Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Tara Resources: Insistiramo na pružanju tačnih informacija o projektu rudnika Brskovo

Kada Vlada usvoji Detaljni prostorni plan, kompanija će, kako su pojasnili, biti u obavezi da podnese projektnu dokumentaciju za sljedeću fazu, koja uključuje projektovanje glavnih objekata i procjenu uticaja na životnu sredinu, kako bi dobila odobrenja, dozvole i saglasnost za projekat

Kompanija Tara Resources saopštili su da insistiraju na pružanju tačnih informacija o projektu rudnika Brskovo u Mojkovcu, poručujući da su oni obezbijedili sve potrebne studije i dokumentaciju.

“Od kada je kompanija Tara Resources stekla prava na koncesiju 2018. godine, investirali smo više od 30 miliona eura u istraživanje, kao i u tehničke i ekološke studije, ispunjavajući sve zahtjeve koje je postavila Vlada Crne Gore. Koncesija je važeća do 2040. godine, a sada se nalazi u fazi detaljnog prostornog planiranja – procesa koji vodi Vlada, a kojim upravlja Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Kompanija je obezbijedila sve potrebne studije i prateću dokumentaciju za ovu fazu”, istakli su u saopštenju.

Kada Vlada usvoji Detaljni prostorni plan, kompanija će, kako su pojasnili, biti u obavezi da podnese projektnu dokumentaciju za sljedeću fazu, koja uključuje projektovanje glavnih objekata i procjenu uticaja na životnu sredinu, kako bi dobila odobrenja, dozvole i saglasnost za projekat.

Međutim, kažu iz kompanije Tara Resources, stalna administrativna kašnjenja Vlade u sprovođenju i završetku detaljnog prostornog planiranja rezultirala su produženjem vremenskog okvira za dostavljanje ovih dokumenata.

“Projekat je u skladu sa najvišim međunarodnim ekološkim standardima, uključujući Međunarodne finansijske standarde Svjetske banke (IFC) i zahtjeve Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)”, naglasili su u saopštenju.

Prema njihovim riječima, rudarski otpad će biti sigurno smješten u dva integrisana postrojenja za upravljanje otpadom u čvrstoj stijeni, čime se eliminiše potreba za konvencionalnom branom za jalovinu i sprečava moguće stvaranje prašine.

“Ovim se ujedno rješavaju problemi koji su ranije nastali u Mojkovcu, zbog nekadašnje brane za jalovinu koja nije bila rekonstruisana mnogo godina nakon zatvaranja. Pored toga, projektom je predviđeno odgovorno upravljanje vodom, recikliranjem kišnice za upotrebu na licu mjesta i tretiranjem viška vode kako bi se osiguralo da samo voda visokog kvaliteta napušta područje projekta, značajno poboljšavajući kvalitet vode pogođene nekadašnjim rudarskim aktivnostima”, kazali su iz te kompanije.

Kako navode iz Tara Resources, očekuje se da će rudnik Brskovo imati značajan pozitivan uticaj na sjever Crne Gore, otvarajući više od 550 direktnih radnih mjesta, čineći značajan udio u prihodima od izvoza, prihodima od poreza i koncesionim naknadama za Vlade, te podržavajući razvoj lokalnih opština, uključujući očuvanje kulturnog naslijeđa i istorije rudarstva.

“Tara Resources nastavlja da transparentno i proaktivno sarađuje s Vladom, Opštinom Mojkovac, lokalnom zajednicom i drugim zainteresovanim stranama kako bi unaprijedila projekat Brskovo, koji ima potencijal da donese značajne koristi u zapošljavanju i ekonomiji Crne Gore, uz poštovanje najviših međunarodnih standarda zaštite životne sredine”, poručuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve