Međunarodna konferencija na temu “Spori i brzi turizam: putnici, lokalne zajednice, teritorije, iskustva”, svečano je otvorena danas na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore.

Foto: ucg.ac.me

Kako je saopšteno sa Univerziteta, na Konferenciji će biti predstavljeno oko 50 naučnih radova 90 autora koji dolaze iz deset evropskih zemalja.

Teme koje obrađuju tiču se aktuelnosti na polju turizma poput atraktivnosti urbanih turističkih prostora u mediteranskim gradovima, umrežavanja u mediteranskom turizmu, trendu spore hrane i turizma, književnog turizma, ulozi obrazovnih institucija u turizmu, modela održivog turizma, potom iskustva i perspektive socijalnog turizma u mediteranskim zemljama.

Tematika konferencije ima posebnu autentičnost tim prije što se održava u drevnom Kotoru, ocijenila je na otvaranju prorektorica Univerziteta Crne Gore i koordinator rada na Fakultetu za turizam prof. dr Đurđica Perović.

“Održavanje konferencije u čijem je fokusu spori turizam, koji baštini održivost, lokalnu prepoznatljivost, autentičnost u našem drevnom Kotoru, ima za nas posebnu vrijednost. Ovako veliki broj  radova, koji će biti predstavljeni na Konferenciji, sigurna sam da će dati nova moguća rješenja za izazove koji savremeni turizam donosi”, kazala je Perović.

Konferenciju je zvanično otvorio ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

On je izrazio zadovoljstvo što je Ambasada Italije imala priliku da podrži organizaciju ove međunarodne Konferencije, a posebno što se na naučan način radi na promociji „slow“ turizma.

Ambasada Italije u Crnoj Gori je već uključena u niz projekata valorizacije kulturnog nasljeđa i ova konferencija je nastavak kulturne saradnje između Italije i Crne Gore, dodaju sa UCG.

Na konferenciji je govorila i Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije Kotor.

Ovu dvodnevnu konferenciju organizuje Univerzitet Crne Gore (Fakultet za turizam i hotelijerstvo i Filozofski fakultet), i Mediteranska asocijacija za sociologiju turizma (AssMed), u saradnji sa Univerzitetom Kalabrija i Univerzitetom u Bolonji.

Pored naučnika i eksperata u oblasti turizma koji dolaze iz zemalja Mediterana, na otvaranju konferencije su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora UCG prof. dr Duško Bjelica i rektor UCG prof. dr Danilo Nikolić, zaključuju sa UCG.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve