Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

UČINAK EKSPERATA Crna Gora dočekala maj bez avio kompanije i sa rasulom na Aerodromima

Iako se deklarativno želi ostvariti odlična sezona i laicima je jasno da je zbog nepostojanja direktnih letova za Crnu Goru na najvećem gubitku upravo turistička privreda

Crna Gora maj je dočekala bez letova nacionalne avio kompanije Montenegro airlines i sa Aerodromima Crne Gore koji su u totalnom rasulu. To je ukratko učinak, šestomjesečne Vlade eksperata u oblasti saobraćaja. Iako se deklarativno želi ostvariti odlična sezona i laicima je jasno da je zbog nepostojanja direktnih letova za Crnu Goru na najvećem gubitku upravo turistička privreda.

Da postoji makar jedan let dnevno koji bi obavljala kompanija Montenegro airlines da nije ugašena, turista bilo sigurno više, a ovako se čak i iz Beograda ne usuđuju da odlete ka Crnoj Gori jer za cijenu karte od 300 eura iz srpske prijestonice se može putovati na brojne destinacije po zapadnoj Evropi.

Letovi

Prema podacima sa sajta Aerodroma Crne Gore juče je u Podgorici i Tivtu  sletjelo ukupno devet aviona. Kada se ovi podaci uporede sa onima iz godine prije korone to je više nego malo, jer je na isti dan bilo više od 30 slijetanja.

Iako je pandemija još u toku Crna Gora otvorenom politikom pokušava da se pozicionira u vrlo oštroj turističkoj konkurenciji. Međutim, potez ekspertske vlade odnosno ministara Jakova Milatovića, Milojka Spajića i Mladena Bojanića da ugase nacionalnog avio prevoznika sada pokazuje prave učinke. Nije sporna namjera da se ugasi kompanija koja je bila zadužena, ali taj njihov model se pokazao toliko nestručan da izaziva smijeh u cjelokupnom avio sektoru.

Tako danas imamo oko 400 radnika Montenegro airlinesa kojima se duguje ozbiljan novac za zarade, firma je u stečaju, a flota prizemljena. Sve to prilično koristi konkurencija koja ubira pristojne prihode od putnika iz Crne Gore. Najava da će nova aviokompanija startovati prije ljeta i dalje djeluje nerealno, a i pitanje je kako će se snaći na tržištu pored već pozicioniranih velikih kompanija. Samo jedna promotivna tarifa po nižim cijenama bilo koje konkurentske avio kompanije iz regiona može dobro pomutiti sve biznis planove eksperata o održivosti novoosnovane firme ToMontenegro odnosno sada Air Montenegro.

Aerodromi

Iznenada se prije desetak dana pojavio i problem sa Aerodromima Crne Gore. Ta državna monopolistička firma koja je donosila prihode našla se u problemu zbog tipičnih politikantskih poteza i planova ministra Bojanića i njegovih “šaptača” iz kabineta i Aerodroma Crne Gore. Promijenjen je menadžment, pa je firmu onda napustila nova direktorica, a odnos sa zaposlenima je narušen.

Eksperti za gašenje kompanija, foto Arhiva

Radnici se plaše scenarija poput onog kojeg su doživjeli zaposleni u Montenegro airlinesu, pa su reagovali. Nije isključeno da narednih dana dođe i do štrajka upozorenja, jer su pojedine odluke menadžmenta direktno usmjerene na njihova prava. Pojedinici iz Borda direktora već prijete otkazima, a uveliko se spekuliše da postoji i navodni spisak zaposlenih kojima se treba uručiti otkaz.

Situacija se i u toj firmi vrlo važnoj za funkcionisanje cijele turističke privrede nepotrebno komplikuje, a što je najgore, sve zbog političkih razloga i sujete ministra Bojanića.

Početak maja smo dočekali gore nego ikada, a kakav će biti kraj mjeseca vidjećemo, pošto državom upravlja prilično ”nesnađena” izvršna vlast tako da je svaki ishod moguć!

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca sa katunima bez struje
01.05.2021-09:48 09:48

Ni bogata Slovenija nema svoje flote a ne mi! Prvo nam dovedite struju i puteve pa onda kupujte avione .

007
01.05.2021-13:33 13:33

Sad Mladenu Bojaniću u vezi aerodroma , špija isti čovjek koji je do prije pola godine sve špija DPS-u!