Subota, 2 Decembra, 2023
Rubrika:

Svjetska banka povisila prognozu rasta crnogorske ekonomije

Svjetska banka (SB) povisila je prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu 0,5 procentnih poena, na 3,6 odsto.

SB je u junskom izvještaju prognozirala da će crnogorska privreda u ovoj godini ojačati 3,1 odsto.

SB, u najnovijim globalnim ekonomskim izgledima, u koje je agencija Mina-business imala uvid, nije mijenjala prognoze rasta za narednu godinu.

Prema tim prognozama, crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) bi u narednoj godini trebalo da poraste tri odsto. Takođe, SB je procijenila rast crnogorske ekonomije za 2019. godinu na tri odsto.

SB je smanjila prognozu rasta crnogorske ekonomije za prošlu godinu 0,5 procentnih poena, na 3,2 odsto. Banka je u junskom izvještaju prognozirala rast crnogorske ekonomije na 3,7 odsto.

SB je u najnovijem izvještaju prognozirala rast svjetske privrede u cjelini u ovoj godini na 2,7 odsto, sa 2,3 odsto procijenjenih za prošlu godinu. U narednoj godini aktivnosti će dodatno blago ubrzati, na 2,9 odsto, a istim tempom trebalo bi da raste i u 2019.

Procjene za grupu razvijenih ekonomija svijeta takođe su više-manje potvrđene. U ovoj godini bi rast u toj grupi trebalo da iznosi 1,8 odsto i da nastavi istim tempom i u narednoj. U 2019. očekuje se rast od 1,7 odsto.

Za Sjedinjene Američke Države (SAD), najveću svjetsku ekonomiju, za ovu godinu predviđaju rast od 2,2 odsto, a u narednoj od 2,1 odsto, u skladu sa junskim procjenama. Dodatno je snižena procjena rasta u prošloj godini, na 1,6 odsto, sa procijenjenih junskih 1,9 odsto.

U eurozoni se ove godine očekuje rast od 1,5 odsto, a u narednoj od 1,4 odsto, čime su više-manje potvrđene junske procjene. U 2019. očekuje se rast od takođe 1,4 odsto.

U SB-u u ovoj godini očekuju umjereni oporavak svjetske privrede. Statističari su ukazali na smanjene prepreke za ekonomske aktivnosti u zemljama-izvoznicama robe, i na solidnu domaću potražnju u zemljama-uvoznicama.

U široj regiji Evrope i centralne Azije, ekonomije u nastajanju i one u razvoju ove godine bi trebalo da porastu 2,4 odsto, gotovo dvostruko snažnije u poređenju sa procijenjenih 1,2 odsto u prošloj godini. U narednoj godini trebalo bi da poraste 2,8 odsto, u skladu sa procjenama iz junskog izvještaja. U 2019. očekuje se rast u visini 2,9 odsto.

Među vodećim ekonomijama u toj grupi SB je znatno ublažio procjenu pada aktivnosti u Rusiji u prošloj godini, na 0,6 odsto. U junu pad je bio procijenjen na 1,2 odsto. Oporavak bi trebalo da uslijedi u ovoj godini kada se očekuje rast aktivnosti od 1,5 odsto, a u narednoj 1,7 odsto, što je više-manje u skladu s procjenama iz junskog izvještaja.

SB je ujedno potvrdio junske procjene za Kinu, čiji bi rast u ovoj godini trebalo da uspori na 6,5 odsto, sa 6,7 odsto procijenjenih u prošloj godini.

U izvještaju se navodi da bi snažniji američki ekonomski rast, bilo zbog ekspanzivne fiskalne politike bilo iz drugih razloga, mogao značajno podstaći svjetsku privredu. S druge strane bi strožiji uslovi finansiranja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), bilo zbog ubrzane normalizacije monetarne politike bilo iz drugih razloga, mogli snažno odjeknuti na finansijskim tržištima i nepovoljno uticati na ekonomije u nastajanju, zavisna o spoljnom finansiranju.

U SB-u su ocijenili da bi neizvjesnost u pogledu ekonomske i monetarne politike u grupi ključnih ekonomija mogla nepovoljno uticati na svjetski ekonomski rast. Među ostalim potencijalnim rizicima izdvajaju poremećaje na finansijskim tržištima i slabljenje potencijalnog rasta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve