Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Uskoković: ADP i dalje zainteresovana za koncesije na crnogorske aerodrome, u CG stiže još francuskih kompanija

Predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih kompanija Rajko Uskoković u intervjuu za portal ADRIA kaže da je francuska kompanija ADP i dalje zainteresovana za koncesiju na crnogorske aerodrome, te najavio dolazak novih kompanija iz Francuske na crnogorsko tržište

Predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih kompanija Rajko Uskoković u intervjuu za portal ADRIA kaže da je francuska kompanija ADP i dalje zainteresovana za koncesiju na crnogorske aerodrome, te najavio dolazak novih kompanija iz Francuske na crnogorsko tržište

ADRIA: Nedavno je održana konferencija o sajber bezbjednosti. Crna Gora je imala veliki sajber problem i često je na meti napada. Koliko iskustvo Francuske u ovom kontekstu može pomoći Crnoj Gori da se odupre ovom problemu?

Ljetošnji napad na crnogorski informacioni sistem bila je poruka da nama u Crnoj Gori treba međunarodni partner u rješavanju problema ove vrste. Francuska je uz saradnju sa Slovenijom pristupila formiranju regionalnog sajber centra za borbu protiv sve češćih napada na digitalnu infrastrukturu naše zemlje. Ova tematska konferenicja imala je za cilj da pokažemo da su francuske institucije i kompanije raspoložive za sve vrste stručnih i visokokvalifikovane pomoći koje su neophodne Crnoj Gori. Vidjeli ste na konferenciji su predstvanici francuske države kao i kompanije sa međunarodnim dignitetom predstavile svoja rješenja i iskustva koja su imali u Francuskoj. Kada smo i radili na programu ove konferencije imali smo ideju i zadatak da se ta iskustva razmijene na ovom nivou sa lokalnim i regionalnim kompanijama, što se desilo. Takođe bih istakao da je Crna Gora počastovana da bude izabrana za regionalni centar i da će ovaj projekat postaviti našu zemlju na visokom mjestu u savremenim sajber tokovima. Istakao bih i ključnu ulogu Univerziteta Crne Gore jer će upravo ova akademska institucija formirati buduće kadrove neophodna za ove izazove.

Iskustva Kasperskog ,Olvida, French Tech su velika i oni imaju alate i stručnjake za borbu protiv sajber kriminala. Izuzetno raduje veliki odziv stručnih ljudi i kompanija iz Crne Gore ovoj konferenciji. Mislim da će ovaj događaj ubrzati saradnju između subjekata koji se bave ovim problemom.

ADRIA: Koliko članova ima udruženje francusko-crnogorskih preduzeća?

Možemo se pohvaliti da smo počeli sa 20-ak članova te osnivačke 2017. godine, a sada nas ima 46. Uz odlaske iz naše asocijacije ali i sa Balkana velikih firmi kao Societe Generale, Akuo energy ipak se nadamo da dolaze nova dobra vremena za privredu i da će doći nove kompanije u našem udruženju. Članovi našeg udruženja su renomirane francuske kompanije Aeroports de Paris, Veolia, Schneider, Valgo, Ingerope ali i brojne crnogorske renomirane kompanije.

U ovom periodu imali smo i COVID krizu koja je doprinijela smanjenjem aktivnostima iz objektivnoih razloga, a i u tom periodu smo bili prinuđeni da naše firme zaštitimo, a ne da ih dodatno opterećujemo finansijskim izdacima. Nadamo se da su ta vremena iza nas i da će udruženje nastaviti dalje kako smo planirali.

Takođe bih istakao da smo kao udruženje potpisali sporazume o saradnji sa kolegama iz Crne Gore, Srbije, Njemačke, Slovenije i Italije i tako dijelimo iskustva.

ADRIA: Kako ste zadovoljni saradnjom sa crnogorskim institucijama?

Od samog osnivanja Udruženja postoji divna i profesionalna saradnja sa Privrednom komorom Crne Gore kao i sa državnim insitucijama u Crnoj Gori. Partneri iz Crne Gore vide u nama dobrog saradnika, a mi im se odužujemo na način što pokušavamo približiti ekonomske subjekte i na taj način približiti našu zemlju evropskim tokovima. Nije lako, ali nadamo se i radimo da se francuske kompanije zainteresuju za ovaj dio Evrope.

ADRIA: Šta su dalje aktivnosti, ima li u najavi nekih projekata francuskih preduzeća u Crnoj Gori?

U narednom periodu imamo neke administrativne događaje, ali što je isto važno, imaćemo i nadam se ucešće nekih francuskih kompanija za određene projekte u našoj zemlji .
Biće neophodno prevazići neka unutrašnja nadgornjavanja i ka ekonomskim partnerima iz Francuske nastupiti odgovorno i profesionalno. Bez takvog odnosa nema ni pravih renomiranih investicija. Birokratija, deklarativna zalaganja, dvosmisleni izrazi, bježanje od odgovornosti, netransparentni međunarodni tenderi trebaju da budu zaboravljeni ako želimo razvojne projekte i kompanije od međunarodnog kredibiliteta u Crnoj Gori .
Što se tiče industrija za buduća ulaganja osim energetike, koja je od ove godine postala prioritet cijeloj planeti, očekujemo franacuske kompanije u avioindustriji, u IT industriji, u zelenoj ekonomiji, u turizmu i hotelijerstvu. Takođe, u zavisnosti od infrastrukturnih projekata u najavi je dolazak određenih francuskih građevinskih kompanija, a tu su interesantni projekti u zdravstvu i poljoprivredi.

ADRIA: Da li su francuske kompanije, prije svega mislim na ADP, zainteresovane i dalje za koncesije na crnogorske aerodrome?

Naravno, Aeroports de Paris i koncesionar TAV su i dalje zainteresovani za ovaj tender. Mislim da je sa naše crnogorske strane neophodno prvo saopštiti šta je odluka o već raspisanom tenderu iz 2019. i riješiti status istog. Kao što vam je poznato avioindustrija je u periodu Covida pretrpjela ogromne finansijske gubitke tako i preduzeća koja se bave upravljanjem aerodorma i aviokompanije. Za Crnu Goru je značaj aerodroma i povezivanja više nego značajan iz razloga što ostali vidovi saobraćaja nijesu blizu evropskog nivoa.
A šta znači koncesija i dobar koncesionar možemo vidjeti u okruženju. Danas recimo imate aerodrom Beograd koji vodi francuska kompanija VINCI sa rekordnim rezultatima i to je jedini aerodrom u jugoistočnoj Evropi sa direktnim letovima ka Americi, Kanadi, Kini, a na proljeće će biti i Kuba kao destinacija raspoloživa sa Surčina. Takođe aerodrom Zagreb je ove godine prestigao po broju putnika aerodrome iz regiona, aerodromi Skoplje i Ohrid su takođe razvili makedonsku ekonomiju povezivanjem sa desetinama evrodestinacija.
Danas moramo biti realni, Crna Gora gubi desetine hiljada putnika jer ne postoji mnogi direktni letovi, a aerodromi koji nam „preuzimaju“ putnike su svi iz okruženja: Tirana, Dubrovnik, Beograd. Nažalost ništa nijesmo preduzeli da se ovo zaustavi. Samo konstatujemo gubitke umjesto da preduzmemo nešto i razvijamo nase vazdušne luke.

ADRIA: Dobitnik ste ordena nacionalnog viteza Francuske. Koliko ova nagrada znači, ali i nosi odgovornost, s obzirom da ste među malobrojnima koji su ovo priznanje dobili?

Svaka nagrada za uloženi rad je satisfakcija njenom primaocu, tako je i ovo priznanje za mene velika čast i pohvala za doprinos u jačanju ekonomskih odnosa između Francuske i Crne Gore. Prije dvije decenije kada je u nacionalnoj avio kompaniji počeo projekat planiranja širenja flote i destinacija na kojima će letjeti naši avioni, bio sam zadužen za studiju razvoja francuskog tržišta i Pariza kao tačke do koje će letjeti crnogorski avioprevoz. Kako je u konkurenciji Pariza, Amsterdama i Londona ekonomsko opravdanje najviše pokazala destinacija Pariz upućen sam da razvijam ovu liniju. Od 50-ak turista u prvoj godini do 50.000 francuskih turista deceniju kasnije učinak je jednog strpljivog ali i velikog rada. Imao sam viziju da će vazdušni most između Pariza i Podgorice, osim turizma doprinijeti i jačanju privrednih, diplomatskih i kulturnih veza. To se i desilo. Vodeći se rečenicom da kada si na vrhu treba se okrenuti novim izazovima tako sam i ja sam avijaciju zamijenio ekologijom.

Priznanje i trud se isplatio poslije par godina kada je francuska renomirana kompanija VALGO pobijedila na međunarodnom tenderu za remidijaciju zemljišta u brodogradilištu Bijela. Vrijednost tendera je najveći ugovor neke francuske kompanije u Crnoj Gori. Uz ovaj ugovor je došla i funkcija predsjednika Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća i naša asocijacija predstavlja katalizator za ekonomske odnose dvije prijateljske zemlje .

Nagrade su priznanje ali i obaveza tako ću se i odnositi prema ovom visokom odlikovanju Republike Francuske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve