Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora i Albanija njeguju dobrosusjedske odnose kroz IPA program prekogranične saradnje

Obilježen završetak IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020.

Crna Gora i Albanija već 16 godina sarađuju u okviru programa prekogranične saradnje, a kroz finansijski okvir IPA II uspješno je sproveden 21 projekat podržan od strane Evropske unije sa ukupno 7 miliona eura. To je poručeno danas na konferenciji u Podgorici, kojom je obilježen završetak IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020.

Završnu konferenciju otvorio je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore Bojan Božović, koji je kazao da su projekti IPA II Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija odgovorili na izazove u oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i prilagođavanja klimatskim promjenama.

„Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja su osnovni preduslovi za pristupanje Evropskoj uniji. Posvećena, iskrena i efikasna saradnja između Crne Gore i Albanije, zasnovana na uzajamnom povjerenju i poštovanju, unapređuje odnose dvije zemlje, otvara prekogranične razvojne perspektive i istovremeno omogućava razmjenu najboljih praksi i iskustava u oblastima od zajedničkog interesa“, istakao je Božović.

Jona Sulji, generalna direktorica Državne agencije za strateško programiranje i koordinaciju pomoći Republike Albanije, kazala je da su Albanija i Crna Gora posvećene zajedničkoj evropskoj budućnosti, ističući da su korisnici projekata iz dvije države pokazali veliko interesovanje za prekograničnu saradnju i uz podršku EU ostvarili značajne rezultate koji doprinose boljem kvalitetu života u ovom području.

„Na nama je velika odgovornost, ne samo prema poreskim obveznicima Evropske unije, već i prema svim institucijama i organizacijama iz obje naše države, građanima i zajedničkoj budućnosti. Zadovoljni smo postignutim, a vjerujem da ćemo u predstojećoj perspektivi IPA III imati priliku da poboljšamo rezultate i ostvarimo još veći uticaj našeg programa“, kazala je Sulji.

Sanja Bečanović, v.d. generalne direktorice Direktorata za finansiranje, ugovaranje i sprovođenje sredstava EU u Ministarstvu finansija Crne Gore, istakla je važnost Programa u jačanju dobrosudsjedskih odnosa i socioekonomskom razvoju regiona.

„Koristim priliku da zahvalim na dobroj saradnji Delegaciji EU u Crnoj Gori, operativnim strukturama u Crnoj Gori i Albaniji i Zajedničkom tehničkom sekretarijatu u Podgorici. Posvećeni smo unapređenju saradnje sa kontrolnim tijelom Albanije i optimizaciji procesa verifikacije troškova, i u tom duhu ćemo nastaviti i u narednoj perspektivi“, kazala je Bečanović.

Liselote Isakson, zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, naglasila je da Evropska unija ne bi bila ono što je danas da nije bilo svih onih ljudi u pograničnim područjima koji su razumjeli da saradnja preko granica donosi koristi kako njima samima tako i njihovim državama.

„Čvrsto vjerujem da je Program prekogranične saradnje između Crne Gore i Albanije pokazao snagu u rješavanju zajedničkih izazova, ali i u korišćenju mogućnosti za rast i razvoj. Ne zaustavljamo se ovdje, već se saradnja nastavlja kroz novi program prekogranične saradnje, za koji je Evropska unija obezbijedila blizu 12 miliona eura bespovratnih sredstava“, kazala je Isakson.

U drugom dijelu događaja, predstavnici Zajedničkog tehničkog sekretarijata su detaljnije predstavili rezultate Programa i projekata koji su finansirani u okviru njega.

Na kraju je održana i panel diskusija sa predstavnicima institucija i organizacija iz Crne Gore i Albanije koji su učestvovali u sprovođenju projekata, na temu „Zaštita životne sredine, promocija prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promena, prevencija i upravljanje rizicima“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve