Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Udruženje turističkih agencija: Cjenovnici da se donose najkasnije do novembra

Udruženje turističkih agencija Crne Gore takođe podržava napore Nacionalnih parkova da istovremeno održe konkurentne cijene ulaznica i unaprijede turističku ponudu zemlje

Udruženje turističkih agencija Crne Gore podržavaju inicijativu Nacionalnih parkova Crne Gore da zadrže cijene ulaznica na istom nivou kao prošle godine.

“Ova mudra odluka predstavlja korak u pravom smjeru jer će omogućiti stabilnost i predvidljivost kako turističkim agencijama, tako i posjetiocima nacionalnih parkova”, ističe Udruženje turističkih agencija Crne Gore.

Udruženje turističkih agencija Crne Gore takođe podržava napore Nacionalnih parkova da istovremeno održe konkurentne cijene ulaznica i unaprijede turističku ponudu zemlje.

“Smatramo da je to ključno za održavanje atraktivnosti Crne Gore kao turističke destinacije, privlačenje novih posjetilaca i osiguranje da se postojeći turisti vraćaju”, ističu.

Međutim, dodaju, kao što smo vidjeli iz negativnih primjera prošle godine na primjeru Nacionalnih Parkova i Cetinja i ovogodišnjeg na primjeru Kotora, gdje su cijene ulaznica i taksi povećane tek pred samu sezonu, takve prakse ne samo da mogu izazvati negativne reakcije kod turista, i naših turističkih partnera već takođe značajno otežavaju poslovanje turističkih agencija.

“Stoga, apelujemo na sve relevantne institucije i učesnike u kreirenju turističke ponude, da na kraju ove godine donesu cjenovnike koji će važiti za sledeću sezonu, najkasnije do novembra i sajma turizma u Londonu, kada se već sklapaju aranžmani za sledeću godinu. Ovo bi omogućilo turističkim agencijama i posjetiocima da imaju jasnu sliku o očekivanim troškovima i planovima, te bi unaprijedilo transparentnost i stabilnost u turističkoj industriji Crne Gore”, ističe Udruženje turističkih agencija Crne Gore.

Takođe, smatraju da državna i opštinska preduzeća, kao i privreda, treba da pruže podršku domaćim turističkim agencijama i zaštite ih od sve većeg broja nelojalne konkurencije koja dolazi iz raznih zemalja, prije svega Turske, Rusije, Ukrajine i dr.

“Na taj način da, domaće turističke agencije mogu imati proviziju ili popuste, dok strane agencije ne bi, ili bi domaće agencije imale veću proviziju ili popuste na ulaznice i ostale takse od inostranih agencija. U suprotnom, ako se ne zaštite domaće turističke agencije i domaći turistički proizvod, u opasnosti smo da izgubimo prepoznatljivost koju smo gradili godinama, pa može doći do toga da stranci vode sve grupe kroz Crnu Goru, a da domaće agencije nestanu. Ovakav scenario bi imao ozbiljne posljedice po ekonomiju Crne Gore, ugrozio bi lokalno zapošljvanje i bio bi udar na kulturni i turistički identitet zemlje”, zaključuje Udruženje turističkih agencija Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve