Subota, 11 Maja, 2024
Rubrika:

Unija slobodnih sindikata: Umjesto šetnje prvomajski proglas

Povodom Međunarodnog praznika rada, umjesto tradicionalne Prvomajske protestne šetnje, Unija slobodnih sindikata Crne Gore čestitala je danas svim zaposlenima u Crnoj Gori taj, za svijet rada najznačajniji datum, i dala prvomajski proglas

Povodom Međunarodnog praznika rada, umjesto tradicionalne Prvomajske protestne šetnje, Unija slobodnih sindikata Crne Gore čestitala je danas svim zaposlenima u Crnoj Gori taj, za svijet rada najznačajniji datum, i dala prvomajski proglas.

FOTO USSCG

Proglas USSCG prenosimo u cjelosti.

“Aktuelna, nezapamćena kriza koja potresa ne samo Crnu Goru, već čitav svijet, do kraja je ogolila slabost sistema i dovela do spoznaje da je “trijumf” neoliberalnog kapitalizma stajao na klimavim nogama. S druge strane, ono što je ova kriza izbacila u prvi plan, a što je tako od postanka svijeta, jeste činjenica da su radnici najvažniji resurs svakog društva! Kriza je pokazala da je, konačno, vrijeme da se mijenja dosadašnji kurs u vođenju ekonomske, socijalne i drugih politika. Pokazala je neophodnost humanizacije rada. Pokazala je da radnik mora biti u fokusu svih politika! Ne profit, ne lična korist, ne sebičnost! Jer radnik je taj koji pravi nove vrijednosti, koji stvara profit, koji spašava živote, bez koga se ne može, bez koga ne bi bilo ni vlada ni poslodavaca. Pokazala je nasušnu potrebu za povratak ključnim, ali gotovo izumrlim, vrijednostima poput humanosti, solidarnosti, poput socijalne pravde.

Danas su radnici heroji i tako će biti dok traje kriza, a sjutra? Sjutra će opet biti žrtve nehumanosti i nezajažljivosti kapitala. Ne dozvolimo to! Ne dozvolimo da nas neodgovorni poslodavci i neoliberalni sistem opet vrate na margine društva.

Naime, kriza je pokazala da su radnici heroji, hrabrost i snaga. Da bez radnika nema ekonomske vrijednosti i da bez radnika sistem i društvo ne mogu funkcionisati. Nakon decenija pogrešno vođene ekonomske politike, zalaganja da profit bude iznad prava pojedinca, promašenih privatizacija, kupovine socijalnog mira, vratimo vrijednost radničkoj klasi. Ova kriza pravi je alarm da se probudimo iz apatije u koju su nas odavno, nevoljno, ubacili. Ovo je trenutak kada ćemo reći da nam nisu dovoljni aplauzi, da nam nije dovoljno tapšanje po ramenu, da nam nisu dovoljne lovorike samo onda kada su krizna vremena. Ovo je trenutak od kojeg moramo početi glasnije da tražimo ono što nam pripada, da zahtijevamo više nego što nam je dato, da povratimo ono što nam je oduzeto. Ovo je trenutak kada treba raskinuti sa tranzicionom prošlošću, kada u prvi plan moraju doći naši zahtjevi, naši uslovi, snaga socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja. Ovo je trenutak kada treba da otpočnemo sa aktivnostima koje će radničku klasu dovesti do uloge koja joj pripada, kada ćemo mi biti ti koji postavljaju uslove, kada ćemo glasno reći NE nepravilnostima i kršenju osnovnih radničkih prava, kada ćemo pokazati solidarnost i ličnim primjerom biti motivacija ostalim radnicima da otpočnu borbu za svoje mjesto pod suncem. Ovo je trenutak da radnik više ne bude žrtva, već da bude heroj u svakom trenutku i na svakom mjestu!

Zato, izborimo se da Crna Gora bude zemlja socijalne pravde i društvenog blagostanja, bez siromašnih i gladnih. Da se u njoj poštuju principi dostojanstvenog rada, koji podrazumijevaju dostojnu zaradu, 40-osatnu radnu sedmicu, pravo na slobodan dan nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, humane uslove rada, zdravu radnu i životnu sredinu. Pozivamo vas da se okupimo u zajedničkoj borbi i osudimo sve poslodavce i političare koji nam budu prepreka na putu ostvarenja tog cilja. Mi to možemo! Mi za to imamo mehanizme. Potrebno je samo da postanemo svjesni svoje snage, da se okupimo oko tih ciljeva i ostvarićemo ih.

Budite sa nama! Podržite nas u predstojećim aktivnostima u borbi za ostvarenje navedenih vrijednosti!

Podršku ovom proglasu možete dati putem sledećeg linka: Podržavam Prvomajski proglas USSCG“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve