Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

UPC: Od 1. januara ostaje snižena stopa na promet hrane i pojedinih vrsta pića u restoranima i ketering objektima

Promet gazirane i negazirane flaširane vode vrši se po standardnoj stopi od 21%

Iz Uprave prihoda i carina (UPC) saopštavaju da radi blagovremene pripreme i pravilnog informisanja poreskih obveznika i javnosti, podsjećaju poreske obveznike na odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost od 29. decembra 2022. godine čija odložena primjena počinje od 1. januara 2024. godine.

“Odredbama Zakona je predviđeno da će se promet hrane i jasno preciziranih vrsta pića u ugostiteljskim objektima kategorisanim kao restorani i ketering objekti vršiti po sniženoj stopi PDV od 7%. Takođe, istim odredbama Zakona 31. decembra 2023. godine predviđen je prestanak važenja norme shodno kojoj se promet hrane i pojedinih vrsta pića vršio po sniženoj stopi PDV od 7% u svim ugostiteljskim objektima”, navodi se u saopštenju.

Naime, Zakonom je propisano kod kojih vrsta prometa proizvoda i usluga se porez na dodatu vrijednost obračunava po sniženoj stopi od 7%, bliže određenje proizvoda i usluga dato je Pravilnikom o utvrđivanju proizvoda i usluga koji se oporezuju po sniženoj stopi PDV.

Usluge pripremanja i usluživanja hrane i pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranih pića sa dodatkom šećera, kao i pića sa dodatkom kafe do kraja 2023. godine oporezuju se po sniženoj stopi od 7% u svim ugostiteljskim objektima.

Od početka 2024. godne, po sniženoj stopi od 7% oporezivaće se usluge pripremanja i usluživanja hrane i bezalkoholnih gaziranih pića čiji pregled je dat u Pravilniku i to isključivo u objektima koji su shodno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu kategorisani kao restorani i ketering objekti i koji posjeduju dozvolu za obavljanje djelatnosti izdatu od nadležnih organa na način utvrđen pomenutim Zakonom. Napominjemo da se pod ketering uslugama ne smatra dostava hrane.

Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu (član 69) propisano da se u ugostiteljskom objektu mogu pružati ketering usluge na osnovu ugovora na duži period i to za potrebe ishrane zaposlenih, djece u predškolskom, školskom i produženom boravku, za potrebe organizovanih skupova (svadbe, prijemi, banketi, rođendani), kao i za potrebe usluga u vazduhoplovima i na plovnim objektima.

Promet gazirane i negazirane flaširane vode vrši se po standardnoj stopi od 21%.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve