Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Todorović dobija bonus i ako u avionu ima devet putnika

Ukoliko Todorović smatra da je opravdano da dobije bonus i u slučaju da nema ni deset putnika u avionu, onda je to ili ozbiljan manjak znanja o vazduhoplovstvu ili krajnja drskost. Ako bonus nije povezan sa finansijskim rezultatom, već sa brojem prevezenih putnika, polazna tačka je trebalo biti koliko se putnika može prevesti sa dva aviona za jednu godinu – tvrdi zamjenik komercijalnog direktora Montenegro erlajnza do 2013. godine Vuk Stojanović.

Zamjenik komercijalnog direktora Montenegro erlajnza do 2013. godine Vuk Stojanović Pobjedi je juče kazao da su bonusi ugovoreni za izvršnog direktora To Montenegra Predraga Todorovića problematični, jer nijesu vezani za profit kompanije, već za broj prevezenih putnika. Hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric smatra da je zarada Todorovića niska i da je iznenađen zašto radi za tako malo novca. Predsjednik Mreže mladih PZP Boban Stanišić pozvao je Todorovića da se odrekne otpremnine i bonusa, jer je njegova zarada više nego dovoljna za lagodan život četvoročlane porodice u Crnoj Gori.

Puno para

– Ukoliko Todorović smatra da je opravdano da dobije bonus i u slučaju da nema ni deset putnika u avionu, onda je to ili ozbiljan manjak znanja o vazduhoplovstvu ili krajnja drskost. Ako bonus nije povezan sa finansijskim rezultatom, već sa brojem prevezenih putnika, polazna tačka je trebalo biti koliko se putnika može prevesti sa dva aviona za jednu godinu – tvrdi Stojanović.

On smatra da je neprihvatljivo da se za 20.000 putnika dodjeljuje bonus direktoru ako znamo da je MA u 2020. godini, kada su tokom najvećeg dijela ljetnje sezone avioni bili prizemljeni, prevezao 150.000 putnika.

– Uzmemo li u obzir najavljeni saobraćaj, brojke govore da će direktoru biti obezbijeđen bonus i uz popunjenost putničke kabine od 6,2 odsto, što je presedan u avio biznisu – kaže Stojanović. Spram onoga što je najavljeno, kako naglašava, sigurno će se obavljati tri dnevne rotacije prema Beogradu i po tri sedmično ka Ljubljani, Frankfurtu i Banjaluci.

– Samo to garantuje 230 letova mjesečno, od čega 180 na liniji za Beograd i ostatak prema preostale tri destinacije. Na mjesečnom nivou kompanija u ponudi ima 26.680 sjedišta ili 320.160 sjedišta godišnje. Prvi nivo bonusa od 10.000 eura ostvaruje se sa 20.001 putnikom, što je pomenutih 6,2 odsto ponuđenih sjedišta ili sedam putnika po letu – navodi Stojanović.

Sljedeći nivo bonusa, dodaje, od 20.000 eura ostvaruje se sa prosječnom popunjenošću kabine od 15,6 odsto ili 18 putnika po letu, dok za treći nivo ili 30.000 eura Todoroviću treba popunjenost od 31 odsto ili 36 putnika po letu.

Kada je riječ o otpremnini, Stojanović kaže da je ona najunosniji dio Todorovićevog ugovora, te da je 100.000 eura luksuz i za razvijene evropske zemlje.

Odreći se bonusa 

Boban Stanišić smatra da je moralna obaveza Todorovića da se odrekne svih bonusa i da sam pokrene inicijativu da mu se revidira ugovor o radu.
– U suprotnom će njegova izjava da je ostavio top projekat revolucije na tržištu distribucije avijacije i vratio se kako bi znanja i vještine dao Crnoj Gori, biti dokaz licemjerja – naveo je Stanišić u saopštenju.
Smatra da su detalji iz ugovora Todorovića u najmanju ruku bahati i nemoralni.
– Pored plate od 4.400 eura, troškovi od 1.000 eura mjesečno za stanarinu, bonus od 30.000 kad poleti prvi avion, godišnji bonusi koji dostižu čak 50.000 eura i otpremnina od 100.000 eura predstavljaju šamar svim građanima, a pogotovo onima koji su ispod linije apsolutnog siromaštva i kojih u Crnoj Gori ima preko 100.000 – rekao je Stanišić.
Dodao je da su bonusi kreirani tako da se ostavlja prostor da avio-kompanija ostvari minus i od nekoliko miliona eura, a da Todorović dobije bonus od nekoliko desetina hiljada eura.
-Ugovorom je ostavljena mogućnost da Todorović u slučaju otpremnine prihoduje preko 250 hiljada eura za samo godinu i takav dokument je sramota Vlade. Ministar finansija Milojko Spajić zaboravio je da predstavi javnosti bahate detalje ugovora Todorovića, ali to je manir ministra koji voli da radi tajno – rekao je Stanišić.

Malo para

Alen Šćuric juče je na regionalnom avio-portalu ZAMAaero objavio da je plata Todorovića deset puta viša od one prosječne u Crnoj Gori, ali da je ipak niska.
– Iskreno samo malo bode oči cijena stana koja je za crnogorske pojmove pretjerana. No, ukupno brojke i nijesu baš neke, 64.800 eura godišnje je niska plata. Najbolje plaćeni manadžeri u evropskim vazduhoplovnim kompanijama imaju od 2,5 do 3,5 miliona eura godišnje plate. Oni u manjim kompanijama (do 30 aviona) pola do milion eura. Menadžeri u najmanjim kompanijama kakva je Air Montenegro dobijaju 200.000 do 500.000 eura godišnje. I tu je plata Todorovića istinski niska – ocijenio je Šćuric.
On je ustvrdio da je Todorović bio dobro plaćen na prethodnom radnom mjestu u Francuskoj i Šćuric se pita zašto bi Todorović ,,otišao na neko bezvezno radno mjesto u Crnu Goru za manje novca“.
– Ni bonusi nijesu upitni, oni su realni. Ovaj problem crnogorska javnost ima već godinama i nikako da shvati da neće dobiti dobar menadžment ako će ga plaćati toliko malo – rekao je Šćuric.
Podsjetio je da je bivši direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić imao mjesečnu platu 2.000 eura.
– Za taj novac niko neće doći na to radno mjesto. Najizgledniji kandidat za to mjesto Tonči Peović mi je rekao da nema šanse da on preuzme vođenje Aerodroma za tako malen novac, s obzirom da je to bitno manje nego što ima sada na Aerodromu Brač. U tom kontekstu iskreno sam iznenađen da Todorović radi za tako malo novca. Očekivao sam bitno više – kazao je Šćuric.
U petak je saopšteno da je za novog izvršnog direktora Aerodroma CG izabran Goran Jandreoski, koji je ranije bio direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo u Makedoniji, kao i na rukovodećim pozicijama na aerodromu u Skoplju.

Što ću ja

Todorović je u subotu za TV Prva, odgovarajući na pitanje kako opravdava ugovorene bonuse i otpremnine, saopštio da je to pozicija koja nosi ogromnu dozu odgovornosti.

– Potrebna su znanja i vještine i jedna je od najodgovornijih funkcija što se tiče državnih kompanija. Drugo, ja sam u sve ušao potpuno neplanirano, iz nekog sistema gdje sam bio deset, 11 godina i gdje sam imao visok nivo svojih troškova, koji nijesu mogli da nestanu preko noći – kazao je Todorović, dodajući da država procjenjuje ima li jedan takav angažman smisla ili ne.

– Ja bih volio da mi napravimo, prije svega, ambijent koji će privući naše mlade ljude koji su širom svijeta. Oni koji dolaze u Crnu Goru ne dolaze da se obogate – kazao je Todorović.

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve