Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

UZ POSREDOVANJE MINISTRA NAPOKON DOBRA VIJEST ZA SKI TURIZAM: Kolašin sezonu dočekuje sa jedinstvenim ski pasom!

Ministar Đurović je, kako saznajemo, izrazio saglasnost da se postojeći kapaciteti moraju staviti u funkciju tamo gdje je to moguće u najkraćem roku, kako resursi u koje je država uložila značajna sredstva ne bi propadali kao što je to slučaj na Žarskom i Cmiljači. Takođe, kao neistinite su se pokazale i informacije koje je uprava Skijališta plasirala, da se planira naplaćivanje skladištenja šestosjeda u Kolašinu.

Skijalište Kolašin ovu sezonu dočekuje sa jednim ski pasom, po cijeni od 25 eura, za sve staze i uspinjače, dogovoreno je na sastanku koji je organizovao ministar ekonomije i turizma Goran Đurović, saznaje Portal Aktuelno. Ministar Đurović i tim njegovih najbližih saradnika, državni sekretar Armend Mila i šefica kabineta Snežana Pekić uvjerili su se da je to rješenje najbolje i za Skijališta Crne Gore i za razvoj Kolašina kao ski centra, ali i za cijelu Crnu Goru i njene turističke potencijale.

Na sastanku je precizirano da je ovaj koncept jedinstvenog ski pasa uobičajena praksa u najboljim svjetskim skijalištima gdje ima više različitih investitora u ski infrastrukturu. Princip po kome radi je na osnovu ”ski data” opreme koja na dnevnom nivou mjeri koliko procenata od prodatih ski pasova pripada svakome od tih investitora na osnovu dva fiksna parametra. Prvi je koliko ko ima kilometara staza a drugi koliko ko ima uspinjača ili ski-liftova. Ski data ima precizne koeficijente za ovo bodovanje. Treći parametar je promjenljiv na dnevnom nivou u odnosu  na broj skijaša na određenim uspinjačima, odnosno stazama.

Goran Đurović: Ministar koji donosi odluke u korsit razvoja Crne Gore

Ovakvo rješenje ne samo da će podstaći ski turizam u Kolašinu, već će stvoriti mogućnosti i za ulazak novih investitora u ski infrastrukturu. Jedinstveni ski pas za 45 kilometara staza u Kolašinu je najbolje rješenje za predstojeću sezonu koju Kolašin ove godine napokon dočekuje u koheziji i najboljem interesu razvoja ski turizma.

Riješeno napajanje strujom šestosjeda K7, šestosjed ostaje u Kolašinu

Kako saznajemo, na sastanku je riješeno i pitanje napajanja strujom šestosjeda K7 jer je privatni Ski rizort Kolašin 1450 dozvolio da se privremeno kabl sprovede preko njihove imovine. Naime, podizvođač koji je trebalo to da uradi još prije početka prošle sezone, ni do danas to nije završio.

Armend Mila

Takođe je dogovoreno da šestosjed koji se besplatno skladišti u Kolašinu, a koje su Skijališta Crne Gore na čelu sa izvršnim direktorom Đurom Miloševićem i članovima UO ovog preduzeća Ivanom Ašaninom i Zoricom Vojinović planirali da presele u magacine u Mojkovcu i Bijelom Polju ipak ostane u Kolašinu.

”Ministar Đurović je takođe bio u prilici da se upozna sa svim neistinama koje su partijski preletači na čelnim pozicijama u Skijalištima Crne Gore plasirali i pokušali da sprovedu u praksi, na štetu razvoja Kolašina, Berana i Andrijevice”, kazali su naši izvori.

Đuro Milošević, Ivan Ašanin i Zorica Vojinović: Grobari Skijališta i crnogorskog ski turizma. Milošević se nije udostojio da dođe na sastanak sa ministrom, a Vojinovićka iskoristila priliku da na njega svali odgovornost.

Portal Aktuleno je više puta pisao da je optimalno rješenje za šestosjed da se montira na Bjelasici prema Beranama i Andrijevici a zatim gondolom od Jelovice do ski lifta. Na taj način bi se formiralo 85 kilometara staza sa jednim ski pasom, a Berane i Andrijevica bi bili povezani na kompletnu ski infrastrukturu Kolašina.

Ovo rješenje je optimalno jer je gotova sva infrastruktura za postavljanje, za razliku od skijališta u Mojkovcu i Bijelom Polju koja ni tri godine nakon montiranja nijesu spremna da prime prve turiste, a teško je očekivati da će se to desiti i u naredne tri, jer nema ni puta ni struje ni vode, a skijališta propadaju.

Riješen problem snabdijevanja strujom žičare K7

Postojeće kapacitete staviti u funkciju u najkraćem roku

Ministar Đurović je, kako saznajemo, izrazio saglasnost da se postojeći kapaciteti moraju staviti u funkciju tamo gdje je to moguće u najkraćem roku, kako resursi u koje je država uložila značajna sredstva ne bi propadali kao što je to slučaj na Žarskom i Cmiljači. Takođe, kao neistinite su se pokazale i informacije koje je uprava Skijališta plasirala, da se planira naplaćivanje skladištenja šestosjeda u Kolašinu.

Pitanje za donosioce odluka je više nego očigledno – do kada će dopuštati raznim lokalnim funkcionerčićima koji su zbog ličnih pozicija promijenili više partija, da uništavaju državna preduzeća ali i razvoj ski turizma? Portal Aktuelno je odavno upozoravao na interesne grupe u Skijalištima Crne Gore koje se koriste besprizornim medijskim spinovima i pokušajima reketiranja, kako bi sabotiralo ovaj izuzetno važan projekta za Bjelasicu, Kolašin i Crnu Goru.

Na sreću, resorno ministarstvo na čelu sa Đurovićem i njegovim saradnicima, pokazali su odgovornost i želju da se Kolašin razvija u najboljem interesu države, a ne na osnovu tragičnih odluka političkih oportunista i preleteča. Istih onih koji su potpomognuti medijskom mafijom, imali za cilj da zaštite svoje fotelje pa i po cijenu svaljivanja odgovornosti jednih na druge, kako bi se, pred ministrom, oprali od štetnih poteza prethodnih godina.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bot
19.12.2022-09:08 09:08

Ua Turizam, 7ništismo prirodu i narod zbog njega, dajte realanu industriju, da crnogorci rade za sebe ne da služe druge.