Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

UPC: Od 1. maja naplaćeno skoro 700 hiljada eura novčanih kazni

U periodu od 1. maja do 20. avgusta, kako dodaju, poreski inspektori su izvršili 3.621 provjeru regularnosti poslovanja poreskih obaveznika

Iz Uprave prihoda i carina (UPC) saopštili su da od 1. maja naplaćeno skoro 700 hiljada eura novčanih kazni.

U periodu od 1. maja do 20. avgusta, kako dodaju, poreski inspektori su izvršili 3.621 provjeru regularnosti poslovanja poreskih obaveznika.

“Utvrđene su nepravilnosti kod 315 poreskih obveznika i po tom osnovu je izdato 410 prekršajnih naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1.290.200 eura. Utvrđene nepravilnosti se odnose na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje PDV-a, neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije”, naveli su u saopštenju.

IZaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 957.151 euro, od čega je, ističu, “naplaćeno 693.451 euro ili 73 odsto”.

“Naplata po osnovu novčanih kazni, odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od 8 dana (umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima). U skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 14 poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti”, naveli su iz UPC.

Inspektori Uprave prihoda i carina, dodaju, kontinuirano vrše intezivne kontrole u dijelu opšte poreske registracije, podnošenja poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama.

“Vrše se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga. Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707. Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa možete poslati na mail adresu [email protected] radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti”, poručuju iz UPC.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve