Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Udruženje penzionera BP: Od minimalne penzije uslijedilo uvećanje od četiri eura, razmišljamo o organizovanju protesta

Kako su kazali, poseban akcenat u obraćanju stavljen je na ministra finansija Aleksandra Damjanovića i na njegovu prošlogodišnju izjavu da će minimalna penzija od ove godine iznositi 270 eura

Udruženje penzionera i invalida sa najnižim primanjima iz Bijelog Polja uputilo je otvoreno pismo Vladi Crne Gore u tehničkom mandatu kojim pokušavaju da skrenu pažnju na njihov težak materijalno-socijalni položaj.

Kako su kazali, poseban akcenat u obraćanju stavljen je na ministra finansija Aleksandra Damjanovića i na njegovu prošlogodišnju izjavu da će minimalna penzija od ove godine iznositi 270 eura.

– Crnogorska i šira javnost dobro je upamtila tu ministrovu izjavu koju je svojim djelima sam demantovao. Od navedene minimalne penzije uslijedilo je jedino uvećanje od nekih četiri eura – nedovoljno da se kupi kornet jaja. Poradovasmo se ministrovoj najavi o uvećanju minimalnih penzija i čak smo ga proglasili “Aleksandrom Velikim” – navodi se u pismu koje potpisuju predsjednik i član Udruženja Marko Hajduković i Milisav Smolović.

Podsjetili su na njegovu izjavu da je državna kasa u odnosu na prošlu godinu punija za 200 miliona eura.

– Ne možemo se prisjetiti da li je ta izjava prezentirana javnosti prije ili poslije prvog aprila, ali činjenica je da su primanja zaposlenima u javnoj upravi uvećana od 20-30 odsto dok su penzioneri sa najnižim primanjima i dalje na margini siromaštva u državi kojja stremi prema EU. Stoga očekujemo da će usklađivanjem koje slijedi minimalne penzije biti uvećane najmanje 20 odsto ili 70 odsto od minimalne zarade. To je u trenutnim datim okolnostima sasvim realno. Inače, sa penzijom od 259 eura ne može se preživjeti ni dva dana kada se uzmu u obzir cijene osnovnih životnih potrepština, kupovina ljekova i plaćanje komunalija i ostalih dažbina – navodi se u otvorenom pismu.

Zaključuje se da ugroženi penzioneri ozbiljno razmišljaju skorije organizovanje i radikalizaciju protesta ispred Vlade i Ministarstva finansija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
25.04.2023-22:23 22:23

Zalost..zaomi je starih ljudi..