušić je zahvalila što je rebalansom, kako je kazala, ispoštovan resor prosvjete. Tražila je i da se obezbijede sredstva za isplatu studentskih kredita.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da je ova Vlada u odnosu na prethodne to što su sve radili u korist građana, a ne u korist pojedinačnih politika.

13:02 Abazović: Rušenje Vlade ima veze sa švercom cigareta, ne sa Temeljnim ugovorom

Abazović je kategoričan kada je u pitanju rušenje 43. Vlade, kazavši da je uzork rušenja Vlade razotkrivanje afere oko šverca cigareta.

“VDT je potrebno formirati, ali po mjeri Mila Đukanovića. A Raško Konjević je upravo član ove Vlade koji je zadužen za destabilizaciju našeg političkog sistema”, izjavio je Abazović.

12:41 “Milijardu se zadužujemo za populističke poteze neke vlade”

Predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija Hodžić kazao je da se “milijardu zadužujemo za populističke poteze neke vlade”.

“Ovdje smo čuli da se vlada birala na tenderu. Da sam ja glasao za tu vladu, mene bi bilo sramota to da kažem”, naveo je Hodžić.

Ističe da se mora pod hitno ići u mijenjanje zakona o lokalnoj samoupravi..

“Da mi moramo da saniramo u tekućoj rezervi budžeta za nešto što smo usvojili.. Saniramo greške u usvojenim zakonima… Pa to mora da se promijeni”, rekao je Hodžić.

Govoreći o projektovanim prihodima od 54 miliona eura ocijenio da je to “krivična dogovornost, i ludost i hrabrost”.

“Populizam se mora u korjenu sasjeći. Mislim da ne postoji poslanika ili ministra koji ne bi volio da su plate 1.000 eura, ali moramo da stvorimo realni sektor koji će to omogućiti, a ne da mi usvajamo zakone kako bi to uredili”, ocijenio je Hodžić.

12:34 Joković: Rebalans domaćinski

Vladimir Joković naveo je da je rebalans domaćinski urađen te d očekuje njegovo usvajanje.

“Na jedan domaćinski način se radio rebalans. A taj populizam služi isključivo onima koji su došli niotkuda s titulom eksperata, a sad su nezaposlen. Da li je moguće da sad uzimaju od države”, naveo je Joković.

12:14 “Spasila nas je dobra turistička sezona, sad moramo da odlučimo što ćemo s aerodromima”, kazao je Abazović.

Damjanović je kazao da politička nestabilnost ne doprinosi nikome, pa ni izlasku iz krize u kojoj smo.

Abazović je kazao da u Crnoj Gori postoje spin majstori koji hoće drugačije da predstave to što oni rade.

11:54 Kako je kazao Abazović, ono što se planiralo nije se ostvarilo jer ti prijedlozi nijesu ni pošli prema Skupštini.

“Planirano je u prazno, samo da građanima bude jasno. Vrlo je lako trošiti, teško je zarađivati”; naveo je Abazović.

Kako je dodao, građani Crne Gore plaćaju najjeftinije gorivo.

“Takse smo uveli samo superbogatim ljudima, ostalim građanima pomažemo. Idemo po principu da pomažemo onima kojima je to potrebno”, kazao je Abazović.

Ljekova nema, kako je kazao, ali oni pokušavaju sve što je u njihovoj moći da obezbijede.

“Dragi građani, mi dajemo sve od sebe”, kazao je on i ddao da se nada da se niko neće usuditi da dovede u pitanje zdravstveni sistem.

Svi navijaju, kako dodaje, da imamo veće plate.

“Ali neko želi da drži zemlju na niskom statusu, da građani pate a da pojedini žive dobro. Ako je to cilj, mislim da treba tome da se suprotstavimo”, kazao je on.

Ponovio je i da nas čeka teška jesen i energetska kriza.

11:31 Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da se nada da će se jednoglasnim usvajanjem rebalansa pokazati kako se odgovorno odnosimo prema javnim finansijama.

“Verifikacijom naslijeđenog stanja imali smo potrebu da izvršimo uravnoteženje prihoda i rashoda. prihodi budžeta su projektovani na 1,93 milijardi i u odnosu na prvobitni plan oni su na ukupnim izdacima 191 milion eura veći nego što su predviđeni važećim budžetom. Ponoviću koji su glavni izdaci zbog kojih se vrši rebalans – nedostajuća sredstva Fonda za zdravstveno osiguranje 38,6 miliona eura, 36 miliona za fond PIO, 28,5 miliona kojih nema u budžetu a koja se moraju obezbijediti za povećanje zarada u sektoru prosvjete i zdravstva, sedam miliona za bivše korisnice naknada za rođenje troje ili više djece, 6 miliona za naknade licima koja su bila zaposlena u rudarskoj i metalskoj industriji, 3 miliona za poslodavce koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, 18,2 miliona eura nadomještavanje tekuće rezerve koju smo trošili plaćajući obaveze stvorene od prethodne administracije i 38 miliona eura na Upravu za katastar i državnu imovinu, to su sredstva koja su predviđena za uvećanje državnog kapitala i imovine po sonovu kupovine hartija od vrijednosti u onim kompanijama gdje država ima strateški interes da ih valorizuje imajući u vidu da su te kompanije u ozbiljnim problemima. Takođe i 4,1 milion za Ministarstvo odbrane. Sve u svemu kada se sabere ovo dolazimo do cifara koje su morale biti planirane, ali evo tek sad ih planiramo rebalansom”; kazao je Damjanović.

Ipak, dodaje, bez obzira na to povećanje, imamo pad poreza i doprinosa na zarade, što je posljedica, kako ističe, negativnih politika koje je vodila prethodna administracija.

“Zaustavljanjem šverca cigareta imamo desetomilionske dobitke”, kazao je Damjanović.

Rebalans je, kako je kazao, temelj stabilizacije u Crnoj Gori i dobra podloga za planiranje budžeta za narednu godinu.

“Predlažemo izmjenu odluke o zaduženju, gdje verifikujemo da umjesto 560 miliona eura nedostajućih sredstava u tekućem budžetu, koja se finansiraju iz depozita, dugova, prodaje imovine, sada planiramo  756 miliona, a umjesto prvobitno predložene odluke o zaduženju gdje je predviđeno zaduženje odo 70 miliona mi predlažemo zaduženje do 350 miliona, imajući u vidu naše obaveze do kraja godine”, kazao je on.

11:27 O prodaji akcija željezare za EPCG na Vladi će se izjasniti u zatvorenom dijelu sjednice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje
13.09.2022-12:45 12:45

Ova procetnicka vlada Zaduzise CG  za dvije godine  vise od vlasti proevropskog DPS-a- 30 Godina -Zato nikad vise nesmijemo dozvolit da pobijede -PUTINOVI-VUCICEVI-DODIKOVI  koji bi da CG PREDAJU U NJIHOVE  SAPE -Ta zaduzenja namjerno rade!

Tara
13.09.2022-17:53 17:53

Ne mogu mafijasi i Crkva srbije da vode posao sa nasim crnogorskim rezursima..Akcije ce prodati Serbiji..kako bi oni bili vecina..Ovo se zove slom drzave.CG…Ovaj Abazovic je gori od Hitlera..Zaustavite propast CG..od DF..Abazovica..Adzica..i nihovih privezaka..!