Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

Uskoro dobijanje pune akreditacije za programe prekogranične saradnje

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija (MF) Ana Raičević na 9. regionalnom forumu za prekograničnu saradnju (CBC Forum)

U skorijem periodu očekuje se dobijanje pune akreditacije za programe prekogranične saradnje kroz finansijsku IPA III perspektivu (2021-2027), što će dodatno potvrditi spremnost  institucionalnog i pravnog okvira nacionalnih IPA tijela u Crnoj Gori, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu finansija (MF) Ana Raičević na 9. regionalnom forumu za prekograničnu saradnju (CBC Forum).

Forum , kako je saopšteno iz MF-a, okuplja predstavnike Evropske komisije i IPA strukure zemalja (Crna Gora, Albanija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo) i predstavlja najbolju platformu za regionalnu interakciju, umrežavanje i razmjenu iskustava.

“CBC Forum ima međusektorsku i regionalnu ulogu, uglavnom u programiranju i implementaciji prekogranične saradnje, sa ciljem promovisanja harmonizacije efikasnih procedura u oblastima od zajedničkog interesa radi podsticanja jačanja institucija i pronalaženja najboljih rješenja za zajedničke izazove”, naveli su iz resora.

Na ovogodišnjem Forumu u Strumi, koji je okupio IPA CBC zajednicu povodom pitanja od regionalnog interesa, Crna Gora je predstavila stanje implementacije IPA II CBC programa, prioritete i promjene u okviru IPA III CBC, programiranje, kao i implementaciju programa prekogranične saradnje.

Na marginama Foruma, Raičević je razgovarala sa Maurom Di Verolijem, šefom sektora za IPA planiranje i koordinaciju za Zapadni Balkan u Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR).

“Sagovornici su razmatrali i nedavno završenu verifikacionu  misiju revizora Evropske komisije i tom prilikom Raičević je istakla zaključke, kao i činjenicu da je od strane EU prepoznato da Crna Gora ima značajan napredak u organizacionoj strukturi, sa posebnim akcentom na jačanje kadrovskih kapaciteta, uprkos izazovima koji su zajednički za sve zemlje regiona”, stoji u saopštenju.

Raičević je informisala predstavnike Evropske komisije da će ubrzo biti usvojena Uredba o bližoj organizaciji samostalnog upravljanja, čime se, kako je naglasila, “prvi put u jedan sistemski nacionalni zakon, kakav je Zakon o izmjenama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, uvodi struktura za narednu IPA perspektivu i razrađuju nadležnosti svih IPA tijela koji će biti odgovorni za sprovođenje IPA III”.

Razgovarajući o operativnim višegodišnjim programima za period 2024-2027, sagovornici su razmjenili mišljenja o planovima Crne Gore za oblast zaštite životne sredine i oblast zapošljavanja i socijalnih politika, kao i o kapacitetima struktura koje će biti odgovorne za implementaciju tih programa, dodaju iz MF-a.

Raičević je istakla da se u skorijem periodu očekuje dobijanje pune akreditacije za programe prekogranične saradnje kroz finansijsku IPA III perspektivu (2021-2027), što će dodatno potvrditi spremnost  institucionalnog i pravnog okvira nacionalnih IPA tijela u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali i generalna direktorica Direktorata za ugovaranje i finansiranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija Crne Gore, Jelena Davidović,  programska menadžerka za prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Melanie Bride i Victor Dragutan, predstavnik Evropske komisije i programski menadžer u DG NEAR-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve