Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Trajektna linija Ankona-Bar-Drač od 3. jula

Dogovorene su aktivnosti za stvaranje uslova za funkcionisanje graničnih službi na graničnom prelazu Luka Bar.

U organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva saobraćaja i pomorstva održan je sastanak u Luci Bar, čija je tema bila utvrđivanje dinamičkog plana obezbjeđenja uslova na graničnom prelazu Luka Bar za međunarodni pomorski saobraćaj u cilju uspostavljanja trajektne linije Ankona-Bar-Drač, odnosno Drač-Bar-Ankona, od 3. jula ove godine, saopšteno je iz MUP-a.

“Konstatovano je da je Odlukom o otvaranju graničnih prelaza za međunarodni pomorski, vazdušni i željeznički saobraćaj, između ostalih, otvoren granični prelaz Luka Bar za međunarodni pomorski saobraćaj kao i da je Odlukom o određivanju luka prema vrsti pomorskog saobraćaja, između ostalih, određena Luka Bar za međunarodni pomorski saobraćaj”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, dogovorene su aktivnosti za stvaranje uslova za funkcionisanje graničnih službi na graničnom prelazu Luka Bar.

“Usaglašene su mjere i aktivnosti koje će biti preduzete od strane svih nadležnih organa u cilju blagovremenih priprema za otvaranje ove trajektne linije na graničnom prelazu Luka Bar. Predstavnici Uprave policije – Granične policije, Uprave carina, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama i Lučke kapetanije Bar predstavili su njihove korisničke zahtjeve– tehnički, prostorni uslovi, IT uvezivanje, računarsku i drugu opremu, radi efikasnijeg funkcionisanja, a operatori u Luci Bar – AD ,,Port of Adria” Bar i Port of Bar su se obavezali da će, saglasno Zakonu o graničnoj kontroli, preduzeti aktivnosti kako bi granični prelaz bio uređen i opremljen za bezbjedno vršenje granične kontrole u skladu sa Uredbom o standardima i uslovima koje moraju ispunjavati granični prelazi”, kazali su iz MUP-a.

Opština Bar će, dodaje se, u realizaciji ove ideje pružiti podršku u dijelu njihovih nadležnosti.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Barska plovidba, Uprava policije, Uprava carina, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Lučka kapetanija Bar blagovremeno će izvršiti neophodne kadrovske i tehničke pripreme za izvršavanje obaveza povodom uspostavljanja ove trajektne linije. Uspostavljanje ove trajektne linije doprinijeće unapređenju turističke privrede, turističkom ponudom i dostupnošću Crne Gore pomorskim putem”, ističu u MUP-u.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Barske plovidbe AD, Granične policije, Uprave carina, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Lučke kapetanije Bar i operatora u Luci Bar – AD ,,Port of Adria” Bar i Port of Bar.

Sastankom je rukovodio Milan Paunović, koji je učesnicima sastanka iskazao zahvalnost na kooperativnosti u postignutom dogovoru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve